Tahıl sevkiyatı başladı! Odessa Limanı'ndan ilk gemi yola çıktı

Tahıl sevkiyatı başladı! Odessa Limanı'ndan ilk gemi yola çıktı

GÜNDEM Haberleri

Son dakika haberine göre; Tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamındaki ilk gemi, Lübnan'a gitmek üzere Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan hareket etti. MSB, mısır yüklü geminin yarın İstanbul'da olacağını bildirdi.

Son dakika haberine göre; Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı başladı. Odessa Limanı'ndan ayrılan Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisi, Lübnan'a gitmek üzere yola çıktı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan sabah saatlerinde yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Bakanlar ve ilgili taraflarla yaptığı görüşmeler ve İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin yoğun çalışmaları sonucunda tahıl yüklü ilk geminin saat 08.30’da Odesa Limanı'ndan hareket etmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

YARIN İSTANBUL'DA OLACAK

Mısır yüklü Razoni isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin Lübnan'a gideceği bildirilen açıklamada, "22 Temmuz 2022’de Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan 'Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi' belgesi kapsamında sevkiyat yapacak bu ilk gemiyi takiben diğer gemilerin de belirlenen koridor ve usuller çerçevesinde intikalleri planlanmaktadır" ifadesine yer verildi.

MSB, tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı'ndan hareket eden mısır yüklü ilk geminin yarın İstanbul'da olacağını bildirdi.

Tahıl sevkiyatı başladı! Odessa Limanı'ndan ilk gemi yola çıktı
 

İHA VE UYDULARLA İZLENECEK

25 milyon ton tahılı dünyaya ulaştıracak koridorun bütün kontrolü İstanbul'da kurulacak merkezde gerçekleştirilecek. Küresel gıda fiyatlarını düşürecek koridorun etkin şekilde çalışması için önlemler alındı.

Buna göre gemilerin takibi uydudan ve İHA'larla yapılacak. Kontroller varış limanında gerçekleştirilecek. Sinyalini kapatan, liman uğrak noktaları konusunda şeffaf bilgi vermeyen gemiler Türk karasularına alınmayacak. Rusya da tahıl ve gübre ihracatı yapabilecek.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Ankara Ofisi’nden M/V Razoni isimli kuru yük gemisinin Odessa Limanı'ndan sefere başlaması hakkında açıklama yapıldı.

Güvenli İnsani Denizyolu Koridoru’nun belirli koordinatları ve kısıtlamalarını kabul eden Müşterek Koordinasyon Merkezinin bu ayrıntıları uluslararası navigasyon prosedürlerine uygun olarak ilettiği belirtildi. Müşterek Koordinasyon Merkezinin geminin güvenli bir şekilde seyahati için tüm katılımcılarından askeri ve diğer ilgili yetkililerini bilgilendirmelerinin istenildiği kaydedildi.

Müşterek Koordinasyon Merkezinin gemiye seferi için onay vermeden önce geminin sefer kapasitesinin ve Odessa Limanı'nın hazır olup olmadığının da teyit edildiğinin vurgulandığı açıklamada, "M/V Razoni 26 bin tonun üzerinde mısır taşıyacak. Odessa’dan hareket ettikten sonra 2 Ağustos'ta Türkiye karasularındaki teftiş lokasyonuna varması bekleniyor. Teftişin ardından gemi nihai varış yeri olan Lübnan’ın Trablus Limanı'na hareket edecek. Müşterek Koordinasyon Merkezi, geminin Güvenli İnsani Denizyolu Koridoru’ndan emniyetli bir şekilde geçişini gözlemleyecek” ifadelerine yer verildi.

Koordinasyon Merkezi, 27 Temmuz'da "Karadeniz Tahıl Girişimi" çerçevesinde İstanbul’da kuruldu. Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin oluşturduğu merkez; tahıl, diğer yiyecek maddeleri ve gübrenin Ukrayna’nın Karadeniz’deki başlıca üç limanından ticari gemilerle dünyaya emniyetli bir şekilde naklini sağlayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...