Kağızmanlı Hıfzı -1

Sesli Dinle
A -
A +

Hıfzı, Kağızman’ın en eski mahallerinden biri olan Toprakkale Mahallesinde, 1893 yılının recep ayında doğmuştur. Doğduğu aya göre kendisine Recep adı verilmiştir. Yazdığı şiirlerde "Hıfzı" mahlasını kullanmıştır.

 

Recep, 4 yaşında iken Toprakkale Mahallesinde Hasan Ağagilin İsmail’in bağındaki medresede Hasankaleli Hafız Lütfü Efendi’den Kur'ân-ı kerim okumaya ve yazı dersi almaya başlamıştır. Çok yüksek kavrayışlı ve hafızası pek kuvvetli olan Hıfzı, 1902 kışında 9 yaşında iken bu mektepte hocasından tam hafızlık icazetini almıştır. Recep, bundan sonra hep Hafız diye anılmıştır ki bugün de bütün Kağızmanlılar onu bu ad ile yâd ederler.

 

Hafız Recep, 9 yaşında böylece icazet aldıktan sonra o zaman bütün Kars, elinde olduğu gibi Kağızman’da da daha yüksek medrese kalmadığından artık evinde eşiğinde iş ve güçle uğraşmaya başlar. Kışları cami ve medreselerde son derece güzel olan sesiyle Kur'ân-ı kerim okumakla ve yazları meyvecilerle ara sıra Kars’a gelip gitmekle vakit geçiren Hafız, altı yıl böylece kalır. 15 yaşına girince küçüklüğünden beri hoşlandığı şiirlerle daha çok uğraşıp manzumede ilk denemesini yazar. Bu ilk denemelerin çoğu otlakçılara, tütün tiryakilerine, komşular arasında kendini yücelerde görenlere ait şiirlerdir. Hafızası son derece yüksek ve geniş olduğundan kendiliğinden “Hıfzı” mahlasını alır. Fakat bir yandan evinin ve komşularının taassubu bir yandan da hafızlığı yüzünden sıkılarak şiirlerini gizli tutar. Âşıklığını kimselere belli etmez. Yine bu sırada 1908 güzünde kendi evlerindeki bir odayı medrese yaparak komşu çocuklarından 70-80 kadar çocuğa Kur'ân-ı kerim, inşa ve benzeri dersler okutmaya başlar. 16 yaşına girince evlerinin bitişiğindeki komşularının Gökçek kızı Sona ile evlenir.

 

1913 güzünde, hocalığının beşinci yılını tamamlayan Hıfzı, Kağızman’ın kuzeyinde bulunan Şaban köyüne giderek imamlık yapmaya başlar. Bundan bir yıl sonra âşıklığı anlaşılan Hıfzı, her gün ikindiden sonra yalnızken bir tepeye çıkarak “Yâr ülkesi” olan Kağızman’a doğru bakarak aşk ve ayrılık acısıyla yanık ve uzun terennümlerde bulunur… Kaynak: Sait Küçük’ün Kağızmanlı Hıfzı, Hayatı, Sanatı, Şiirleri adlı eseri    

 

        İhsan Ağır

 

 

 

 

 

ŞİİR

 

 

 

                   -Azmin yolunda-

 

     UMUT YİTİRMEYENLER

 

 

 

Elleri ve kolları yok, otuz üç yaşında.

 

İşte huzurunuzda, mutlu, aklı başında.

 

Azim neyi başarır, ispatlamak peşinde.

 

Tevekkülle Rabbine, azimle çalışıyor.

 

 

 

Etraf "Engelli!" desin, o hep işine baktı!

 

Arabalar üretti, kör gözlere ışık yaktı.

 

Ayaklarıyla çivi çaktı ve gönle aktı.

 

Allah’tan gelenlere, ağyar neden şaşıyor?

 

"Umudunu yitirme!", sözünü diyen haklı.

 

"Kanaat et Rabbine! Hedef koy insan aklı!"

 

"Uyarsan Doğru Yola!", zaten sır burda saklı.

 

Tevekkülle iş yapan yüce dağlar aşıyor.

 

 

 

Sosyal devlet; "engelli kimsenin kimsesi"dir;

 

Toplumla kaynaşmada hayatının sesidir;

 

"Umut Evleri"nde de görüp işitmesidir.

 

Devletim, dualarla zafere ulaşıyor!

 

 

 

                            Rıdvan Üzel

 

 

 

 

 

SAĞLIK OLSUN

 

 

 

Diyabet nelere sebep olur?

 

 

 

Şeker hastalığının tahrip etmediği, organ yok gibidir. En büyük tahribat da kanda yüksek şeker olması sebebiyle damarlarda olur.

 

*Erişkin kişilerde görme kaybının en önemli sebeplerinden biri şeker hastalığıdır. *İleri derecede bir şeker hastalığı nelere yol açar?:

 

*Katarakta *Glokom dediğimiz göz tansiyonuna *Böbrek yetmezliğine *Koroner kalp hastalığına *Felce *Kangrene *Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına *Bazı cilt hastalıklarına *Sistit, karaciğer ve safra kesesi iltihabına *Damar sertliğine *Sinir bozukluklarına *Beyin fonksiyonlarında bozukluklara sebep olabilir *Diş etlerine olumsuz etki edebilir, diş çürümesine sebep olabilir. Dolayısıyla eğer bir kişide idrar sıklığı, aşırı susama, ani kilo kaybı, yoğun açlık hissi, bulanık görme, cilt problemleri, âdet sorunları, yorgunluk ve halsizlik, stres ve depresyon hâlleri oluşuyorsa doktoruna danışması iyi olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.