Posalı yiyecekler bağırsak dostu

Posalı yiyecekler bağırsak dostu

SAĞLIK Haberleri

Türkiye'de en sık görülen ilk 5 kanser türünden birinin kalın bağırsak kanseri olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hande Güngör, "Aşırı kilolu veya obez olmak, fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi, alkol-sigara kullanımı ve fiziksel olarak aktif olmamak kalın bağırsak kanseri risk faktörleri arasındadır” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Türkiye Sağlık Bakanlığı kanser istatistiklerine göre 2020 yılında Türkiye'de en sık görülen ilk 5 kanser türünden birinin kalın bağırsak kanseri olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hande Güngör, "Aşırı kilolu veya obez olmak, fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi, alkol-sigara kullanımı ve fiziksel olarak aktif olmamak kalın bağırsak kanseri risk faktörleri arasındadır” dedi.  Güngör kalın bağırsak kanseri riskini azaltmak için uyulması gereken beslenme kurallarını şöyle sıraladı:
¥ Rafine şeker ve yüksek karbonhidrat içeren besinlerin tüketimini sınırlayın.
¥ Farklı renklerde taze sebze-meyve ağırlıklı beslenin.
¥ Kurubaklagiller, kuru yemişler, taze sebze ve meyve gibi posadan zengin yiyecekler tüketin. Çözünür posa antitümör etkisiyle, çözünmez posa ise kanserojen bileşenlerin emilimini azaltarak kolon kanseri gelişme riskini azaltır.
¥ Bol soğan sarımsak tüketin. Bu sebzelerde bulunan suda çözülebilen polisakkaritlerden inülinin prebiyotik etkisi bağırsak sağlığınızı korur.
¥ Çay ve kahvede bulunan biyoaktif bileşenlerden polifenoller, kolon kanserine karşı koruyucu etki gösterir.
¥ Zerdeçalın kimyasal bileşeni kurkuminin kolon kanserinden koruyucu ve iyileştirici etkisi bulunuyor. BURSA İHA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...