Mide şikayetlerini hafife almayın

Mide şikayetlerini hafife almayın

SAĞLIK Haberleri

Kilo kaybı, tekrarlayan kusma, yutma güçlüğü, kanama ve kansızlık gibi belirtileri olan kişiler yaşları ne olursa olsun gastroskopi yaptırmalıdır.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kanserden ölümlerin içinde 2. sırayı alan mide kanserinde erken teşhisin yaşam kurtarıcı olduğu bildirildi. En sık görülen sindirim sistemi kanseri olan mide kanserinin gastrit ve reflü ile karıştırılması nedeniyle geç teşhis edilebildiğini söyleyen Türk Cerrahi Derneği Üyesi, Op. Dr. Mücteba Gündüz, "Erken evrede ortaya çıkarılan mide kanserinde iyi bir cerrahi tedavi ile çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Bu sebeple bireylerin mide şikayetlerini ciddiye alarak, gastroskopi yaptırmaları gerekmektedir" dedi. Mide kanserinin erken dönemde hiçbir belirti vermediğini ifade eden Op. Dr. Mücteba Gündüz, hastalığın daha sonraki dönemlerde gastrit, ülser ve reflüden ayırt edilemeyecek şikayetlerle ortaya çıktığını söylerek, "Bu belirtiler arasında şişkinlik, hazımsızlık, bulantı, kusma ve karın ağrısını sayabiliriz. Mide kanseri ancak çok ileri safhalarda kilo kaybı, şiddetli karın ağrısı ve önlenemeyen kusma gibi kendini diğer hastalıklardan ayırt eden şikayetlere neden olur. Artık bu dönemde hastalık ilerlemiştir ve etkin bir tedavi şansı yoktur" dedi. Korunmanın tedaviden her zaman daha önemli olduğunun altını çizen Op. Dr. Gündüz, mide kanserinde beslenmenin çok önemli bir etken olduğunu ifade ederek, nbsp;
"Sebze ve meyveden fakir diyet, kurutulmuş, tütsülenmiş ve tuzlanmış gıdalar, gıdaların bileşimindeki nitratlar, A ve C vitamini eksiklikleri önemli risk faktörleridir" dedi.
ERKEN TEŞHİS
Dr. Mücteba Gündüz "Cerrahiden başarılı sonuç alabilmek için erken teşhis şart" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...