Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

COVID-19'un Parkinson hastalığına yol açtığı bulundu

Düzenleyen:
COVID-19'un Parkinson hastalığına yol açtığı bulundu

SAĞLIK Haberleri

Hollanda’daki bilim insanları, COVID-19 geçirenlerin Parkinson’a yakalanma riskinin diğer insanlardan daha fazla olduğunu keşfetti. Araştırmacılar, özellikle de gençlerde riskin büyük olduğunu vurguladı.

ACS Chemical Neuroscience dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, araştırmacılar COVID-19 ile Parkinson hastalığı arasında potansiyel bir etkileşim olduğunu fark etti. COVID-19’un en bilinen belirtilerinden koku kaybının Parkinson hastalığının da yaygın semptomlarından biri olması bilim insanlarının dikkatini çekti. 

Hollanda’daki Twente Üniversitesinden Dr. Christian Blum ve meslektaşları, iki hastalıkta da aynı semptomun görülmesi ve COVID-19 hastalarında Parkinson’un ortaya çıktığını gösteren raporların ardından bir çalışma yürüttü.

COVID-19'UN YAYGIN PROTEİNİ, PARKİNSON'A YOL AÇIYOR

Parkinson hastalığında "a-sinüklein" adı verilen bir protein, anormal amiloid fibrilleri oluşturarak beyindeki dopamin üreten nöronların ölümüne yol açıyor. Bilim insanları, laboratuvar ortamındaki deneylerde SARS-CoV-2 N-proteininin a-sinüklein ile etkileşime girdiğini Parkinson hastalığında rol oynayan amiloid fibrillerinin oluşumunu hızlandırdığını keşfetti. 

COVID-19'un Parkinson hastalığına yol açtığı bulundu

COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsü, solunum yolu rahatsızlıklarının yanı sıra koku kaybı, baş ağrısı ve “beyin sisi" gibi nörolojik sorunlara da neden olabiliyor. Ancak bu semptomların virüsün beyne girmesinden mi yoksa beyinde virüse yanıt olarak bağışıklık sisteminin salgıladığı kimyasal sinyallerden mi kaynaklandığı bilinmiyor. 

Bununla birlikte, araştırmacılar elde ettikleri bulguların şu anda yalnızca test tüplerindeki deneylerde tanımlandığını ve benzer bir olgunun gerçek bir insan beyninde gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin henüz doğrulanmadığını vurguluyor. 

İsrail'de 45 yaşındaki bir erkek, Mart 2020'de COVID-19'a yakalandı ve hastanedeki tedavisinin ardından hastalığı atlattı. Ancak birkaç hafta sonra sağ elinde titreme nöbetlerinin yanı sıra konuşma ve mesaj yazmada zorluk yaşamaya başladı. Koronavirüs enfeksiyonundan iki ay sonra hastaya parkinsonizm (Parkinson benzeri hareket anormallikleri) teşhisi kondu.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...