Dikkat, hızla yayılıyor! Koronavirüs değil ‘süper grip’ olabilirsiniz

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Dikkat, hızla yayılıyor! Koronavirüs değil ‘süper grip’ olabilirsiniz

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Koronavirüs salgını sırasında alınan önlemler sayesinde vaka sayıları düşen grip güçlenerek yeniden aramıza döndü. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, son haftalarda hızla yayılan ‘süper grip’ ve ‘süper soğuk algınlığı’ hastalıklarına karşı uyarıda bulundu.

Tüm dünyada iki yıldır etkisini sürdüren Covid-19 pandemisi devam ederken, uzmanlardan grip salgını ile ilgili uyarılar da peş peşe geliyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, “Son günlerde ‘süper grip’ olarak tanımlanan soğuk algınlığı ve influenza olguları yoğun olarak görülmeye devam ediyor” dedi, koronavirüsten ayırt etmek için ise mutlaka test yaptırılması gerektiğinin altını çizdi.

SÜPER GRİP VEYA SÜPER SOĞUK ALGINLIĞI UYARISI

Son haftalarda ‘süper grip’ veya ‘süper soğuk algınlığı’ (super-cold) olarak adlandırılan soğuk algınlığına 200’den fazla farklı virüs neden olmaktadır. RSV yani Respiratuar Sinsisyal Virüs gibi virüsler çok bulaşıcıdır ve özellikle 2 yaş altı bebekleri ve yaşlıları etkiler. Çocukların %65’i bir yaşına kadar, %97’si 3 yaşına kadar bu virüsle karşılaşır. Öksürük ve hapşırıkla bulaşabildiği gibi yüzeylere temas ve ellerle de bulaşabilir. Özellikle okullarda çocuklar arasında yayılımı sıktır. Bunun için RSV ve grip dahil solunum yolu virüslerinin kışın daha çok arttığı ve Covid-19 yükünü artırdığı düşünülmelidir.

BELİRTİLERİ COVİD-19 İLE BENZER

Süper soğuk algınlığının belirtileri sinüs ve akciğer enfeksiyonları ile seyredebiliyor. Belirtiler arasında Covid-19’da da görülen öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, yorgunluk, koku ve tat kaybı görülebilir. Belirtiler benzer olmasına rağmen PCR testleri negatif bulunmaktadır. Özellikle Avrupa’da ‘süper- soğuk algınlığı, süper grip’ olarak adlandırılan bu hastalık nedeniyle hastaların günlerce evlerinden çıkamadıkları ve istirahat ederek süreci geçirdikleri gözlenmiştir.

Dikkat, hızla yayılıyor! Koronavirüs değil ‘süper grip’ olabilirsiniz

Covid-19'un Delta ve Omicron varyantı ile son zamanlarda sıkça görülen grip virüsünün belirtileri birbirine sıkça karıştırılıyor.

PCR TESTİNİZ NEGATİF OLSA BİLE DİKKAT!

İngiltere’de Covid-19 vakaları dışında değerlendirilen boğaz ağrısı, öksürük ve kas ağrısı ile seyreden soğuk algınlığı belirtileri olan hastaların raporlanması dikkat çekmiştir. Bu hastalara yapılan Covid-19 testleri ile influenza testleri de negatif çıkmıştır. Ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de maske ve sosyal mesafe kuralları gevşetildiğinden bu vakalarda yeniden artış gözlenmektedir. Yakın zamanda geçirilen enfeksiyonlardan kalan antikorlar bu enfeksiyonlara karşı da bağışıklık seviyesini belirlemektedir. Covid-19 enfeksiyonunun artış gösterdiği geçtiğimiz 1,5 yılda soğuk algınlığı vakaları uzun süre çok düşük düzeyde kalmıştı ve yeterli bağışıklık oluşmamıştı. Bunun için soğuk algınlığının hafif bir tablo yerine boğaz ağrısı, kas ağrısı, halsizlik belirtileri daha ağır seyredebilmektedir.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...