Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sandığınızdan daha tehlikeli: Hamilelikte grip bebek ölümlerine neden olabilir

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Sandığınızdan daha tehlikeli: Hamilelikte grip bebek ölümlerine neden olabilir

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Hamilelikte geçirilen gribin vücuttaki bazı etkileri dolayısıyla ilerleyen haftalarda erken doğum, düşük, anne karnında ölüm gibi sonuçlara neden olabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Melih Arslan, anne adaylarına uyarılarda bulundu.

Hamilelerde grip, bebek ölümlerine varan ciddi sonuçlar doğurabilir. Gebeler, bu dönemde bağışıklığının baskılanması nedeniyle grip hastalığına daha kolay yakalanabilir ve hastalık daha ağır seyredebilir.

Op. Dr. Arslan, “Hamilelikte, akciğer kapasitenin azalması ve gebeliğe bağlı akciğerde ödem oluşması gibi nedenlerle grip daha ciddi seyretmektedir, bu tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi Covid-19 hastalığında da geçerlidir” diye konuştu.

ATEŞ VARSA MUTLAKA HASTANEYE GİDİLMELİ

Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, öksürük, halsizlik iştahsızlık gibi belirtiler görüldüğünde ilk 1, 2 gün istirahat ve bol sıvı önerdiklerini, ancak bu belirtilere ateş eklendiğinde mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini belirten Op. Dr. Arslan, “Hamilelikte grip enfeksiyonun vücuttaki bazı etkilerinin ilerleyen haftalarda erken doğum, düşük, anne karnında ölüm gibi sonuçları olabiliyor. Bu nedenle 1, 2 gün sonra hastalık geçmediyse mutlaka doktora gidilmelidir” şeklinde konuştu.

GRİP OLAN ANNELERİN EMZİRMESİNDE SAKINCA YOK

“Covid ve diğer viral enfeksiyonların plasentadan bebeğe geçiş sık görülmez” diyen Dr. Arslan gripte olduğu gibi Covid 19 hastalığında da erken tedavinin şart olduğunu söyledi. Doğum sonrasında grip olan annelerin emzirmesinde sorun olmadığını dile getiren Dr. Arslan, “Aksine anne sütü çocukta antikor oluşumunu sağladığı için emzirmeyi tavsiye ediyoruz. Benim kişisel görüşüm maske takarak emzirilebilir” dedi.

BOL MEYVE SEBZE VE SIVI ALIMINA ÖZEN GÖSTERİLMELİ

Hamilelerin hastalık kapma korkusu ile sağlık kontrollerini aksatmamaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Arslan, “Hamileler, el hijyenine dikkat ederek, gerekirse çift maske kullanarak, gerekli önlemleri alarak sağlık kontrollerini aksatmamalıdır. Gebelikte verdiğimiz vitamin komplekslerinin yanı sıra bol meyve sebze ve sıvı alına özen göstermelidirler” ifadelerini kullandı.

GRİP AŞISI MUTLAKA YAPILMALI

Hamilelik döneminde grip tedavisi ve korunma yöntemleri hakkında da bilgi veren Op. Dr. Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hamilelikte gribin, erken dönemde tedavi edilmesi çok önemlidir. Günümüzde gebelikte güvenle kullanılabilecek tedaviler mevcuttur. Hamilelere, ücretsiz grip aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz, aşı ne kadar erken olunursa etkinliği o kadar yüksek olur. Aşı Ekim ayından Mayıs ayına kadar istenilen zamanda olunabilir. Hamilelerin aynı zamanda Covid-19 aşısı olmasını da şiddetle öneriyoruz.”

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...