Prof. Dr. Tükek'ten Omicron değerlendirmesi: Toplum bağışıklığına gidiyoruz

Prof. Dr. Tükek'ten Omicron değerlendirmesi: Toplum bağışıklığına gidiyoruz

SAĞLIK Haberleri

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Omicron vakalarındaki artışın henüz pik noktasına ulaşmadığını söyleyerek, "toplum bağışıklığına gidiyoruz" dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Omicron’daki hızlı vaka artışını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek  “Vaka sayıları bütün dünyada arttığı gibi ülkemizde de yükseliyor. Tahminen henüz pik noktasına henüz ulaşmadık. Bütün varyantlarda bulaşma üst limite ulaştıktan sonra bir yatay çizgi çekiyor;  bu da öyle olacak. Muhtemelen şubat sonundan itibaren Türkiye için rahatlama başlayacak” dedi. İstanbul, İzmir ve Ankara merkezli bir salgın yaşandığına işaret eden Prof. Dr. Tükek, özellikle sömestir tatilinin de etkisiyle virüsün Anadolu’ya da yayılacağını belirterek “Üst sınırı tahmin etmek çok kolay değil. Türkiye’de de Avrupa’daki gibi 200 bin, 300 binli sayılar olabilir. Ama şunu görüyoruz ki, bir yandan da toplum bağışıklığına doğru gidiyoruz. O anlamda Omicron’dan daha hızlı bulaşan bir varyant gelmezse ki, bu varyant bizim için şans olabilir. Aşılananların sayısının da artmasıyla toplumsal bağışıklık yükseldi” diye açıkladı.  

PCR KUYRUKLARI VİRÜS BULAŞTIRIYORDU
PCR testi mecburiyetinin kaldırılmasının yerinde bir karar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tükek “Grip belirtilerinin de koronavirüsle karışması ve içinde bulunduğumuz dönemde her iki enfeksiyonun da artması PCR testi kuyruklarının uzamasına sebep oluyordu. Kuyrukta uzun süre beklemek mecburiyetinde kalan hasta kişilerin diğerlerine virüs bulaştırma riski yüksek. Bu insanlar toplu taşımayı kullanarak hastaneye geliyor. Orada da bulaştırma riski yüksek.  Ben evde yapılan hızlı testleri tavsiye etmiştim. Biraz maliyetli ama hasta kişinin evden çıkmadan testi kendi kendine yapmasını sağlıyor” dedi.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...