Ispanak faydalı ama tüketirken dikkat: Sakın yoğurtla yemeyin

Düzenleyen:
Ispanak faydalı ama tüketirken dikkat: Sakın yoğurtla yemeyin

SAĞLIK Haberleri

Demir deposu ıspanak, mevsiminde ve düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı koruyor. Ancak ıspanağı tüketirken besin değerlerinin korunması için bazı kurallara dikkat etmekte fayda var.

“Ispanaktaki demir ile yoğurttaki kalsiyum birbirlerinin emilimini engellemektedir. Bu nedenle bu iki besin birlikte yenmemelidir” diyen Diyetisyen Betül Merd, ıspanağın faydaları hakkında bilgi verdi, tüketilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

BESİN DEĞERİ AÇISINDAN ZENGİN

Ispanak, besin değerleri açısından son derece zengin olan koyu yeşil yapraklı bir sebzedir. Çok çeşitli vitamin ve minerallerin yanı sıra insan dokusunun bakımı, iyileştirilmesi ve düzenlenmesi için gerekli olan diyet lifi, protein ve yağ asitlerini kapsayan birkaç önemli mikro besin içerir. 100 gramında yaklaşık 150 kcal içerir. K vitamini, A vitamini durumunda toplu olarak önerilen günlük miktarın % 49’unu oluşturan çok çeşitli mineral ve vitaminleri sağlar. C vitamini, diyetteki demirin emilimi için önemlidir.

Ispanak faydalı ama tüketirken dikkat: Sakın yoğurtla yemeyin

Ispanak yoğurt ile tüketildiğinde demir emilimini azaltır, bu nedenle ıspanak yumurta ile pişirilmelidir.

ISPANAK TÜKETİRKEN BU 6 KURALA DİKKAT!

Ispanağın mevsiminde tüketilmesi gereklidir. Ispanak alındığında her yaprağının tek tek kopartılarak sirkeli su içinde bekletilmesi, aradaki yabancı otların temizlenmesi önemlidir. Yemek olarak hazırlanan ıspanak sık sık ısıtılarak yenmemelidir. Besin değerleri açısından ıspanak mevsiminde tüketilmelidir. İşte ıspanağı sağlıklı tüketmenin kuralları…

-Tüketilmeden önce kesinlikle yakınmalı, topraktan ıspanağı geçebilecek bakteriler için yıkama suyuna sirke konmalıdır.

-Pişirilmeden önce besin değerlerinin kaybolmaması için küçük parçalara ayrılmamalıdır. 

-Ispanağın doğranması, içindeki C vitaminini azaltacağından mümkün olduğunca bütün halinde tüketilmesi daha sağlıklıdır. 

-Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır.

-Mutlaka temiz bir bıçakla doğranmalıdır.

-Ispanak ile birlikte kalsiyum içeren yoğurt bir arada tüketilmemelidir. Ispanaktaki demir ile yoğurttaki kalsiyum birbirlerinin emilimini engellemektedir. Bu nedenle beraber tüketildiğinde ıspanaktan beklenen fayda sağlanamamaktadır.

ISPANAĞIN FAYDALARI NELER?

Ispanak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Enfeksiyon sonucu oluşan hastalıkların önlenmesine katkı sağlar. İçerdiği demir, fosfor ve kalsiyum sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur, içerisindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını korur. Ispanak demir açısından da zengindir. Demir eksikliği nedeniyle oluşan anemi hastalığının tedavisine destek olan bir besin kaynağıdır. Ispanak, osteoporoz yani kemik erimesini de önlemeye yardımcı olur. Kalp krizine neden olan sorunların ortadan kalkmasında kan basıncını düzenleyerek kalp-damar sağlığının korunmasında etkilidir.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...