Kanser aşısı yolda! Uğur Şahin: Yakında ileri aşamalara geçeceğiz

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Kanser aşısı yolda! Uğur Şahin: Yakında ileri aşamalara geçeceğiz

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Koronavirüse karşı başarılı bir mRNA aşısı geliştiren BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, kansere karşı da aşı çalışmalarını sürdürüyor. Şahin, kanser tedavisinde en yeni yaklaşımı geliştirip tümörleri hedef alarak, tedavide çığır açmayı umuyor.

Covid-19 aşısını tüm dünyaya sunmalarının ardından Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, dünyada en sık görülen kanser türlerinden olan kolon kanserinin tedavisi için yürüttüğü çalışmasıyla gündemde. Şahin, mRNA yöntemiyle kolon kanserinin tedavisine yönelik çalışmaya ilişkin, “mRNA tedavisinin zamanında kullanılmasıyla ilk etapta metastazların gelişmemesini ve kanserin tekrar ortaya çıkmamasını sağlamak istiyoruz. Şu anda klinik çalışmalarda bunu araştırıyoruz” dedi.

AMAÇ KANSERLİ HÜCRELERİ TEK TEK SALDIRI İLE YOK ETMEK

Dünya Kanser Günü kapsamında kendisinin gelecekteki tedavi şekilleri hakkında Alman gazetesi Bild'in sorularını yanıtlayan Şahin, mRNA yöntemiyle kolon kanserine çare olunabileceğini ifade etti. Kolon kanseri ameliyatından sonra hastaların yüzde 30’luk bölümünde tümörün yeniden nüksetmesinin ihtimal dahilinde olduğunu, en küçük tümör hücrelerinhin kandaki bir test kullanılarak ölçülebildiğini belirten Şahin şöyle dedi:

“Kanser hücreleri ameliyattan sonra başlangıçta tümörsüz görünen ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme prosedürlerinde görünmeyen hastaların vücudunda hala olabilir. mRNA tedavisi yardımıyla vücutta tespit edilen kanserli hücrelerin tek tek saldırı ile yok edilmesini sağlamak için çalışıyoruz."

ÇALIŞMAYA 200 HASTA KATILDI

Yaklaşık 3 yıl içinde daha fazla veriye sahip olmak istediklerini, verilerin tedavinin daha da geliştirilmesi için çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, şu şekilde konuştu:

 "Şu anda Almanya'daki birkaç merkezin yardımıyla, örneğin Bochum, Heidelberg ve Hamburg'da, ilk hastalardan tümör ve kan örneklerini tarıyoruz. ABD, Almanya, İspanya ve Belçika'dan yaklaşık 200 hasta çalışmaya katıldı. Çalışmanın hedefi, tümörlerin cerrahi müdahale ve kemoterapiden sonra yeniden ortaya çıkıp çıkmadığında BNT122'nin (kolon kanseri aşısı) etkinliğine incelemektir” dedi.

Kanser aşısı yolda! Uğur Şahin: Yakında ileri aşamalara geçeceğizUğur Şahin, şu ana kadar yapılan çalışmalarda bazı hastalarda tümörlerin küçüldüğünü gözlemlediklerini söylemişti.

KİŞİYE ÖZEL AŞI

Hazırlanacak aşının her hasta için ayrı ayrı ayarlanması gerektiğini belirten Şahin, "Tümörlerin bireysel olarak çok farklılıkları bulunuyor. İki hastada aynı kanser türü varsa tümörleri yüzde 97 farklıdır. Bazı hastaların tümör DNA'larında 30 mutasyon, yani genetik değişiklikler vardır, diğerleri 50 veya 100. Bunlar bir insanda yaklaşık 20 bin gene yayılır. Tümörlerdeki yüzde 3 benzerlik, bunun için tek bir tedavi oluşturmak için yeterli değildir" dedi.

“YAKINDA İLERİ AŞAMALARA GEÇECEĞİZ”

Şahin, "mRNA yönteminin, kanser tedavisinin geleceği olduğuna inanıyoruz. Bağışıklık sisteminin prensipte tümör hücrelerini tanıyabildiğini biliyoruz. Bağışıklık sisteminin birçok hücresinin kanser hücrelerine saldırabilmesi için tümörün özelliklerinin sistematik olarak tanınması gerekir. Bunun için mRNA desteğine ihtiyaç vardır. 2014 yılından beri cilt kanseri için Faz I çalışmalarımız var. Orada zaten az sayıda hastada tümörlerin gerçekten gerileyebildiğini ve daha az metastaz geliştiğini gördük. Bu yıl ve sonraki aşamalarda faz II çalışmalarından veriler olacak ve bu sayede daha ileri aşamalara geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...