Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Omicron etkisi: Vatandaşlar Covid-19’u hafife alıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Omicron etkisi: Vatandaşlar Covid-19’u hafife alıyor

SAĞLIK Haberleri  / AA

Yoğun bakım servisinde görev yapan Prof. Dr. Mehmet Uyar, Omicron varyantının baskın hale gelmesiyle toplumda koronavirüs salgınının hafife alındığının altını çizdi, konuyla ilgili vatandaşlara uyarı yapmayı ihmal etmedi.

Prof. Dr Uyar, mesleki hayatı boyunca bu kadar uzun ve insanları etkileyen bir salgın görmediğini belirterek salgın sürecine ilişkin açıklama yaptı.

OMICRON, DELTA VARYANTI KADAR CİDDİYE ALINMADI

Salgının başından beri çeşitli varyantların ortaya çıktığını hatırlatan Uyar, "Bu süreçte toplumda farklı bilinç ve davranışlar gözledik. Delta varyantına yönelik bilimsel yayınlar ve topluma verilen mesajlarda hastalığın çok ağır geçtiği şiddetle vurgulandı. Bu toplum tarafından kabul gördü. Delta varyantı sırasında kişilerin korunmaya ve aşılanmaya karşı verdikleri önem çok daha yüksek düzeydeydi. Salgının uzaması ve bunun getirdiği problem ve bıkkınlıklar ile Omicron varyantının daha hafif geçtiği şeklindeki söylentiler, toplumda farklı bir davranış modeline yol açtı. Delta varyantına gösterilen hassasiyet Omicron'a gösterilmedi." dedi.

“COVİD-19’UN HAFİFE ALINDIĞINI GÖRDÜK”

Uyar, Omicron varyantının hızlı bulaşması ve vatandaşların korunma önlemlerine önem göstermemesi sonucu hem vaka sayısında hem de ölüm oranlarında yükselmelerin yaşandığını aktardı. Kendi hastanelerinin yoğun bakım ünitesinde halen 30 hastanın tedavisinin sürdüğünü hatırlatan Uyar, şöyle devam etti:

"Ülkemizde Omicron varyantının baskın hale gelmesiyle toplumda Covid-19 hastalığının hafife alındığını gördük. Toplumda hastalığın önceki varyantlar kadar ağır olmadığı şeklinde söylemler kişilerin hastalığı ve bulaşmaya karşı gösterdiği özen ve dikkat azaldı. Hasta profiline baktığımızda yoğun bakımlardaki hastaların yüzde 95'inin bir sebeple aşılama programını tamamlamamış kişiler olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Omicron'un daha hafif bir hastalık oluşturuyor şeklindeki düşünce toplumda negatif bir düşünce oluşturuyor."

SIRASI GELEN HERKES AŞILARINI YAPTIRMALI

Eksik aşılanmanın daha çok gençlerde gördüklerini vurgulayan Uyar, servis ve yoğun bakımlarda ise daha yaşlı-kronik hastalığı olan kişilerin bulunduğuna işaret etti. Aşılanmada zamanlamanın önemli olduğunu aktaran Uyar, özellikle 3 ay geçtikten sonra vücuttaki antikor oranlarında ciddi bir azalma olduğunu, sırası gelen herkesin aşılarını yaptırması gerektiğini vurguladı.

İzmir'de vakaların Omicron varyantıyla arttığını ifade eden Uyar, "Şu anda sistemde çok aşırı bir sıkıntı bulunmuyor. Hastalara yer bulabiliyoruz. Ancak aşı programları tam olarak uygulanamazsa sıkıntılı günler önümüzdeki günlerde yeniden başlayabilir." uyarısında bulundu.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...