Kadınlarda panikatakla kalp krizi karışıyor

Düzenleyen:
Kadınlarda panikatakla kalp krizi karışıyor

SAĞLIK Haberleri

Toplumda kalp hastalıklarının erkeklere özgü bir hastalık olarak değerlendirilmesi sebebiyle kadınların yaşadığı kalp problemlerinin göz ardı edildiğini söyleyen Türk Kardiyoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Saide Aytekin “Bu sebeple çok sayıda kadın genç yaşta kalp krizinden kaybediliyor. Kadınlarda genç yaşlarda bile kalp krizinden ölüm riski, erkeklerden iki kat fazladır” dedi.

Ziyneti KOCABIYIK

Türk Kardiyoloji Derneği tarafından Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen “Kadın Kalbi Değerlidir” toplantısında konuşan Prof. Dr. Aytekin, kadınların yaşadığı kalp krizi belirtilerinin panikatak, stres ve durumu abartma olarak algılandığına ve zamanında müdahale edilemediğine işaret etti.

Prof. Dr. Aytekin “Ülkemizde de birinci ölüm sebebi, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklardır. Resmî istatistiklere göre kadınların yüzde 43,9’u, erkeklerin yüzde 36.4’ü bu nedenle hayatını kaybediyor. Kadınlarda 2019 kalp damar hastalığından ölüm sayılarına baktığımızda 79 bin 788 gibi çarpıcı bir rakama ulaşılmaktadır. Ülkemizde her üç kadından biri kalp damar hastalığından ölüyor” dedi.

SİGARA İÇENLERDE 9 KAT FAZLA

Sigara, hipertansiyon ve obezitenin kadınlarda kalp hastalığı gelişimi için önemli risk faktörü olduğunu anlatan TKD Kadın ve Kalp Sağlığı Alt Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayça Boyacı “Kadınlarda hem sigara içimi hem de pasif içicilik giderek artıyor. Sigara içen kadınlarda kalp krizi görülme oranı içmeyenlere göre altı kat fazladır. Sigara içen kadınlarda da ani kardiyak ölüm, içmeyenlere göre yüzde 9 daha fazladır” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...