Çürük dişe dikkat! Alzaymır ve parkinson riskini artırıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Çürük dişe dikkat! Alzaymır ve parkinson riskini artırıyor

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD’de Harvard Üniversitesi Forsyth Dental Enstitüsünde diş eti hastalıkları ile ilgili çalışmalar yürüten Türk bilim adamı Prof. Dr. Alpdoğan periodontal hastalıkların nöron yapısını bozarak alzaymır ve parkinson gelişiminde etkili olduğu bildirildi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Dünyada en yaygın 6 hastalıktan biri olan periodontal hastalıkların (Diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklar) nöron yapısını bozarak alzaymır ve parkinson gelişiminde etkili olduğu bildirildi.

ABD’de Harvard Üniversitesi Forsyth Dental Enstitüsünde diş eti hastalıkları ile ilgili çalışmalar yürüten Türk bilim adamı Prof. Dr. Alpdoğan Kantarcı, İstanbul Atlas Üniversitesinde akademisyen ve öğrencilerle bir araya geldi. ABD’de erişkinlerin yüzde 50’sinden fazlasının periodontal hastalıkların bir türüne sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kantarcı, son yıllarda yürütülen çalışmaların periodontal hastalıklarla alzaymır ve parkinson arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardığını kaydetti.

Çürük dişiniz  unutkanlık yapabilir! Ağız içindeki iltihap alzaymır ve parkinson riskini artırıyor - 1. Resim

KRONİK VE ÇÖZÜLEMEYEN İLTİHAP SON DERECE TEHLİKELİ

Alzaymır hastalığı ile ilgili yapılan çalışmalardan örnekler sunan Prof. Dr. Kantarcı, özellikle vücuttaki enfeksiyonun alzaymır hastalığında amiloid plaklarının nörodejenerasyona yol açmasında son derece önemli rol oynadığının ortaya çıktığını söyledi. Prof. Dr. Kantarcı, laboratuvarda kendi yaptığı çalışmalardan bahsederek “Sadece diş ve diş eti hastalıklarının olması bile hayvan modellerinde kısa dönemde de olsa riski artırıyor” dedi.

Bakterilerle immünolojik sistem arasında dinamik bir ilişki olduğunu belirten Prof. Dr. Alpdoğan Kantarcı “Kronik ve çözülemeyen iltihap aslında son derece tehlikeli ve başka hastalıklara da sebep olabiliyor. Bunların içerisine kardiyovasküler hastalıklar giiyor, diyabet, romatoid artrit ve periodontal hastalıklar giriyor. Buradaki dengeyi bozan olay iltihabın çözülmemesi. Bu çözülmeyen iltihap bir süre sonra kronik hastalığa dönüşüyor” dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...