Her bel ağrısı fıtık değildir

Düzenleyen:
Her bel ağrısı fıtık değildir

SAĞLIK Haberleri

Çok sık rastlandığı için genellikle hafife alınan bel ağrısı, en çok fıtık olarak adlandırılıyor. Oysa bütün bel ağrılarının çok azı fıtık yüzünden ortaya çıkıyor.

Ziyneti KOCABIYIK

Her iki kişiden biri hayatında en az bir defa ciddi şekilde bel ağrısından şikâyet ediyor. Bel ağrısı denince ilk olarak akla bel fıtığı geliyor. Oysa uzmanlar toplumda yaygın olan inanışın aksine gerçek bel fıtığı, bel ağrılarının sadece küçük bir kısmını oluşturduğunu ve ameliyata ihtiyaç duyulduğunu bildiriyorlar. Bel ağrılarını hafife almayın, fıtık harici birçok rahatsızlık bel ağrısına sebep olabiliyor.

Bel ağrısının toplumda ya hafife alındığını ve kanser gibi ciddi hastalıklarda vakit kaybına sebep olduğu ya da fıtık olduğu düşünülerek gereksiz yere ameliyat edildiğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Nafiz Akman, “Bel ağrısı, toplumda en sık görülen ve en çok iş gücü kaybına sebep olan bozukluklardan biri. Yetişkinlerde ani bir zorlanmayla başlayan bel ağrıları sıklıkla birkaç hafta içinde basit tedavilerle iyileşiyor ancak yine sıklıkla, uygun tedavi ve önleyici tedbirler alınmazsa tekrarlıyor. Buna karşılık toplumda her bel ağrısının sebebinin genellikle fıtık olduğuna dair yanlış bir inanış hâkim. Oysa fıtık harici birçok rahatsızlık bel ağrısına sebep olabiliyor” dedi.

BÖBREK AĞRISI BELE VURUR

Fıtık harici bel ağrısı sebepleri arasında bele ani yüklenme sonucu zorlanma, zayıf bel-karın kasları, şişmanlık, kötü duruş, belde kireçlenme ve bel kaymasının yer aldığını anlatan Prof. Dr. Akman, çeşitli kanserlerin omuriliğe yaptığı sıçramanın da bel ağrısı ile kendini gösterebileceğini belirterek özellikle bu ihtimalin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Akman, “Omurilik kanalı daralması, omurganın iltihabi romatizmaları, kemik erimesi, omurlarda çökme kırıkları, tüberküloz ya da bruselloz gibi enfeksiyonlar ve başta böbrekler olmak üzere iç organlardan kaynaklanan ağrıların yansımasını sayabiliriz. Tabii ki psikolojik sebepleri ve ikincil kazançları da göz ardı etmemek gerekiyor” diye konuştu.

KİLO DA ZAYIFLIK DA RİSK FAKTÖRÜ

Enfeksiyona veya tümöre bağlı olarak ortaya çıkmayan yani mekanik olarak adlandırılan bel ağrısının ortaya çıkışında belirli hayat tarzı olanların risk altında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akyüz, “Yaptıkları iş dolayısıyla sıklıkla ağırlık kaldıranlar veya hareketsiz iş ve hayat düzeni olanlar; uzun süreli araç kullananlar;  fazla kilolular; zayıf bel ve karın kasları olanlar; uygun olmayan yatakta yatanlar; gebeler; depresyon veya yoğun stres yaşayanlar risk altındadır” dedi.

GECE ARTAN AĞRI KEMİK TÜMÖRÜ HABERCİSİ

Bel ağrısının etkilediği diğer organlara bakılarak, ağrının kaynağının ortaya çıkarılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Nafiz Akman, belirtileri şöyle sıraladı:
- Ani başlayan bel ağrıları sıklıkla ağır bir cismi kaldırma, ters bir hareket yapma, düşme, ani-şiddetli hapşırık gibi bele yüklenme sonrası görülür. Bel çevresi kaslar ve bağlarda ani gerilme ve mikroskopik düzeyde kopmaların olduğu bu durumda, ağrı sadece bele vurur veya hafifçe kalçalar üzerine yayılır. 
- Belden başlayıp kalçadan bacağın arkasına ve ayağa dek uzanan ağrılarda ise bel fıtığına bağlı sinir kökü baskısı olduğu düşünülmelidir. Beraberinde uyuşma, kuvvet kaybı, öksürme-ıkınma ile ağrı artışı da bu teşhisi destekler. 
- Bel ağrısı geceleri artıyorsa öncelikle kemik tümörlerinden şüphe edilmelidir. 
- Ateş, bol gece terlemesi, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı gibi belirtiler daha çok Tuberküloz ve Bruselloz gibi enfeksiyonların varlığına işaret eder. 
- İstirahat sonrası ve sabahları artan ağrı ve hareket zorluğu yaşanıyorsa başta ankilozan spondilit olmak üzere omurganın iltihabi romatizmalarını akla getirmek gerekir.
- Hareketsiz iş ve hayat düzeniyle birlikte fazla kilolar, stres ve depresyon da bel ağrılarını tetikler.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...