Horlamaya robotik dokunuş

- Güncelleme:
Horlamaya robotik dokunuş

Sağlık Haberleri

Yetişkinlerin yaklaşık olarak yarısı ‘bazen’, dörtte biri ‘devamlı’ horluyor. Yaş arttıkça bu oran erkeklerde yüzde 60’a, kadınlarda ise yüzde 40’a yükseliyor. Horlama tedavisinde robotik cerrahi kalıcı çözüm sağlıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Başta depresyon, yüksek tansiyon, kalp krizi ve felç olmak üzere birçok ciddi kronik hastalığın gelişimine zemin hazırlayan, hatta ileri safhalarda uykuda ölümle sonuçlanan uyku apnesi hastalığında zor vakalar, robotik cerrahi ile başarılı bir şekilde tedavi ediliyor.

Daha çok üroloji, genel cerrahi ve kadın doğum operasyonlarında kullanılan robotun baş boyun cerrahisi ile en önemli belirtisi horlama olan uyku apnesinin tedavisinde de kullanıldığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan “Uyku apnesinin en yaygın belirtisi, uyku sırasında solunum durmasıdır. Uyku apnesi sendromu, uyku esnasında çok kısa süren geçici boğulmalara neden olabilir. Bu boğulma yaşanırken kandaki oksijen seviyesi düşer ve beyin uyanır.  Ağır apnenin en sık bilinen 3 belirtisi horlama, tanıklı apne ve gündüz uykululuğudur. Her hastada horlama ve tıkanıklığa neden olan bölgeler, organlar ve tıkanma tipleri farklılık gösterebildiği için her hastaya özel ameliyatlar yapmak gerekir. Son yıllarda robotik cerrahi özellikle dil kökü ve üst gırtlak bölgesinde yumuşak doku fazlalığı ya da gevşekliği nedeni ile uyku apnesi oluşan hastalarda önemli bir tedavi seçeneği ve yeni bir dönemin başlangıcı oldu” dedi.  

Horlamaya robotik dokunuş

UYKU ENDOSKOPİSİ YAPILIYOR

Horlama ve uyku apnesinin tedavisinde yaklaşık 25 farklı cerrahi yöntem uyguladığını söyleyen Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan “Uyku endoskopisi gibi işlemlerle hastayı değerlendirip hangi hastaya hangi cerrahi tekniğin uygun olduğunu belirliyoruz. Benim uyguladığım cerrahi yöntemler; damak, küçük dil, bademcikler, dil kökü ve gırtlak seviyelerindeki daralma ve çökmeleri önlemeye yönelik oluyor. Orta ve ağır tıkayıcı uyku apnesi hastalarımda sıklıkla kullandığım ‘çok seviyeli robotik cerrahi’ Türkiye’de ilk kez benim geliştirip kullanmaya başladığım çok özellikli bir ameliyat” diye açıkladı. 

EN ZOR VAKALAR ROBOTA EMANET

Robot kullanarak, normalde ulaşılması ve müdahale yapılması oldukça zor olan dil kökü ve üst gırtlak bölgesindeki problemlerin dışarıdan kesmeye gerek kalmadan izsiz, kansız bir şekilde çözülebildiğini ifade eden Prof. Dr. Kayhan “İnsan elinin yapamayacağı beceri ve hassasiyetle çalışan robot, kollarına bağlı enstrümanların üç boyutlu ve büyütülmüş endoskopik görüntü altında, normal şartlarda kolaylıkla görülemeyen ve ulaşılamayan bölgelere ulaşmasını sağlıyor. Normal gözün gördüğünden 16 kat büyütülmüş görüntü ile hassas kumanda sitemleri kullanılarak ameliyat gerçekleştiriliyor. Son yıllarda en çok yaptığım robot ameliyatları hâline geldi. Dünyada robotla en çok uyku apne cerrahisi yapanlardan biri de benim. Amerika’dan bile gelen hastalar var” dedi.

Horlamaya robotik dokunuş

BAŞ BOYUN KANSERLERİNDE KEMOTERAPİ İHTİYACI AZALIYOR

En zor vakaların yer aldığı baş boyun kanserlerinde robot kullanımının tedavide başarıyı artırdığını aktaran Prof. Dr. Kayhan “Ses teli tümörü, bademcik kanserleri, gırtlak ve larenks kanserleri, tonsil kanserleri ve dil kökü kanserlerinin tedavisinde dışarıdan kesi yapmadan robotla ameliyat yapmak hem iyileşmeyi hızlandırıyor hem de kemoterapi ihtiyacını azaltıyor ya da ortadan kaldırıyor. Ülkemizde sigara içimine bağlı olarak, gırtlak kanseri, tonsilit kanseri, dil kökü, bademcik, ağız içi kanserlerinin görülme sıklığında artış var. Bu vakalarda robotik cerrahi daha maliyetli bir seçenek olmasına rağmen, dışarıdan yara izinin olmaması, tümörlerin hassasiyetle temizlenebilmesi, kan kaybı ve enfeksiyon riskinin olmaması, yeme içme fonksiyonunun kısa sürede geri kazanılabilmesi açısından ameliyat sonuçlarının başarısının artmasını sağlıyor” diye konuştu

500. ROBOT AMELİYATINI PASTA İLE KUTLADI

Türkiye’de robotik cerrahiyi kulak burun boğaz ameliyatlarında ilk defa kullanan ve dünyada robotla en çok KBB ameliyatı yapan hekimlerden biri olan Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan 500. robotik cerrahi operasyonunu hastalarıyla birlikte pasta keserek kutladı. Ülkemizde çocuk hastalarda ilk defa robotik uygulamaları yapan ve önemli tıp dergilerinde yayınlanmış vaka serileri bulunan Prof. Dr. Kayhan “Ürolojide robotla 500 ve üzerinde ameliyat yapan hekim arkadaşlarımız var. Ancak hem Türkiye’de hem de dünyada robotun KBB de kullanımı çok yaygın değil. Bu nedenle 500’ünca vakayı yapmak önemli bir olay” dedi. Robot kullanımının hem hastalığın tedavisi hem hasta hem de cerrahın çalışma şartları için son derece kolaylık sağladığını ifade eden Prof. Dr. Kayhan “Özellikle baş boyun kanserlerinde 3-5 saatte yapacağımız bir ameliyatı robotla 15-20 dakikada bitiriyoruz. 3 boyutlu görüş açısıyla daha becerikli ameliyat yapmayı sağlıyor. Dışarıdan kesi olmadığı için iyileşme de daha kısa sürede oluyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...