Online hekimleri topa tutan Canan Karatay, hastalarını nasıl muayene ettiğini açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Online hekimleri topa tutan Canan Karatay, hastalarını nasıl muayene ettiğini açıkladı

Sağlık Haberleri

İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, ezber bozan açıklamalarıyla tekrar gündeme geldi. Ünlü profesör YouTube’daki kendi kanalında yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Her tedavinin kişiye özel olduğunun altını çizen Karatay, hastalarını nasıl muayene ettiğini açıkladı.

Prof. Dr. Canan Karatay, kendi Youtube kanalı için çektiği videoda açıklamalarda bulundu. Sağlıklı yaşam hakkında tavsiyeleriyle bilenen Karatay, online muayenenin yaygınlaştığını ancak bunu desteklemediğinin altını çizdi. Hastalarını nasıl muayene ettiğini açıklayan Karatay, “Muayene nasıl olmalı” , “Hasta muayenesi nasıl yapılmalı?” sorularına da cevap verdi.

“İBN-İ SİNA’YA DAYANAN BİR TIP EĞİTİMİ ALDIM”

Aldığı tıp eğitimi hakkında konuşan Canan Karatay, şunları söyledi:

“Bizim aldığımız tıp eğitimi ile şimdiki alınan eğitim arasında dağlar kadar fark var. Bizim aldığımız eğitim, İbn-i Sina’ya dayanan bir tıp eğitimi. 8 asır tüm Avrupa’da okutuldu. Avrupa’daki temel tıbbın temelinde İbn-i Sina var. Onun eğitimi çok önemli. Şimdiki modern tıp İbn-i Sina’yı silmiş durumda. Biz, o eğitimle yetişen kadim hocalar tarafından eğitildik.”

“ESAS GÖREVİMİZ HASTALANMAYI ÖNLEMEK”

Doktorluğun bir görevinin de hastalanmadan önce bağışıklığı güçlü tutmak için öneriler sunmak olduğunu belirten Karatay, “Hipokrat’ın da söylediği gibi hasta önemlidir, hastalık önemli değildir. Hastaları tabii ki hasta oldukları zaman tedavi edeceğiz ama esas görevimiz hastalanmayı önlemek, sıhhatimizi korumak. Ruhuyla, beslenmesiyle, havasıyla suyuyla yaşamayı öğrenmemiz ve öğretmemiz gerek” dedi.

“BUNLARI GÖRÜNCE SAÇIMI BAŞIMI YOLUYORUM”

Her tedavi ve şifanın kişiye özel olduğunun altını çizen ünlü profesör, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hiçbir insanı rakamlara sokamayız. Örneğin normal tansiyon 12’ye 8 olacak diyemeyiz. Dünyadaki 8 milyar insanın tansiyonu 12’ye 8 olabilir mi? Bunların 3 yaşında olanı da var, 80 yaşında olanı da. Bu mümkün değil. Modern tıp diye bu halka sunuluyor. Belli ilaçlar piyasaya sürülüyor. Hedef, firmaların iyiliği. Bu pazarı hazırlayın, elinizi ovuşturun, paralar gelsin. Bunları görünce saçımı başımı yoluyorum.”

“GÖZLERİNİN ALTI MOR MU, TIRNAKLARI NASIL?”

Hastayı muayene ederken tüm vücuda bir bütün olarak yaklaşılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Karatay, kendi muayenesinde nasıl bir yol izlediğini şu sözlerle anlattı:

“Şimdi online muayeneyi yaymaya çalışıyorlar. Kişiyi görmeden, avuçlarına ve gözaltlarına bakmadan tedavi edilmemesi lazım. Zaten konuşunca kişi size kendini anlatıyor. Biz buna ‘anemnez’ diyoruz. Anemnez, hastayla konuşmak demek. Hastanın size güvenmesi, sizin samimiyetinizi hissetmesi, hastanın sizden korkmaması önemli. Siz de bu ortamda hastayı gözlemliyorsunuz. Gözlerinin altı mor mu, tırnakları nasıl? Örneğin hastalar bana geldiğinde hiçbir şikayetim yok diyor ama sorunca bazı şeyler ortaya çıkıyor. Bazı şeyleri MR göstermez. Muayene ederken tüm vücuda bir bütün olarak yaklaşmamız lazım. Muayenede done topluyorum. Cildi kaşınıyor mu, her gün tuvalete çıkıyor mu, uyuyor mu uyuyamıyor mu? Bütün bunlar size temel bilgiyi veriyor zaten. Bunun üzerine bir iki tetkik istiyorsunuz.”

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...