TOGG’un en kritik parçası burada üretiliyor: Avrupa ve Uzak Doğu’dan teklif geldi

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
TOGG’un en kritik parçası burada üretiliyor: Avrupa ve Uzak Doğu’dan teklif geldi

T-Otomobil Haberleri  / İHA

Dört gözle satışa çıkması beklenen yerli otomobil TOGG’un üretim çalışmalarına hızla devam ediliyor. TOOG’un en kritik parçası olan bataryası ise 10 yıldır Sakarya Üniversitesi Araştırma-Geliştirme Uygulama Merkezi (SARGEM) tarafından üretiliyor. Yerli ve milli imkanlarla batarya ürettiklerini belirten Dr. Öğr. Üyesi Mahmud Tokur, TOGG’un torba batarya teknolojisini 10 yıldır Sakarya Üniversite’sinde ürettiklerini söyledi.

Yerli ve milli imkanlarla üretilen yerli araba TOGG’da üretim çalışmaları hızla devam ediyor. TOGG’un Türkiye ve dünyaya tanıtılmasının üzerinden 2 yıl geçti. 2022 sonunda banttan indirilmesi hedeflenen yerli otomobilin 2023’ün ilk çeyreğinde satışa çıkması bekleniyor. Yeni gelişmeleri yakından takip edilen TOGG ile ilgili Sakarya Üniversitesi (SAÜ) bünyesinde hizmet veren SAÜ Araştırma-Geliştirme Uygulama Merkezi’nin de devam ettirdiği Ar-Ge çalışmaları neticesinde yerli otomobilde kullanılacak olan bataryanın üretilebildiği belirtildi.

2012 YILINDAN BERİ AKTİF OLARAK ÜRETİM YAPILIYOR 

2012 yılından beri aktif bir şekilde elektrikli araçların bataryalarını üreten Sakarya Üniversitesi Araştırma-Geliştirme Uygulama Merkezi (SARGEM), hammaddeden başlanarak pilin üretimi, imalat süreçleri ile geri dönüşümü ve daha sonrasına da çevresel, sosyal etkileri araştırmasına kadar yaşam döngüsü analizleri gerçekleştiriliyor. 

TOGG’un en kritik parçası burada üretiliyor: Avrupa ve Uzak Doğu’dan teklif geldi

DIŞA BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASI AMAÇLANIYOR 

Pillerin üretildiği SARGEM’de enerji teknolojilerinde kullanılan aksamın, yerli üretiminin sağlanması ve yerli sanayinin gelişerek enerji sektöründe batarya alanındaki dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan SAÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü ile SAÜ Araştırma ve Uygulama Merkezinde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Mahmud Tokur, TOGG’un bataryası için yeterli bilgi ve beceriye sahip olduklarını, bu üretime hazır olduklarını dile getirdi.

TOGG’un en kritik parçası burada üretiliyor: Avrupa ve Uzak Doğu’dan teklif geldi

“TAMAMEN BATARYA ÜZERİNE ODAKLANDIK” 

2015 yılından beri SAÜ olarak gelecekteki hedeflerinin tamamen batarya üzerine üretim yaptıklarını belirten Tokur, “Avrupa Birliği 2015 yılında gelecek hedeflerinden bataryayı çıkarttığı zaman biz SAÜ olarak gelecekteki hedeflerimize tamamen batarya üzerine odaklanmıştık aslında. Ve bu odaklanmamızın ne kadar haklı olduğu hem pandemi koşulları hem de ülkemizde yapılan elektrikli araba ve batarya yatırımları da bunu doğrulamış, göstermiş oldu” dedi.

TOGG’un en kritik parçası burada üretiliyor: Avrupa ve Uzak Doğu’dan teklif geldi

“ÜRETTİĞİMİZ BATARYALAR TOGG’A ALTYAPI OLUŞTURABİLECEK NİTELİKTE” 

Ürettikleri bataryalarının yerli otomobil TOGG için uygun olduğunu belirten ve batarya için yeterli bilgi ile beceriye sahip olduklarını söyleyen Tokur, “Biz elektrikli arabanın özellikle TOGG’un kullanacağı bataryanın; hammaddeden başlayarak bunun pil olarak nitelikli hale dönüştürülmesi ve üretim, kullanım, geri dönüşüm süreçlerinde ki yaşam döngüsü analizlerini ayrıntılı bir şekilde yaklaşık 100’e yakın araştırmacı ile beraber gerçekleştiriyoruz. Bizim ürettiğimiz bataryalar burada aslında 2012 yılından beri TOGG’a altyapı oluşturabilecek nitelikteki Ar-Ge çalışmalarını içeriyor. Laboratuvarımızda ürettiğimiz prototip bataryalar seri üretime geçirilir ve buradaki altyapı ile birikim kullanılırsa, gelecek planlaması açısından ülkemizin kaynaklarını verimli kullanma ve teknolojiyi ülkemizde üretme, gelecek nesillerdeki teknolojiyi de ülkemizde geliştirmeye yönelik büyük bir imkan sağlamış olacak. Eğer ki bu noktada bize görev verilir, bir sorumluluk verilirse biz seve seve elimizdeki imkanları, bütün kaynaklarımız ile beraber ülkemizin hizmetine sunmaya hazırız. Bir gün bize bu şekilde talep gelirse, biz o güne hazırız” dedi. 

TOGG’un en kritik parçası burada üretiliyor: Avrupa ve Uzak Doğu’dan teklif geldi

“10 YILDIR ÜRETİYORUZ” 

Yerli otomobil TOGG’un açıklamış olduğu elektrot ve torba batarya teknolojisini Sakarya Üniversitesi’nde 10 yıldır ürettiklerini söyleyen Tokur, “Avrupa ve Uzak Doğu’dan dünya devi otomobil üreticileri ülkemizde batarya yatırımı yapmak üzere bizimle beraber ortak çalışma teklifleri de sunmuştu. Fakat biz şu aşamada bilgi, birikimimizin ülkemizde kalarak, ülkemizin menfaatine sunulması noktasında özellikle Türkiye’de üretilecek teknolojinin, ülkemizin yapmış olduğu yatırımlar ile desteklenmesi konusunda daha istekliyiz ve o noktada daha fazla heyecanlıyız. Aslında bizim buradaki en büyük motivasyonumuz; ülkemizden çıkan hammaddenin ülkemizde üretilecek teknolojiye yani elektrikli aracın içerisinde kullanılacak bataryanın içerisine girmiş olması bizi bu noktada heyecanlandırıyor. TOGG’un açıklamış olduğu elektrot ve torba batarya teknolojisini aslında biz Sakarya Üniversitesi’nde 10 yıldır üretiyoruz” şeklinde konuştu.

TOGG’un en kritik parçası burada üretiliyor: Avrupa ve Uzak Doğu’dan teklif geldi

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...