Tıp tarihinde bir ilk: Kalp krizi geçiren hastayı drone kurtardı

Düzenleyen:
Tıp tarihinde bir ilk: Kalp krizi geçiren hastayı drone kurtardı

TEKNOLOJİ Haberleri

Otonom bir drone, kalp krizi geçiren 71 yaşındaki adamın hayatını kurtarmada büyük bir rol oynadı. Drone, İsveç'in Trollhattan kentinde evinin önünde kar kürerken bir anda yere yığılan erkek bir hastaya yardım eden doktora defibrilatör (kalp atışını normale döndüren cihaz) verdi.

İsveç’te yaşayan ve ismini vermek istemeyen bir erkek, bir drone sayesinde hayatta kaldığını açıkladı. BBC’ye konuşan adam, evinin önündeki karı kürerken kalp krizi geçirdiğini söyledi. O esnada yoldan geçen Dr. Mustafa Ali yardıma koştu. Olaya tanıklık eden bir kişiden 112'yi (İsveç acil durum numarası) aramasını isteyen doktor, bir taraftan da kalp masajı yapmaya başladı.

Olayı anlatan Dr. Mustafa Ali, "Birkaç dakika sonra kafamın üzerinde uçan bir şey gördüm. Defibrilatörlü bir drone'du.” dedi.

DRONE 3 DAKİKADA ULAŞTI 

Drone, İsveç'in en büyük tıp üniversitesi Karolinska Institutet ile Everdrone şirketinin ortaklığında geliştiriliyor. Araştırmacıların uzun zamandır test ettiği drone’lar, özelilkle kalp krizi vakalarında kullanılıyor. 

Tıp tarihinde bir ilk: Kalp krizi geçiren hastayı drone kurtardı

Drone’lar ambulanslardan daha önce olay yerine ulaşıyor ancak tıp eğitimi almamış kişilerin bir defibrilatörle ne yapacağı kafalarda soru işareti bırakıyor. Bu nedenle, bu tür vakalarda insanların cihazları kullanabilmesi için rehberlik sistemi üzerinde çalışıyorlar. 

Tıp tarihinde bir ilk: Kalp krizi geçiren hastayı drone kurtardı

Everdrone'un açıklamasına göre, söz konusu olayda alarmın verilmesinden drone'un bölgeye iniş yapmasına kadar geçen süre 3 dakikayı sadece biraz aştı. Ayrıca bu olayın tıp tarihinde bir ilk olduğu da açıklandı. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...