2023 eczane açma şartları nelerdir?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
2023 eczane açma şartları nelerdir?

YAŞAM Haberleri

Eczane açma şartları eczanenin hangi ilde ve hangi konumda açılacağına göre değişiklik gösterir. Eczane açmak isteyen kişilerin öncelikle belirlenen şartları da yerine getirmesi gerekmektedir. Peki, 2023 eczane açma şartları nelerdir?

2023 eczane açmak için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından belirlenen 2023 eczane açma şartları akabinde şekillenir. Dolayısıyla eczane açmak isteyen kişilerin öncelikle bu kurumun belirlediği şartları yerine getirmesi gerekir. Bahsi geçen şartları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eczane açmak için sağlık alanında lisans sahibi olmak gerekir.
  • Ayrıca Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan (TİTCK) ruhsat alınması da oldukça önemli bir konudur.
  • Öte yandan eczane açan kişilerin, etik kurallara uygun olarak çalışmaları zaruridir. Bu kurallar arasında; hastanın mahremiyetinin korunması, doğru ilaçların reçeteyle verilmesi gibi konular yer alır.
  • Eczane açmak için uygun bir iş yeri seçimi yapılması beklenir. Eczaneler, özel olarak tasarlanmış dolaplar, raflar ve diğer ekipmanlarla donatılmış olmalıdır.
  • Eczanelerde çalışacak personellerin de belirli şartları sağlamaları beklenir. Bu şartlar arasında lisans sahibi olmak, eczacılık mesleğinin etik kurallarına uymak gibi unsurlar yer alır.
  • Eczane açan kişiler, iş sağlığı ve güvenliği konularına da dikkat etmelidirler. Bu kapsamda; eczanelerde yangın, deprem, hırsızlık gibi durumlara karşı önlemler alınmalıdır.

2023 eczane açma şartları nelerdir?

ECZANE NASIL AÇILIR?

Eczane açmak için belirli yasal gereklilikler vardır. Dolayısıyla öncelikle bu resmi işlemlerin halledilmesi gerekir. Ayrıca eczane açmak için, Sağlık Bakanlığı tarafından verilecek olan eczane açma iznine ihtiyacınız vardır. Bu izni almak için ise ilgili Sağlık Bakanlığı veya Bağlı Bulunduğunuz İl Sağlık Müdürlüklerine başvurmanız yeterlidir. Başvuru süreci detayları bölgenize göre değişebilir.

2023 eczane açma şartları doğrultusunda tüm yasal işlemlerinin takiplerinin ardından ise kendi işletmenizi kurabilirsiniz. Bu aşamada da vergi kaydı yapılması elzemdir. Sonraki süreçte ise rahatlıkla eczanenizi faaliyete geçirebilir ve reklam ile kampanya yönetimine eğilmeye başlayabilirsiniz.

2023 ECZANE AÇMA MALİYETİ NE KADARDIR?

2023 eczane açma maliyeti ile ilgili kesin bir rakam vermek, ne yazık ki mümkün değildir. Çünkü kişilerin mekan seçimleri, işletme büyüklükleri ve diğer gereklilikler kapsamında bu rakam değişkenlik gösterebilir. Öte yandan personel maaşları da eczane açma maliyeti için önemli bir unsurdur. Eczanede çalışacak olan personel sayısı, çalışma saatleri ve ücretleri, toplam maliyeti belirleyebilir. Bunun yanı sıra eczanenin açık kalacağı gün ve saatler de işletme maliyetlerini artırabilir.

Tüm bu faktörler göz önüne alındığında, bir eczanenin açma maliyeti yaklaşık olarak 100 bin TL ile 500 bin TL arasında değişebilir. Hatta bu rakamın bazı durumlarda 2 milyon TL’ye kadar bile çıkabileceği gözlemlenmiştir. Fakat bu rakamlar, genel bilgilendirme amaçlıdır ve her durum kendine özgüdür. Eczane açmak isteyen kişiler, kendi bölgesi ve planlarına bağlı olarak bu maliyetlerde farklılıklarla karşılaşabilir.

2023 eczane açma şartları nelerdir?

2023 ECZANE AÇMAK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

2023 eczane açmak için gereken evraklar listesi çoğunlukla yasal prosedür üzerinden ilerler ve her işletmede olduğu gibi eczane açmak için de belirli bir yönerge bulunur. Bu evrakların bir kısmını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eczacı Lisansı
  • Ticaret Sicil Kaydı
  • İmza Sirküleri
  • Vergi Levhası
  • Ruhsat Başvurusu
  • Kira Sözleşmesi veya Taşınmaz Tapusu
  • İşyeri Sağlık Raporu
  • Mesleki Denetim Ücreti

2023 ECZANE RUHSATI NASIL ALINIR?

2023 eczane ruhsatı alma şartları da yine eczane açma şartlarında olduğu gibi lisans esasına dayanır. Bu doğrultuda 2023 eczane açma şartları üzerindeki Sağlık Bakanlığı şartnamesinin takibi esas alınmalıdır. Ruhsat başvurusu için gerekli olan tüm evrakları tamamlanmalarının ardından, yetkili makamlara sunulmaları zaruridir. Eczane açma ruhsatı almak zaman alabilir. Dolayısıyla başvurunun durumu zaman zaman kontrol edilmelidir.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...