Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Müsilaja karşı yeni yöntem: Marmara'ya oksijen verilecek

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Müsilaja karşı yeni yöntem: Marmara'ya oksijen verilecek

YAŞAM Haberleri  / AA

Marmara Denizi'nde müsilajla mücadele kapsamında Kocaeli Körfezi'nde 4, Pendik'te ise belirlenen bir alandan denizin 30 metre derinliğine cihazlar yardımıyla oksijen verilecek.

Müsilajla mücadelede yarın yeni bir proje hayata geçirilecek. 8 Mart'ta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un da katıldığı törenle başlatılan "Türkiye'nin en büyük deniz seferberliği" sürüyor. Müsilajla ilgili eylem planı çerçevesinde iki haftadan bu yana devam eden temizlik çalışmaları İstanbul, Kocaeli Karamürsel, Bursa Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ'da da eş zamanlı olarak yürütülüyor.

ÇÖZÜLMÜŞ OKSİJEN MİKTARI ARTIRILACAK

Çalışmaların aralıksız sürdüğü Marmara Denizi'nde, derinliklerdeki oksijen seviyesini artıracak proje için yarın düğmeye basılacak.

Başlatılacak olan pilot uygulama kapsamında ileri teknolojik cihazlarla Kocaeli Körfezi'nin 4 farklı noktasında ve Pendik Marina'da belirlenen bir alandan denizin 30 metre derinliğine oksijen verilerek çözülmüş oksijen miktarı artırılacak.

YURT DIŞINDA OLUMLUSONUÇLAR ALINDI

Marmara Denizi'nde müsilajın beraberinde getirdiği çözülmüş oksijen seviyesinin düşmesi sorununa çözüm getirmesi amaçlanan projede kullanılacak cihazlarla, yurt dışındaki deniz salyası problemlerinde sonuç alındığı öğrenildi.

TEST AŞAMASI 6-8 HAFTA SÜRECEK

Marmara Denizi'nin 5 farklı noktasına oksijen verecek cihazların kullanımının ardından, çözülmüş oksijen değerleri anlık takip edilerek, cihazların sorunun çözümüne katkı sağlayıp sağlamadığı değerlendirilecek.

6 ila 8 hafta sürdürülecek projenin başarısına göre, Marmara Denizi'nin genelinde yaygınlaştırılması veya pilot uygulamanın koy ve körfez gibi kısıtlı alanlarda uygulanması öngörülüyor. Deniz suyu yüzeyindeki çözülmüş oksijen miktarının tabana göre daha yüksek olması nedeniyle Marmara Denizi'nin derinliklerindeki oksijenin artırılması hedefleniyor.

ETKİLERİ TAKİP EDİLİP SONUÇLARI ÖLÇÜLECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’nin ekolojik dengesini korumak için atılması gereken en önemli adımlardan birinin denizdeki oksijen seviyesini artırmak olduğunu söyledi.

Kurum, "Daha önce göllerde oksijen seviyesini artırmaya yönelik yapılan ve başarılı sonuçlar elde edilen çalışmalar var. Benzer bir uygulamayı Marmara Denizi'nde belirlediğimiz noktalarda uygulamaya başlayacağız. Çalışmanın etkilerini takip edecek, sonuçlarını ölçeceğiz. Alacağımız sonuçlara göre bu çalışmayı Marmara’nın tamamında uygulayacağız" dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...