İnsanoğluna yerini hatırlatıyor! Tek karede yüz milyarlarca yıldız

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), NASA ve Kanada Uzay Ajansının ortak projesi olan James Webb Uzay Teleskobu (JWST), evrenin derinliklerinden müthiş bir görüntü yakaladı. Yalnızca Ay’ın beşte biri genişliğindeki bir gökyüzü parçasına odaklanan teleskop, 12 milyar ışık yılı uzaklıktaki her birinde yüzlerce milyar yıldızın bulunduğu binlerce galaksiyi tek karede görüntüledi.
İlk bakışta gece gökyüzünde yıldızlara bakılıyormuş hissi uyandıran görüntüde, ışık noktalarının büyük çoğunluğunu aslında yıldızlar değil, farklı büyüklük ve biçimlerdeki galaksiler oluşturuyor.
1.678 FARKLI GALAKSİ GRUBU TESPİT EDİLDİ
Bologna Üniversitesinden astrofizikçi Greta Toni liderliğindeki araştırma ekibi, yalnızca bu küçük gökyüzü parçasında 1.678 farklı galaksi grubu tespit etti. Bu, tek tek galaksiler değil; her biri kendi içinde yüzlerce galaksiyi barındıran dev yapılar anlamına geliyor. Üstelik bu bölge gökyüzünün özel bir yeri değil.
EVRENDEKİ YERİMİZİ HATIRLATIYOR
Uzmanlara göre gökyüzünün herhangi başka bir parçasına aynı hassasiyetle bakıldığında, yine binlerce galaksinin görülebileceği düşünülüyor. Gökbilimciler, bu tür görüntülerin evrendeki yerimizi ve ölçeğimizi hatırlatması açısından çarpıcı bir etki meydana getirdiğini vurguluyor.