Baykal neden devreye girdi?

Baykal neden devreye girdi?

GÜNDEM Haberleri

Baykal yarın Gül ile görüşecek. Başbakan'ın Uzakdoğu temaslarının ardından Erdoğan'la da randevusu olabilir. Peki Baykal'ın bu temasları ne anlama geliyor?

CHP'nin Eski Genel Başkanı Deniz Baykal, geçtiğimiz Cuma günü önemli bir insiyatif üstlenerek 17 Aralık operasyonu ve sonrasındaki sürecin çözümüyle ilgili temaslarda bulundu. Baykal, Kılıçdaroğlu ve Cemil Çiçek'le görüştü. nbsp;Baykal yarın da Cumhurbaşkanı Gül ile görüşecek. Baykal'ın Başbakan'ın Uzakdoğu temaslarının ardından Erdoğan'la da randevusu olabilir. Peki Baykal'ın bu temasları ne anlama geliyor? nbsp;

Devlet krizi var, sorumluluk almak istedim
Devlet krizi var. Operasyon sonrası yaşanan tartışmalarda ekonomi daha da kötüye gidebilir. 17 Aralık sürecinin ekonomik ve siyasi yönünün olduğunu düşünüyorum. Meclis başkanına bunu anlattım. Cumhurbaşkanı ile de paylaşırım. Gerek duyarsam Başbakan Erdoğan'dan da randevu isteyebilirim. Bu görüşmeleri yapma ihtiyacı hissettiğime göre söyleyeceklerim var demektir. İçinde bulunduğumuz şartlar ve sorumluluk duygum beni bu görüşmeleri yapmaya itti.


KORKMAZ KARACA nbsp;
(CHP Eski PM üyesi)
CHP birşey yapmayınca mecburen devreye girdi
Sayın Baykal erklerin tartışıldığı böylesi kritik bir ortamda, milli iradenin yanında olmak için bu görüşmeleri yapma ihtiyacı hissetti. Gerginliğin ekonomiye vereceği zararı önlemek için çabalıyor. En önemlisi de kendi partisinden çözüm için çaba göremedi, bu yüzden yaptı. Süreçte iki aktör var. Biri Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu biri de Sayın Deniz Baykal. Onlar çabalarken MHP Lideri Bahçeli'nin tavrını anlamak mümkün değil.

ALİ TOPUZ nbsp;
(CHP Eski Milletvekili)
Keşke genel başkanlar da bir araya gelse
Eski bir genel başkan olarak, tecrübeli bir siyasetçi olarak, devletin sorumlularına ziyarette bulunmasında yadırganacak bir şey yok. Çünkü önce Genel Başkanı ile de konuştu onayını aldı. Deniz Bey sadece CHP'lilerin milletvekili olmanın ötesinde Türkiye siyasetinde etkili bir kişidir. Türkiye keskin bir tartışma ortamında. Ortak akıl üretmeye ihtiyaç olabilir. Keşke siyasi parti liderleri başbakan cumhurbaşkanı sık sık bir araya gelseler kriz oluşturan konuları tartışsalar ortalık yumuşayabilir.

NAMIK HAVUTÇA nbsp;
(CHP BALIKESİR MİLLETVEKİLİ)
Siyaset büyüğü olarak devreye girdi
nbsp;Başbakan ve sistem üzerine düşeni yapmıyor. Erdoğan bunun yerine yargı makamını hedef alıyor. Bu yolsuzluğun ötesinde bir sistem meselesi. Sayın Baykal da eski genel başkanımız, duayen bir siyasetçi ve hukukçu olarak misyon üstlendi. Amacı Anayasal kurumların korunması. Ülke zarar görürse herkesin de bundan zarar göreceğini bildiği için bir parti büyüğü, siyaset büyüğü olarak devreye girdi.

UĞUR BAYRAKTUTAN nbsp;
(CHP ARTVİN MİLLETVEKİLİ)
İyi niyetli bir girişim, saygıyla karşılıyorum
Deniz Bey ziyaretlerini Sayın Genel Başkan'ın bilgisi dahilinde yapıyor. Önemli bir siyasetçi. Siyaset duayeni. Büyüğümüz. Demek ki bir kriz olduğu değerlendirmesi yapmış, devreye girme ihtiyacı hissetmiş. Çok iyi niyetli bir nbsp;
girişim. Saygıyla karşılıyorum.

OSMAN KAPTAN nbsp;
(CHP Antalya Milletvekili)
Kılıçdaroğlu'nun onayı var, girişimi normal
Türkiye'de yargı, yürütme, yasama arasında bir kilitlenme var. Bunun açılması lazım. Siyaset zemininde bunu başarabilmenin yolu Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı'nın devreye girmesi. Deniz Bey'in yaptığı normaldir. Deniz Baykal ve Süleyman Demirel gibi siyasetçiler kriz nbsp;
ortamlarında yol göstericidirler. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na da bilgi verdi. Bilgi vermesi "Parti üstünde parti" denirdi.

ALGAN HACALOĞLU nbsp;
(Eski Bakan- Eski CHP Milletvekili)
Çok doğal bir girişim, daha fazlasını da yapabilir
Deniz Bey 18 yıl CHP liderliği yaptı. Bence Deniz Bey'in birikimini, ilişkilerini, sentez yeteneklerini siyaset için kullanması lazım. Deniz Bey'in çabası biraz da Cumhurbaşkanı Gül ile geçmiş hukukundan kaynaklanıyor. Yapması gerekeni yaptı daha fazlasını yapması gerektiğini düşünüyorum. Bunu da yapabilir. Tabi partisinin normal kurullarının belirlediği bir hareket bu. Deniz Baykal'ın girişimini çok doğal buluyorum.

NACİ BOSTANCI nbsp;
(Ak Parti Amasya Milletvekili)
Girişimin açık hedefi ve tatminkar retoriği yok
Baykal kişi olarak çok saygıdeğer. Mevcut ortamdan kendisine bir görev çıkarmış. Bir tür çatışma ve gerilimlerin üzerinde bilge kişi olarak uyumu sağlamak için rol üstleniyor. Geçmişte polemikçi kişiliği öne çıkarken, bugün dengeci rol üstlendi. Kendisini öne çıkarmak için böyle bir girişimi başlatıp başlatmadığı bilinmez. nbsp;Bu tür girişimlerin netice vermesi kişinin kendisi için fırsat olarak kullanmadığı kanaatine varılması durumunda olur. Açık seçik hedef, tatminkar bir retorik olmalı. Gördüğüm kadarıyla bunlar yok.

OKTAY VURAL nbsp;
(MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ)
Hükümetin müdahalesinin üstünü örtüyor
Kişisel bir girişimdir. Siyasi anlam yükleyemiyorum. Kendisi durumdan vazife çıkarmışsa bilemiyorum. Bugün rüşvet ve yolsuzluklarla ilgili süreç içerisinde yargıya yapılan müdahalenin üzerini örtecek girişimleri doğru bulmuyorum. Hükümetin yargıya müdahale ettiği bir süreç var. Yürütmenin oluşturduğu bir kriz bu. Kurumlar arası bir kriz yok. Sayın Baykal'ın bu girişimini çok da önemsemiyorum açıkçası.

TACİDAR SEYHAN nbsp;
(CHP Eski Adana Milletvekili)
Deniz Bey devlet adamıdır, girişimini Başbakan da destekliyor
CHP'yi ikinci defa kuran kişiden bahsediyoruz. Deniz Baykal için onursal genel başkan algısı var. "Deniz Baykal neden bu sürece sessiz kalıyor?" diye kamuoyunda baskı da mevcut. Baykal bir devlet adamı olarak girişimde bulundu. Türkiye sıkıntıya düşünce bir şey yapmak ihtiyacı hisseder. Katkısı olabileceğini düşündü. Zannediyorum ki kendisini partiden bağımsız görmediği için önce genel başkanı ile düşüncelerini paylaştı. Türk siyasetine 40 yılını veren bir siyasetçiden de başka bir şey beklenmez. Deniz Baykal kanaat önderi. Böyle bir girişimi CHP başlatsaydı, partinin siyasi muhalefeti olarak algılanırdı. Oysa Baykal'ın girişimine Başbakan bile olumsuz yaklaşmadı. Sayın Baykal sıkıntının ekonomiyi yansımaması için düşüncesini ifadeden çok çözüm arıyor.

Ercan Gürses/TÜRKİYE GAZETESİ
ercan.gurses@tg.com.tr
ercangurses

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...