BM'den, Cenevre çağrısı

/ Kaynak: AA
BM'den, Cenevre çağrısı

DÜNYA Haberleri  / AA

Ban Ki-mun, Suriye'de savaşan ve taraf olan herkese, Cenevre bildirisinde siyasi çözüm üzerine karar alınabilmesi için birlikte çalışma çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de her türlü şiddete ve varil bombalarının kullanılmasına derhal son verilmesini isteyerek, bu ülkede savaşan ve savaşın tarafı olan herkese, Cenevre bildirisinde siyasi çözüm üzerine karar alınabilmesi için birlikte çalışma çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri Ban, BM'de düzenlediği 2014 yılının ilk aylık basın toplantısında, Suriye rejiminin kullandığı ''İnsanları katleden ve gelişigüzel yaralayan varil bombaları'' dahil diğer tüm ağır silahların kullanılmasına derhal son verilmesini istedi.Geçen Pazartesi günü, 22 Ocak'ta yapılacak Cenevre Konferansı'nın resmi davetiyelerini gönderdiğini belirten Ban, savaşan taraflara ve taraflar üzerinde etkisi bulunanlara askeri çözümün olmadığını kabul etmeleri ve konferansın resmi bildirisinde siyasi çözümün yer alması için birlikte çalışmaları çağrısı yaptı.

Genel Sekreter Ban, Suriye krizi ve Cenevre Konferansı dışında, 2015 Binyıl Kalkınma Hedefleri (BKH), İsrail'in yerleşim yeri ilanları, Güney Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde gittikçe kötüleşen duruma da değindi. nbsp;
Ban, Ortal Afrika Cumhuriyeti'ne, güvenlik ve asayişi sağlama için acil eylem çağrısında bulundu. Güney Sudan'daki kriz konusunda Addis Ababa'da, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) önderliğinde yapılan görüşmelerden memnuniyetini dile getiren Ban, ateşkese ilişkin anlaşmaya varılması için daha fazal erteleme olmaması gerektiğini bildirdi.

- Uluslararası toplumdan dünya sorunlarına ''daha fazla siyasi ilgi'' çağrısı -
Bu senenin, insanlar ve gezegen için ilerleme yılı olduğunu ifade eden BM Genel Sekreteri Ban, gelecek 12 ayın, iklim değişimi konusunda eylemde bulunulması ve yoksulluğun azaltılmasında ilerleme sağlanması için yoğun bir diplomasi trafiği dönemi olması gerektiğini aktardı.
Barış ve rerah için uzun dönemli temellere odaklanılmasının önemine işaret eden Ban, BM'nin dünyada artan çatışma ve felaketlerle başedebilmesi için uluslararası toplumdan daha fazla siyasi ilgi, kaynak ve destek alması gerektiğini vurguladı

İnsani yardımın son derece hayati olduğunu belirten Ban, uluslararası toplumun insani yardıma muhtaç ülkelerin barış yolunu bulmaları için elbirliğiyle çalışmaları gerektiğini bildirdi. Ban, ''Öldürme, tecavüz, kimyasal silah saldırısında bulunma ve kasıtlı diğer iğrenç suçlardan dolayı hesap verilebilmesi için birlikte güçlü bir mesaj vermek zorundayız'' dedi.
Ban, Suriye'de tüm tarafların, kuşatılmış bölgelerdeki insanlara insani yardım erişimini geliştirmek zorunda olduklarını belirterek, Doğu Guta'da da durumun şoke edici olduğunu ifade etti. Söz konusu bölgede 160 bin kişinin yardım alamadığına değinen Ban, BM'nin yardım sağlamak için bölgeye girmeye hazırlandığını fakat Suriye rejiminin bu konuda tam bir işbirliği göstermesi gerektiğini aktardı.

- ''2014, 2015 BKH için hayati bir yıl''-

BM Genel Sekreteri Ban, nbsp;2015 BKH'ya ulaşmada açıklanan sürenin hızla yaklaşması açısından 2014'ün oldukça hayati olduğunu bildirdiği basın toplantısında, ''2015 kalkınma gündemi''nde de net bir ilerlemeye ihtiyaç olduğunu bildirdi. nbsp;
''Şayet 2015 yılı için yeni bir küresel iklim değişimi programı kabul etmek istiyorsak, geçen yıl üye devletlerin Warşova'da anlaşmaya vardığı üzere, aralık ayında Lima'ya sağlam bir uzlaşma taslağıyla gitmemiz lazım'' diyen Ban, İklim Zirvesi'nin 23 Eylül'de yapılacağını bildirdi. Genel Sekreter Ban, zirvenin tabanda cesur eylemin ilerletilmesi ve iddialı bir anlaşma için siyasi iradenin harekete geçirilmesi amacını taşıdığını belirtti.
- ''İsrail'in 1000 yeni yerleşim yeri sadece yasa dışı değil, aynı zamanda barış için engel''
Önümüzdeki aylarda, İsrailli ve Filistinlilerin, aralarındaki çatışmanın çözümü için belirleyici bir ilerleme sağlamasına ve tehlikeli bir statükodan geri durmalarını sağlamaya çalışacaklarını belirten Genel Sekreter Ban, bu sabah İsrail'den 1000 yerleşim yeri haberini aldığın,ı bunun ''Sadece yasa dışı değil, aynı zamanda barış için engel teşkil ettiğini'' söyledi. nbsp;
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) ile Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası çalışmalarını bitireceklerini dile getiren Ban, savaş koşullarına ve görevin karışık doğasına rağmen ilerleme sağlandığını ifade etti. Ban, Suriye'de geçenyılki kimyasal silah saldırılarının, 1. Dünya Savası sırasında Flandres'te meydana gelen kanlı savaşı hatırlattığını vurguladı.
El Ambar dahil, Irak'taki gelişmeleri yakından takip ettiğini de belirten Ban, Irak devletinin şiddet ve terörizmden halkını korumak sorumluluğu olduğunu, Başbakan El Maliki dahil ilgilileri bu konuda uyardığını bildirdi. Ban, iyi yönetimin, insanların güvenliği konusundaki sorunun çözümünün adresi olduğunu ifade etti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...