Hukukun Siyaseti Yönetme Kurulu

Hukukun Siyaseti Yönetme Kurulu

GÜNDEM Haberleri

Adalet Bakanı'nın genelgesini delmek için 'şahsi' açıklama yapan HSYK Başkanvekili, düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu iddia etti.

Daha önce 'korsan' bir toplantı yaparak hükümetin hazırladığı adli kolluk yönetmeliğinin yasaya aykırı olduğu yönünde görüş bildiren Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan bu defa askeri vesayet dönemlerini hatırlatan muhtıra gibi bir açıklama geldi. İlk açıklamayı "oy çokluğu" ile yapan HSYK'nın son açıklamasının 'şahsi' olduğu özellikle belirtilerek eleştirilerin önü alınmaya çalışıldı. HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, 'kişisel değerlendirmesi' olarak not düştüğü 66 sayfalık yazılı açıklamada, "HSYK Kanunu'nda değişiklik teklifinin Anayasa'nın 159. maddesi ile 2. maddesinde ifadesini bulan 'hukuk devleti' ilkesine aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmektedir... Doğrudan ve dolaylı olarak Kurul üzerinden hakim bağımsızlığına ve tarafsızlığına yönelik getirilecek düzenlemeler, bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesi ile çelişecek ve Anayasa'ya aykırılık teşkil edecektir" dedi. Hamsici'nin siyasetin alanına giren bu açıklaması hükümetten büyük tepki çekti.BOZDAĞ'DAN 'ANAYASA' ÇAĞRISI
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklif üzerinde eleştirilere cevap verirken, muhalefete işbirliği çağrısı yaptı. Bozdağ şunları kaydetti: "Anayasa değişikliği yapılırken herkesin tek kişiye oy vermesi ilkesini koyduk. Her renk ve yapı buraya gelsin. Ama bugün geldiğimiz noktada, başka bir anlayışın, ideolojinin hakim olması ve ona göre olayları dizayn etmesi için biz bunu yapmadık. Çok net söylüyorum: HSYK konusu sadece hükümetin ve AK Parti'nin konusu değildir. Buradan bir çağrı yapıyorum: Türkiye'nin bu sorunları yaşamaması, bir daha benzer tartışmaların içine girmemesi için iktidarın, ana muhalefetin, diğer muhalefet partilerimizin bir araya gelip yeni bir HSYK yapısı ve anayasa değişikliği nasıl olur?... Biz bununla ilgili çalışmayı yapmaya da varız. Birlikte uzlaşarak, yepyeni bir yapı ortaya koymaya da hazırız, her türlü işbirliğine de…" Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da "Burada Anayasa'ya aykırılık diye bir şey söz konusu değil" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...