BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK

Kırmızı üzümün başta kanser olmak üzere kalp krizi ve benzeri hastalıklara iyi geldiği bildirildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Çelik, kırmızı üzümün içerdiği resveratrol maddesi ile kanser oluşumunu engellediği gibi kalp krizi riskini de azalttığını söyledi.



Üzüm kanser riskini azaltıyor Kırmızı üzümün başta kanser olmak üzere kalp krizi ve benzeri hastalıklara iyi geldiği bildirildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Çelik, kırmızı üzümün içerdiği resveratrol maddesi ile kanser oluşumunu engellediği gibi kalp krizi riskini de azalttığını söyledi. Renkli üzümlerin tüketiminde kabuklarının atıldığını ve bunun çok yanlış olduğuna dikkat çeken Çelik, “Kırmızı üzümlerin kabuklarında bulunan resveratrol maddesi, hem kanser oluşumunu engelliyor hem de kalp krizi riskini azaltıyor. Resveratrol maddesi, nemli bölgelerde yetişen renkli üzümlerin kabuk kısmında bol miktarda bulunmaktadır. Üzüm, içerdiği yüksek şeker ile kalori değeri fazla olan besin maddesidir. Karaciğer hastalıklarında ve kansızlık tedavisinde etkili olan üzüm, içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısından dolayı mideye zarar vermeden böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler ve kanın temizlenmesine yardımcı olur” dedi. Kırmızı üzümün içerdiği besin maddeleri ile zayıflama rejimlerinde kullanılan gerçek bir besin olduğunu da hatırlatan Çelik, günde alınacak bir salkım üzümün veya bir bardak üzüm suyunun vücudu ve beyin hücrelerini zindeleştirdiğini söyledi. Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi ve şifa kaynağı olan üzümde vücut için yararlı olan birçok maddenin bulunduğunu vurgulayan Çelik, “Üzüm vücuda alınan besin maddelerinin parçalanması sonucu serbest kalan radikallerin kılcal damarların duvarlarına saldırmalarında antioksidant görevi üstlenerek, düşük yoğunluktaki lipoproteinlerin kılcal damarlarda birikmesini engeller ve damarların tıkanmasını ortadan kaldırır. Koroner kalp hastalıklarından kaynaklanan kalp krizi riskini azaltmaktadır. Bu, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Hücrelerde değişim sonucunda tümör oluşumuna neden olacak hücre içi moleküller üzerine serbest radikallerin saldırısını bloke eder ve sonuçta kanser oluşumunu engellemiş olur. 1985’li yıllarda Japonya’da yapılan çalışmalar sonucunda ortaya konulmuştur.” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT