BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > ‘Otistik’lere un üretti

‘Otistik’lere un üretti

Otistik çocukların tedavisinde birkaç uzman doktordan biri olarak tanınan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Sabiha Paktuna Keskin, Türkiye’de ilk kez içinde ‘’gluten’’ bulunmayan un yapmayı başardı. Konuya ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Keskin, “glutensiz” ekmek ve unlu mamul diyetinin, otistik çocuklar ile celiak (çölyak) hastalarının tedavisinde önemli rol oynadığını söyledi.



İSTANBUL- Otistik çocukların tedavisinde birkaç uzman doktordan biri olarak tanınan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Sabiha Paktuna Keskin, Türkiye’de ilk kez içinde ‘’gluten’’ bulunmayan un yapmayı başardı. Konuya ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Keskin, “glutensiz” ekmek ve unlu mamul diyetinin, otistik çocuklar ile celiak (çölyak) hastalarının tedavisinde önemli rol oynadığını söyledi. Otizmin son 20 yılda çocuklarda görülme ihtimalinin büyük oranda yükseldiğini ifade eden Doç. Dr. Keskin, ABD’de yapılan araştırmaların, 1980’den beri otizmin yüzde 250 ile yüzde 500 arasında arttığını ortaya koyduğunu anlattı. Doç. Dr. Keskin, bu hastalığa sadece kalıtımsal faktörlerin değil, çevresel etkenler ve özellikle başaklı ürünlerde bulunan bir protein bileşimi olan “gluten” ile sütte bulunan “kazein”in yol açtığının sanıldığını belirtti. Undaki “gluten”e benzer şekilde sütte de alerjik bir madde olan “kazein”in bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, “Bundan sonraki hedefim, kazeinsiz süt üretmek. Bu amaçla çalışmalara başladık” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT