Suriye muhalefeti Cenevre'ye gidecek

/ Kaynak: CHA
Suriye muhalefeti Cenevre'ye gidecek

DÜNYA Haberleri  / CHA

Suriye muhalefeti Cenevre 2 Konferansı'na katılma kararı aldı. Oylama muhalefet içinde boykotla karşılaşmasına rağmen çoğunluk katılma kararına evet dedi.

Suriye muhalefetinin çatı kuruluşu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu (SMDK) İstanbul'da gerçekleştirdiği ve 2 gün süren toplantılar sonunda Cenevre 2 Konferansı'na katılma kararı aldı. Karar, Washington, Londra, Paris'te memnuniyetle karşılandı. SMDK Başkanı Ahmed Carba düzenlediği basın toplantısında, koalisyonun Cenevre Konferansı'na katılma kararı aldığını belirterek, amaçlarının Suriye devriminin hedeflerini gerçekleştirmek olduğunu söyledi. SMDK tarafından dün gerçekleştirilen oylamada 75 kişiden 58'i Cenevre'ye katılma kararına evet derken, 14 kişi ise karşı oy kullandı. Üyelerden 44 kişinin ise oylamayı boykot ettiği belirtildi. SMDK Başkanı Carba yaptığı basın toplantısında muhalifler olarak Cenevre 2 Konferansı'na katılmalarının asıl amacının başta Esed'i devirmek olmak üzere devrimin tüm taleplerini yerine getirmek olduğunu söyledi. Özgür Suriye Ordusu Genelkurmay Başkanı Selim İdris, Suriye krizinin siyasi çözümünü desteklediklerini ifade ederek, Cenevre'ye gidecek heyetin devrimin hedeflerini gerçekleştirmesini istedi.Karar ayrıca bir çok Avrupa başkentinde memnuniyetle karşılandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, muhaliflerin Cenevre 2 Konferansı'na katılma kararını "cesur bir oylama" olarak değerlendirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise Esad yönetiminin, sivillere yönelik acımasız saldırıları ve insani yardımları engelleme girişimlerine rağmen muhaliflerin zor bir karar aldığını söyledi. Hague, 130 bin kişinin ölümüne neden olan çatışmalara son verecek bir anlaşmanın da Esad'in istifasını gerektirdiğini söyledi. Öte yandan Fransız ve Alman dışişleri bakanları da muhaliflerin Cenevre 2 toplantısına katılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. SMDK Sözcüsü Luey es-Safi müzakerelerde bulunacak heyetin, teknik ekip ve basın mensupları dışında 15 kişiden oluşacağını söyledi.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...