Suriye'ye barış gücü masada

Suriye'ye barış gücü masada

GÜNDEM Haberleri

Suriye'de barış sağlanması durumunda birçok ülke barış gücü göndermeye hazır. Geçiş sürecinde Türkiye etkin bir rol oynayabilir.

Suriye'de yaklaşık 3 yıldır devam eden iç savaşın sona ermesi için İsviçre'nin Montrö şehrinde görüşmeler devam ederken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, barış gücü konusunu gündeme getirdi. Kerry, birçok ülkenin barış sağlanması durumunda Suriye'ye barış gücü gönderme teklifinde bulunduğunu açıkladı. Suriye lideri Beşar Esad'ın teröristler için en büyük mıknatıs olduğunu ancak şu an için görevi bırakmaya hazır olmadığının da farkında olduklarını dile getiren Kerry, "Esad'ın görevi bırakacağı noktada Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye, Ürdün ve hatta İran geçiş sürecinde etkin olabilir" diye konuştu. Bu arada Birleşmiş Milletlere başvuran Suriyeli Kürtler, barış görüşmelerine katılmak istediklerini ve kendilerine de masada bir yer vermelerini istedi. PKK'nin Suriye'deki kolu olarak nitelendirilen PYD, "Kürt konusu ayrı bir gündem maddesi olmadığı" gerekçesiyle 2. Cenevre Konferansı'na katılmamıştı.Öte yandan Suriyeli taraflar, BM aracılığıyla Cenevre'de dolaylı müzakerelere başladı. nbsp;Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ve Suriye yönetimini temsil eden heyetler, Cenevre'deki Birleşmiş Milletler binasında BM aracılığıyla görüşlerini iletiyor. Bir hafta sürmesi beklenen müzakereler için her iki taraf 9'ar kişilik heyetler oluşturdu. Taraflar arasında yürütülen müzakereler dolaylı olarak gerçekleştiriliyor. Ayrı odalarda bulunan heyetler, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi aracılığıyla görüşlerini birbirlerine aktarıyor. Daha önce tarafların ilk defa aynı masada bir araya geleceği açıklanmıştı. Ancak bu son anda değiştirildi "ikili görüşmeler" olarak gerçekleştirilmesine karar verildi.
Bu arada Suriye Adalet Bakanlığı, ortaya çıkan fotoğrafların 'terörist' gruplar tarafından işkenceye uğrayan siviller ile çatışmalarda ölen muhaliflere ait olduğunu savundu. nbsp;Fotoğrafları sızdıran "Sezar" kod adlı askerin, çatışmaların başlamasından beş gün sonra ülkeyi terk ettiği de öne sürüldü.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...