Ukrayna'da uzlaşma sağlandı mı? İşte o gelişme

/ Kaynak: AA
Ukrayna'da uzlaşma sağlandı mı? İşte o gelişme

DÜNYA Haberleri  / AA

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet liderleri arasında üç saat süren görüşmelerde uzlaşma beklentisini artıran sonuçlar çıktı.

Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç'in muhalefetteki liderlere başbakanlık ve başbakan yardımcılığı teklif etmesi gösterilere sahne olan ülkede uzlaşma beklentisini artırdı.Viktor Yanukoviç ile muhalefet liderleri arasında üç saat süren görüşmelerde uzlaşma beklentisini artıran sonuçlar çıktı.Devlet Başkanlığı İdaresi tarafından yapılan açıklamada, Yanukoviç'in, muhalefetteki Batkivşçina (Vatan) Partisi lideri Arseny Yatsenyuk'a başbakanlık, UDAR (Darbe) Partisi lideri Vitaliy Kliçko'ya ise insan haklarından sorumlu başbakan yardımcılığı görevi önerdiği bildirildi.Açıklamada ayrıca, Yanukoviç'in, 16 Ocak'ta kabul edilen yasal düzenlemelerde değişiklik yapılmasını ve tutukluların serbest bırakılmasını kabul ettiği, Kiev'de olayların yaşandığı bölgelerin hem güvenlik güçleri hem de eylemciler tarafından boşaltılması konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.Devlet Başkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada ise Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in, ölümler ve yaralanmalardan duyduğu üzüntü yinelendi.

Muhalefet de teklife sıcak

Ukrayna'da muhalefet, devlet başkanı Viktor Yanukoviç'in teklifini değerlendirdi.
Meydandaki sahnede toplanan muhalefet liderleri Arseny Yatsenyuk (Batkivşçina), Vitaliy Kliçko (UDAR) ve Oleg Tyagnibok (Svoboda) yaptıkları ortak açıklamada, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'le gerçekleşen toplantının içeriğini ve kararlarını açıkladı.

Alandaki kalabalığa seslenen Vitaliy Kliçko, bu sene içinde devlet başkanlığı seçimleri yapılmasını istediklerini ve görüşmelere devam edeceklerini söyledi.

Yanukoviç'in başbakanlık görevi önerdiği Arseny Yatsenyuk ise "Ben sorumluluğu üzerime almaya hazırım, biz ülke için sorumluluk almaktan korkmayız, Ukrayna'yı AB'ye taşıyacağız" dedi.

Yatsenyuk teklifin ancak taleplerinin tamamının karşılanması ve 16 Ocak'taki yasaların iptal edilmesi halinde kabul edilebileceğini söyledi.

Öte yandan Yanukoviç, olaylarda tutuklananlar için de af ilan edileceğinin sinyalini vermişti.Toplantı sonrası bir açıklama yapan Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Andrey Portnov, tarafların, güvenlik güçlerinin ve göstericilerin, eylemlerin sürdüğü Kiev sokaklarının boşaltılması konusunda anlaştıklarını söylemişti.
Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimlerinin 2015, parlamento seçimlerinin 2017 yılında yapılması gerekiyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...