"Orta Afrika Cumhuriyeti'ni darbeler bitirdi"

/ Kaynak: AA
"Orta Afrika Cumhuriyeti'ni darbeler bitirdi"

DÜNYA Haberleri  / AA

Siyaset sosyologu Yanganda: ''Darbeler ülkede iktidara geçmenin tek yolu haline geldi, bu da kronik bir savaş durumu oluşturdu".

Siyaset sosyologu ve Bangui Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde öğretim görevlisi Jules Yanganda, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki ''savaş durumunun'' nedenlerini değerlendirdi.

Yanganda, AA muhabirine demecinde, ''Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki siyasi-askeri krizin devam etmesi ve kötüleşmesinin en önemli nedenlerinin geleneksel iktidar anlayışı ve siyasetin kilitlenmesi olduğunu'' belirtti.

Jules Yanganda, ''İktidar kişiselleştirilmiş. Devlet, babadan oğula yetkinin geçmesi şeklinde yönetiliyor. Devlet Başkanı ve arkadaşları kamu malları ve özel malları birbirine karıştırıyor. Devletin bu tür işleme mantığı yolsuzluktur'' dedi.

Siyasetin kilitlenmesinin, seçimlerin üstün körü yapılması, siyasi alternatifin reddedilmesi, medyanın iktidardaki parti tarafından monopolleştirilmesiyle kendini gösterdiğini vurgulayan Yanganda, iktidara ya da istenen, sorumluluk gerektiren bir göreve gelmenin tek ifade yolu ve çözümünün silahlardan geçmesi nedeniyle savaş durumunun ister istemez kronik hale geldiğine dikkati çekti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...