Sert kış, ABD ekonomisini sarstı

/ Kaynak: AA
Sert kış, ABD ekonomisini sarstı

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'deki şiddetli kış koşulları, son 2 ayda açıklanan birçok zayıf veriye neden olarak gösterildi.

ABD'de sert geçen kış şartlarının etkisiyle son dönemde açıklanan tarım dışı istihdam, sanayi üretimi, perakende satışlar ve konut sektörü verilerinin hayal kırıklığı oluşturması ABD ekonomisini ve küresel piyasaları yakından ilgilendiriyor. ABD'de ekonomik aktivitenin olumsuz hava şartlarıyla yavaşladığını gösteren veriler, ABD ekonomisinin büyümesi üzerinde negatif etki oluşturması endişesini beraberinde getirirken, kötü verilerin devam etmesinin tahvil alımını şimdiye kadar 20 milyar dolar azaltarak aylık 65 milyar dolara düşüren ABD Merkez Bankası'nın (Fed) stratejisi üzerinde de etkili olması bekleniyor.


ABD'deki şiddetli kış koşulları, son 2 ayda açıklanan birçok zayıf veriye neden olarak gösterildi. Aralık ayında beklentilerin altında 75 bin kişi artan tarım dışı istihdam ocak ayında 113 bin kişi artışla yine beklentilerin altında kalırken, ocak ayı perakende satışları da yüzde 0,4 daraldı. Haftalık işsizlik başvuruları 339 bin ile beklentiden kötü gelerek piyasaların üzerindeki baskının artmasına neden oldu. Ocak ayında sanayi üretimi beklentilerin aksine yüzde 0,3 azaldı. Dün açıklanan New York Fed imalat sanayi endeksi (Empire State) ve Konut Üreticileri Ulusal Birliği (NAHB) konut piyasası endeksi de beklentilerin altında kaldı. Empire State endeksi 4,48 ile 9 olan beklentiden uzak gerçekleşirken, NAHB konut piyasası endeksi de şubat ayında 56 olan beklentinin bir hayli gerisinde 46 olarak açıklandı.


Fed Başkanı Janet Yellen son Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında ekonomik büyümenin güçlendiğini ve istihdam piyasasında genel bir iyileşme olduğunu belirterek, sadece görünümde kayda değer bir değişimin tahvil alım azaltımı hızını yavaşlatmaya sebep olacağını söylemişti.


Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Toronto Dominion (TD) Securities ABD Stratejisti Gennadiy Goldberg, "Çok uzağa gitmeden söylemem gerekirse, önemli göstergeye sahip son gelen verilerdeki zayıflama nedeniyle ABD ekonomisi şu anda kötü bir forma sahip" dedi.


Goldberg, olumsuz hava koşullarının NAHB endeksini negatif etkilediğini belirterek, "Bu aykırı değerin hava koşulları nedeniyle ev alıcılarının güvenilirliğinin önemli ölçüde zayıflamasıyla ileriye yönelik planlar yapamaması olduğunu farzedebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.


Havanın etkisinin azalmasıyla, ev piyasasının zayıflamasının altında yatan nedenin bulunabileceğini kaydeden Goldberg, zayıf gelen Empire State imalatının da hayal kırıklığı oluşturacak şekilde raporlandığını ifade etti.


Goldberg, "Negatif stok ayarlaması nedeniyle bu yılın ilk çeyreğinde, 2013 yılının 4. çeyreğinden oldukça zayıf bir büyüme olmasını bekliyoruz" diye konuştu.


"Ocak tarım dışı istihdam verisi beklentilerden oldukça zayıf geldi, Fed azaltım ilerleyişini yavaşlatma konusunda isteksiz olsa da son durumu gözden geçirmek zorunda" diyen Goldberg, şubat ayında da tarım dışı istihdam verisinin muhtemelen beklentilerin altında kalacağına işaret etti.


Goldberg, verilerin kötü gelmeye devam etmesinin Fed'in tapering'de farklı bir yöne gitmesine neden olabileceğini belirterek, "Yavaşlayan verilere karşın Fed'in varlık alımlarında azatlımı sürdürmesi riskli" yorumunu yaptı.


Londra merkezli Capital Economics'in ABD ekonomisti Amna Asaf da, Empire State endeksindeki düşüşün arkasında soğuk havaların etkisinin çok konuşulmasa da önemli bir rol oynadığını belirterek, "Biz ülke içindeki ve dışındaki imalat aktivitesinin gitgide iyileşmesiyle, bölgesel aktivitelerin bu yıl büyümesini bekliyoruz" dedi.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...