Timoşenko 100 binlere seslendi

Timoşenko 100 binlere seslendi

DÜNYA Haberleri

Serbest bırakılan Ukrayna eski Başbakanı Yulia Timoşenko Maidan Meydanı'nda yüzbinlere seslendi.

Ukrayna'da 3 yıldır hapiste olan eski Başbakan Yulia Timoşenko parlamentodan çıkan kararla serbest bırakıldı. Timoşenko'nun ilk açıklaması, "Diktatörlük sona erdi. Gösterilerde yaşamını yitirenlerin boşa ölmediğini göstermek için her şeyi yapmalıyız" oldu. Timoşenko, serbest bırakılmasının ardından Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda protestoculara "Sizler asrın kahramanlarısınız" diye seslenerek, eylemlerin sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Ukrayna'da muhalif lider Yulia Timoşenko, parlamentodan çıkan kararla tam 3 yıl sonra hürriyetine kavuştu. Ülkenin kuzeydoğusundaki Harkov kentinde nbsp; tutulduğu hastaden çıkan Timoşenko'yu kızı ve tarafları karşıladı.

Eski Başbakan Timoşenko, özgürlüğüne kavuşur kavuşmaz sert bir çıkışla Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç'e yüklendi. nbsp; 53 yaşındaki Yulia Timoşenko, Yanukoviç'in başkent Kiev'den ayrılmasını kastederek "Artık bu topraklarda güneşi görebiliyoruz. Diktatörlük çöktü. Bu uğurda dökülen kan, boşa çıkarılmamalı" dedi.

TURUNCU DEVRİM'LE TANINDI

Uluslararası kamuoyu Timoşenko'yu, Yanukoviç'in iktidardan uzaklaştırıldığı 2004'teki Turuncu Devrim'le tanıdı. Güzelliği ve örgülü saçlarıyla nbsp; büyük ilgi toplayan Timoşenko, devrimin Jan Dark'ı olarak anıldı.

2005 yılında ve 2007-2010 arasında iki kez başbakanlık görevini üstelenen Timoşenko, 2011'de hapse atıldı. Timoşenko, 2009'da Rusya ile imzalanan doğalgaz anlaşmasında ülkeyi zarar ettirmekle suçlanıyordu.

Suçlamaları kabul etmeyen Timoşenko, kılpayı kaybettiği 2010 başkanlık seçimlerinde hile yapmakla suçladığı Yanukoviç'in kendisine komplo kurduğunu iddia etti.

Tutuklanması ve hapishane koşulları batı ülkeleri tarafından sıkça eleştirildi.

20 GÜN AÇLIK GREVİ

Bir dönem zehirlendiğine dair söylentiler çıkan Timoşenko, cezaevindeki şartları protesto etmek için 20 gün açlık grevine bile gitti.

O dönemde sağlığı bozulan Yulia Timoşenko, cezasını hastanede çekiyordu.

GÖSTERİCİLERE SESLENDİ

Ukrayna'da eski Başbakan Yulia Timoşenko, serbest bırakılmasının ardından protesto gösterilerinin sürdüğü Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda protestoculara "Sizler asrın kahramanlarısınız" diye seslenerek, eylemlerin sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Sağlık sorunları nedeniyle konuşma yapacağı yere tekerlekli sandalyesi ile getirilen ve binlerce kişiye hitap eden Timoşenko, Kiev'i tanıyamadığını ve başkentin artık özgür insanların şehri olduğunu söyledi.

'EYLEMLER SÜRDÜRÜLSÜN' ÇAĞRISI YAPTI

Eylemcileri "asrın kahramanları" ve "ülkenin kurtarıcıları" diye niteleyen Timoşenko, yönetim karşıtı gösteriler sırasında kurşun sıkanların ve masum insanları öldürenlerin affedilemeyeceğini vurgulayarak, şayet affedilirlerse bunun yüzyıllar boyunca utanç kaynağı olacağını belirtti.

Meydanlarda hayatını kaybeden her bir kişi için orada olamayışından, demir parmaklıkların buna izin vermeyişinden büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Timoşenko, eylemlerin sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Eski Başbakan, nbsp; tüm talepleri yerine getirilmeden yönetim karşıtlarının meydanı terk etme hakkı olmadığını da kaydetti.

Rusya ile nbsp; 2011 yılında doğalgaz anlaşmasının imzalanmasıyla ilgili haksız kazanç elde ettiği suçlamasıyla hapse mahkum edilen Timoşenko, meclis kararıyla bugün serbest bırakıldıktan ve Kharkiv'de tedavi gördüğü hastaneden ayrılır ayrılmaz Kiev'e gelmişti.

DAKİKA DAKİKA MAİDAN MEYDANI

22.20 Maidan Meydanı'nda kutlama amaçlı havai fişekler atılıyor

22.00 Meydanda 'Burası artık güvenli olmayabilir' uyarısı yapıldı bunun üzerine Timoşenko konuşmasını sona erdirerek Maidan Meydanı'ndan ayrıldı.

21.55 Timoşenko, "Ukrayna'daki özgürlük hareketi eski Sovyet ülkelerine de yayılacak" dedi.

21.50 Timoşenko konuşma yaparken bazı izleyiciler kalabalıktan dolayı fenalık geçirdi ve hastaneye kaldırıldı.

21.48 Timoşenko, ""Siz kahramansınız, Ukrayna'daki en iyi şey sizlersiniz. Bazıları Ukrayna'yı bölmeyi istiyor, ben hapishaneden yeni çıkmış biri olarak ülkenin bölünmesine karşı çıkmanızı istiyorum" dedi.

21.40 Timoşenko, Maidan Meydanı'nda konuşma yapıyor. Maidan Meydanı'nda inanılmaz bir kalabalık var, yüzbinlerce kişi Timoşenko'yu dinlemek için alanı doldurdu. Timoşenko, meydandaki tüm unsurları temsil etmese de muhalefetin en önemli siyasi figürlerinden biri.

21.00 Timoşenko Maidan Meydanı'na yakın bir noktaya gelerek çelenk bıraktı. Timoşenko'nun, meydana gelmesi bekleniyor.

20.15 Timoşenko'nun uçağı Kiev'e indi ve bir araçla havaalanından ayrıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...