Tutuklu El-Cezire çalışanlarına özgürlük protestoları

/ Kaynak: AA
Tutuklu El-Cezire çalışanlarına özgürlük protestoları

DÜNYA Haberleri  / AA

El-Cezire, Mısır'da yargılanan 4 çalışanının serbest bırakılması için ilan ettiği "Küresel Eylem Günü" kapsamında çeşitli ülkelerde gösteriler düzenledi.

Katar merkezli El-Cezire kanalı, Mısır'da yargılanan 4 çalışanının serbest bırakılması için ilan ettiği "Küresel Eylem Günü" kapsamında çeşitli ülkelerde gösteriler düzenledi. Gazze'deki El-Cezire ofisi önünde düzenlenen gösteriye katılan gazeteciler, "Gazetecilik suç değildir" yazılı tişörtler giydi ve basına yönelik şiddeti kınayan dövizler taşıdı. El-Cezire Gazze Ofisi Müdürü Vail ed-Dahduh, eylem sırasında yaptığı açıklamada, suçsuz yere gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılması, dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerin özgürlüğüne ket vuran çalışmalara karşı mücadele edilmesi çağrısında bulundu. Gazetecilere yönelik şiddet ve özgürlüklerinin kısıtlanmasının sorumluluğunu bu tür sıkıntıların yaşandığı ülkelerdeki yönetimlere ve yargı makamlarına yükleyen Dahduh, basına yönelik hak ihlallerine son verilmesi ve gazetecilere dokunulmazlık hakkı sağlayan kanunların uygulanması gerektiğini söyledi.


Beyrut'taki gösteri
Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki eş-Şuheda Meydanı'nda onlarca gazeteci ve aktivistin katılımıyla gösteri düzenlendi. El-Cezire Lübnan muhabiri Raid Fakıyye, "Siyasi meseleler nedeniyle gazetecilerin hedef alınmasının karşısındayım" dedi. Gazeteci Antoinette Şekur ise tüm dünyaya haber ulaştırmak için ölümü göze alan basın mensuplarına muamelenin bu şekilde olmaması gerektiğini ifade etti. nbsp;


Ramallah'taki gösteri
Ramallah'ta düzenlenen gösteride konuşma yapan El-Cezire Ramallah Ofisi Müdürü Velid el-Umri ise "Gazetecilik ve gazeteciler, başta Arap ülkeleri olmak üzere tüm dünyada ölüm kalım meselesi haline geldi. Çeşitli Arap ülkelerinde herhangi bir suç isnat etmeden gazetecilerin gözaltına alınması, gazetecileri endişeye sevk ediyor" diye konuştu. Gazetecilerin toplumda önemli bir rolü üstlendiğine dikkati çeken Umri, "Eylemde yer almamızdaki amaç, Mısır'daki meslektaşlarımızın yanı sıra tüm dünyadaki gazetecilere uygulanan bu tür muameleleri kınamaktır" ifadesini kullandı.


TÜRKİYE'DEKİ GÖSTERİ
"Küresel Eylem Günü" etkinliği kapsamında Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği ile İstanbul'daki Mısır Konsolosluğu önünde de eylem gerçekleştirildi. İstanbul'daki eylemde basın açıklaması yapan El-Cezire Türk Haber Editörü Zeynep Özyol, Mısır'da 3 Temmuz 2013'te yaşanan askeri darbenin ardından, özellikle basın kuruluşları ve çalışanlarına yönelik baskıların had safhaya ulaştığını söyledi.


MISIR'DA KİMLER TUTUKLU?
Mısır'da 3 Temmuz 2013'te gerçekleşen askeri darbenin ardından yaşanan olaylar sırasında görev yapan El-Cezire muhabiri Abdullah Şami ve kameramanı Muhammed Bedir 14 Ağustos'ta, 29 Aralık'ta ise El-Cezire İngilizce kanalının Nairobi muhabiri ödüllü gazeteci Peter Greste, yapımcı Muhammed Fehmi ve yapımcı Bahir Muhammed isimli üç çalışanı gözaltına alınmıştı. Kameraman Muhammed Bedir daha sonra serbest bırakılmıştı.
El-Cezire, Mısır'da yargılanan 4 El-Cezire çalışanına destek amacıyla organize edilen "Küresel Eylem Günü" kapsamında Erbil, Kuala Lumpur, Afganistan, İstanbul, Ankara, Berlin, Londra, Rio de Janeiro, Sidney başta olmak üzere 30 ülkede gösteri düzenleme çağrısında bulunmuştu.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...