Paralel iç savaşa oynuyor!

Paralel iç savaşa oynuyor!

GÜNDEM Haberleri

Siyasetçiler ve stratejistler sandıktan umudu kesen 'derin yapı'nın hedefini analiz etti.

Türkiye'de 30 yıldır akan kan, çözüm süreciyle birlikte durdu. Ülkede ilk defa şehit haberlerinin gölgesinde bir seçim yaşamıyor. Tam siyasi istikrara kavuşmuşken kısa sürede art arda yeni oyunlar sahneye konuldu. Gezi olayları ve 17 Aralık süreciyle hükümet düşürülmek, çözüm süreci akamete uğratılmak istendi. Ancak iktidarın, kararlı duruşu sebebiyle derin güçler emellerine ulaşamadı. Türkiye'de tutmayan senaryo, kuzeyimizde Ukrayna'da gerçekleşti. Ülke, gösterilerin ardından derin bir krizin içine girdi. 100 cana mal olan sokak darbesi, Rusya'nın Kırım'a müdahalesine kapı araladı. Türkiye'de de son operasyonlarla bölge halkının umutları kırılıp, Türkiye'yi savaş ortamına sokmak mı amaçlandı? Kalkışma hedefine ulaşsaydı, çözüm sürecinın akıbeti ne olacaktı? Ukrayna gibi bölünmenin eşiğine gelir miydik? nbsp;
Prof. Dr. Mazhar Bağlı'ya göre istenilen aslında tam olarak çözüm sürecine darbe vurmak. Bağlı, şöyle diyor: "Türkiye'yi koalisyonlara tekrar mahkum etmek istiyorlar ki sorunların çözümü ile ilgili esas mekanizma sağlıklı bir biçimde işlemesin. Çözüm süreci hayati bir öneme sahip." nbsp;
AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Nurettin Nebati ise şöyle diyor: "Türkiye'de 30 yıl süren çatışma döneminin sona erdirildi. Unutulan bir şey var. Güneydoğu'daki insanların büyük bir çoğunluğu 'yeter artık' diyor. Devletin ve halkın çakıştığı bir durum var. 'Gezi ve 17 Aralık'ta başaramadık acaba buradan ne çıkarabilirizdir' diyorlar."


UZMANLAR NE DEDİ?


Prof. Dr. Birol Akgün
Batı, Türkiye'nin bölgesinde güçlenmesini istemiyor. O yüzden de içeride kullanılabilecek hangi argümanlar ve fırsatlar varsa, hepsini kullanmaya çalışıyor. Seçimlere giderken, iç siyasetini zayıflatarak Türkiye'nin dış dünyadaki gücünün azaltılması isteniyor.


Taha Özkan
Bu Gezi ve 17 Aralık süreci meşru siyaset yapmayı beceremeyen aktörlerin, sokakların siyasetine teslim olmasından kaynaklanıyor. Sokaklardan iktidar değiştirme girişimi siyasetin alanını yok etmek girişimidir. Gezi'de ve 17 Aralıkta böyle oldu. Ama kendi ayaklarına kurşun sıktılar.


Mehmet Metiner
Küresel güçlerin başbakanın ipini çektiğine inanıyorlar. Ukrayna benzeri bir provokasyonun peşindeler. İç savaşa oynuyorlar. Hiçbir hukuk ve kural tanımıyorlar. Çok tehlikeli bir kutuplaşmaya zemin hazırlıyorlar. Ama bilmiyorlar ki, bu senaryonun altında kendileri de kalırlar.


Nurettin Nebati
Türkiye'de siyasetle bir şeyler elde edemeyenler Gezi olaylarında ve 17 Aralık sonrasında yaptıkları operasyonlara sarıldı. Ama ellerine patladı. Çözüm sürecini etkileyecek bir şey olmayacak. Ukrayna'da Kırım Türkleri belli bir yerde yaşıyor. Biz ise iç içeyiz"



Dr. Murat Yılmaz
Amaçları iktidar partisinin yönetemediği algısını oluşturup siyaseti tanzim etmek. Birbiriyle ilgili ilgisiz kesimlerin içine girdiği bir tür koalisyon oluşmuş durumda. İllegal oluşumlarla ilişki halinde gösterilerek Türkiye, uluslararası sistemin dışına çıkarılmak isteniyor. nbsp;





Prof. Dr. Mazhar Bağlı
Türkiye'nin rahatlamasını sağlayacak mekanizmayı boğmak istiyorlar. Bu mekanizma A şahsında B şahsında temsil ediliyor. Her kim olursa olsun ona karşı bir düşmanlık oluşturuyorlar. Çok aktörlü bir proje karşımızda bulunuyor. Ve bileşenleri çok dikkatli bir biçimde seçilmiş. nbsp;


Damla Peker -Osman Çobanoğlu/TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...