Binbir Gece dizisi Latin Amerika'da!

/ Kaynak: AA
Binbir Gece dizisi Latin Amerika'da!

MAGAZİN Haberleri  / AA

Onlarca ülkede izlenme rekorları kıran Türk dizilerinin yakaladığı başarıda "Binbir Gece"nin, 5 yıl önce Bulgaristan'a satılması önemli rol oynadı

Türk dizilerine en fazla ilgi gösteren ülkeler hala Orta Doğu ülkeleri olurken, "Binbir Gece" dizisi kısa süre sonra Latin Amerika'da gösterilecek ilk dizi olacak. Anadolu Ajansı'nın resmi etkinlik ortağı olduğu, 90'dan fazla ülkeden, 250 medya kuruluşu, dizi, film, belgesel ve reklam filmleri üretici, dağıtıcı firmaları ile binin üzerinde delegenin katıldığı "DİSCOP İstanbul 2014"e katılan İzzet Pinto, Türk dizilerinin son yıllarda yakaladığı başarıyı, AA muhabirine değerlendirdi. Aslında herşeyin "Binbir Gece" ile başladığını belirten Pinto, ilk sattıkları dizinin "Binbir Gece" olduğunu kaydetti. nbsp;Diziyi zar zor ikna ederek Bulgaristan'a sattıklarını anlatan Pinto, "Fakat bu dizi Bulgaristan'da o kadar başarılı oldu ki diğer ülkeler de almaya başladı. Sırbistan, Hırvatistan, Yunanistan gibi... Bu bir domino etkisini sağladı. Yaklaşık 5 yıl oldu ve her yıl yeni ülkeler eklemeye başladık. Şimdi Çin'e girdik, Güney Amerika'ya girdik, bu çok önemli bir pazar aslında. Amerika'ya sattık İspanyolca haklarını, şu an yaklaşık 52-53 ülkeye ihracat yapıyoruz" diye konuştu. nbsp;
"Yasak" adlı diziye vurgu yapan Pinto, yakında ATV'de başlayacak dizinin sunumlarının sürdüğünü ve birçok ülkeye bu dizinin satılacağına inandığını ifade etti. Pinto, Türk dizilerine en fazla ilgi gösteren ülkelerin ise hala Orta Doğu ülkeleri olduğunu söyledi.


- Bulgaristan'ı ikna süreci
İzzet Pinto, Bulgaristan'ı ikna sürecinin çok zor olduğunu belirterek, "Bir sene sürdü görüşmeler. 'Lütfen bana inanın, göreceksiniz bana teşekkür edeceksiniz' dedim, zar zor ikna ettim" dedi. Dizinin yayınlandığı kanalın reytinglerinin ortalamasının 4 kat üstüne çıktığını dile getiren Pinto, kanal yetkililerinin daha sonra kendisine teşekkür ettiğini söyledi. Pinto, Bulgaristan'ın önemli bir pazar olduğuna dikkati çekerek, Balkanlar ve Orta Doğu'nun da ayrıca öneme sahip olduğunu ve Rusya ile Ukrayna'nın da önemli pazarlar arasına girdiğini ifade etti. Batı Avrupa'ya girmeye çalıştıklarının altını çizen Pinto, "Orası biraz zor... Şu an İtalya'ya girdik ama İspanya ve Fransa'ya da girmeye çalışıyoruz" bilgisini verdi. İzzet Pinto, en başarılı Türk dizisinin ise "Muhteşem Yüzyıl" olduğunu belirterek, "Açık ara Muhteşem Yüzyıl... Çok büyük bir başarı yakaladı. Hem çok fazla ülkeye girdi hem de reyting rekorları kırdı, fenomen haline geldi" diye konuştu. Türk dizisinin en önemli başarısının hep gece saatinde yayınlanması olduğunu ifade eden Pinto, "Bu da demektir ki, dünyada yaklaşık 200 milyon kişi her gece Türkiye'yi seyrediyor, Türkiye için önemli bir şey bu. 'Muhteşem Yüzyıl', 52 ülkede, 'Binbir Gece' 49 ülkede, 'Aşk ve Ceza' yaklaşık 45 ülkede izleniyor. Son olarak da 'Çalıkuşu'... Çok büyük bir ilgi var, şu anda 30-35 ülke oldu. O da herhalde kısa sürede 50'ye ulaşacaktır" ifadelerini kullandı.


- İlk kez Latin Amerika pazarına girildi
Pinto, sürekli Latin Amerika'da olup olmadıklarının sorulduğunu ve kendisinin de zamana ihtiyaçlarının olduğunu ifade ettiğini belirterek, "Zamanı geldi ve 'Binbir Gece'yi ilk defa Şili'ye sattık" dedi. Latin Amerika'ya dizi satmanın da zorluğuna değinen Pinto, ilk sunumunu 3 yıl önce yaptığını anlatarak, "6 ayda bir yetkililerle görüştük, bir türlü ikna olmuyorlardı. Ama her sene daha fazla ülke yayınlayıp başarılı olduğu için dediler ki, 'galiba biz de denemeliyiz' ve anlaştık şu an dublaj yapılıyor, 2 hafta sonra da yayına girecek" diye konuştu.


- "Bollywood'u gerçekten geçtik"
Türk dizilerinin Bollywood'la karşılaştırılması konusunu da "Bollywood bizim yanımızda başarılı değil" ifadeleriyle değerlendiren Pinto, "Bollywood yapımları gündüz kuşağında yayınlanıyor. Türk dizileri gece kuşağında yayınlanıyor. Reklam sektörü için de önemli olan gece kuşağında yer almaktır. Biz Bollywood'u gerçekten geçtik. Özellikle 52 ülkede Bollywood yapımları gece 11'den sonra yayınlanıyor. Türk yapımları ise 20.00 ile 23.00 arasında" dedi. nbsp;Pinto, Türk dizilerinin ekonomik getirisine de değinerek, dizi ihracatının milyar doların üzerinde ülkeye kazanç sağladığını dile getirdi. Konunun yalnızca dizi ihracatı olarak düşünülmemesi gerektiğini anlatan Pinto, turizm boyutunun ve "made in Turkey" etiketine katkısının da bulunduğunu kaydetti. Pinto, Türk sinemasının yurt dışında şimdiye kadar başarılı olamadığını belirterek, şu anda "Muhteşem Yüzyıl"ın sinema filminin çekildiğini, onunla iyi bir ivme kazanarak, diğer projelerin de zamanla satılacağına inandığını dile getirdi.

MAGAZİN
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...