Venezuela, Panama ile diplomatik ilişkilerini kesti

/ Kaynak: AA
Venezuela, Panama ile diplomatik ilişkilerini kesti

DÜNYA Haberleri  / AA

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Panama ile diplomatik ilişkileri kestiklerini, ekonomik ilişkilerini de dondurduklarını açıkladı.

Eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümünün birinci yıl dönümünde aralarında Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in de bulunduğu diğer Latin Amerika ülkelerinin liderleri ile bir araya gelen Maduro, "Şu andan itibaren Panama'nın halihazırdaki hükümeti ile siyasi ve diplomatik ilişkileri kesmeye, tüm ticari ve ekonomik ilişkileri de dondurmaya karar verdim" dedi.
Panama'yı kendi hükümetini devirmeye çalışmakla suçlayan Maduro, "ABD hükümeti, ülkemize müdahalede bulunmak amacıyla Amerikan Devletleri Örgütü ve diğer uluslararası kuruluşları harekete geçirmek için Panama'nın dalkavuk hükümeti ile işbirliği yapıyor" iddiasında bulundu.
Venezuela'ya gözlemci gönderilmesi önerisinde bulunan Amerikan Devletleri Örgütü Başkanı Jose Miguel Insulva'yı da eleştiren Maduro, Venezuela'nın iç işlerine karışmaya kimsenin hakkı olmadığını, Chavez'i egemenliklerini savunarak onurlandıracaklarını belirtti.
Panama Devlet Başkanı Ricardo Martinelli ise sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı açıklamada, Maduro'nun kararını şaşkınlıkla karşıladığını belirtti.
Martinelli, "Panama'nın tek isteği, kardeş ülke Venezuela'da bir an önce barışın tesis edilmesidir. Ülkemizin Venezuela'nın iç işlerine karışmak gibi bir niyeti yoktur" ifadesini kullandı.
Panama Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Maduro'nun sözleri "kabul edilemez" olarak nitelendi ve "Devlet Başkanı Maduro tarafından açıklanan önlem, gerçekleri saklamak için bir paravan olarak kullanılmamalıdır" denildi.
Orta Amerika ülkelerinden Panama, geçen hafta Venezuela'daki gelişmelerin ele alınması için merkezi Washington'da bulunan Amerikan Devletleri Örgütü tarafından olağanüstü bir toplantı düzenlenmesini istemişti.
Venezuela, ABD'nin etkisi altındaki Amerikan Devletleri Örgütü'ne karşı çıkıyor. Dışişleri Bakanı Elias Jaua, ülkesinde yaşanan gelişmelerin Amerikan Devletleri Örgütü yerine Güney Amerika Ülkeleri Birliği tarafından ele alınması için bölge ülkelerini ziyaret etmişti.
Venezuela'da 12 Şubat'ta başlayan yönetim karşıtı gösterilerde 18 kişi yaşamını yitirdi.
Venezuela'da eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde iktidara gelen Nicolas Maduro, uyguladığı politikalar, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştiriliyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...