Asrın projesinde iki önemli adım daha

/ Kaynak: AA
Asrın projesinde iki önemli adım daha

GÜNDEM Haberleri  / AA

Asrın projesi olarak nitelendirilen KKTC Su Temin Projesi kapsamında yer alan Alaköprü ve Geçitköy barajları tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve asrın projesi olarak nitelendirilen KKTC Su Temin Projesi kapsamında yer alan Alaköprü ve Geçitköy barajları tamamlandı. nbsp;Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, asrın projesi olarak kabul edilen ve KKTC'nin 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak projede Türkiye tarafında yer alan Alaköprü ve KKTC tarafında yer alan Geçitköy barajları bitiş için söz verilen 7 Mart 2014 tarihi itibarıyla tamamlandı. nbsp;KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su aktarımı sağlayacak olan barajların yatırım bedeli yaklaşık 80 milyon lirayı buluyor.
Dünya'da ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak olan ve 3 aşamadan oluşan KKTC Su Temini Projesi'nin temelini Alaköprü Barajı oluşturuyor. Projenin Türkiye ayağı olan Alaköprü Barajı, Mersin'in Anamur ilçesindeki Dragon Çayı üzerinde inşa edildi. Temelden 99 metre yüksekliğindeki barajda 130,5 milyon metreküp su depolanacak.Alaköprü Barajı'nın, 7 Mart 2011 tarihindeki temel atma merasiminde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bitiş tarihi 7 Mart 2014 saat 13.00'e çekilmişti.Geçitköy Barajı'nın temeli ise KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 30 Mart 2012 tarihinde atılmıştı. Geceli gündüzlü çalışılarak hem Alaköprü saat 13.00'te hem de KKTC tarafında inşa edilen Geçitköy Barajı saat 12.59'da, Başbakan Erdoğan'ın ilan ettiği tarih olan bugün itibarıyla tamamlandı.
Tamamlanan bu barajların resmi açılışları daha sonra yapılacak.
Projenin tamamlanması ile KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp temin edilerek, adanın 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. Aktarımı gerçekleştirilecek yıllık 75 milyon metreküp suyun yüzde 50,3'ü içme-kullanma, yüzde 49,7'si zirai sulama suyu olarak değerlendirilecek.
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...