Mahkeme Meclis'e kafa tuttu

Mahkeme Meclis'e kafa tuttu

GÜNDEM Haberleri

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ÖYM'leri kaldıran Meclis kararını tanımayarak tahliye taleplerini reddetti

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesi uyarınca kurulan özel yetkili mahkemeleri tarihe gömen kanunu tanımadı. Bu mahkemeler, dosyalar sonuçlanıncaya kadar görevlerine devam ediyordu. Son kanunun yürürlüğe girmesiyle ağır ceza diye bir mahkeme kalmadı. 35 Ergenekon sanığı da kanundan yararlanmak için geçen hafta Nöbetçi 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talebinde bulundu. Nöbetçi mahkeme, kararları İstanbul 1-2-3-4-6-8-19-20 ve 21. Ağır Ceza Mahkemeleri'nce değerlendirileceğini belirtti. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların tahliye taleplerini oy birliğiyle reddetti. 16 sayfalık karara, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk imza attı. Dün Silivri Cezaevi'nin önüne giden haberciler, mahkeme mübaşirleri tarafından Ergenekon yargılamasının yapıldığı büyük duruşma salonuna çağrıldı. Mahkeme heyeti, içeride gazetecileri bekliyordu. Ret kararını açıklayan Özese, "Yeni yasa hükmen tutuklu sanıklar yönünden uygulanamaz. Sanıklar hakkındaki suçlar sabit. Dosyamızın devasa boyutuna göre 15 günlük süre, gerekçeli kararın yazımı için yeterli değildir. Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunacağız" dedi. Gerekçeli kararda ise, daha sert ifadeler kullanıldı ve adeta Ergenekon'a mahkumiyet gerekçesi anlatıldı. En çarpıcı olanı, "Özel yetkili mahkemeleri kaldırma yetkisi TBMM'ye değil HSYK'ya aittir. Aksi takdirde Anayasa aykırı olur. TBMM'ye mahkemelerin kuruluş görevi verilmiştir" ifadeleriydi. Ergenekon'un "asrın davası" olduğuna vurgu yapılan kararda, şunlar kaydedildi: "Sanıkların işlediği sabit görülen sair suçların en önemlisi 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'dir. Derin yapı ilk defa yargı önüne çıkarılmıştır. 'Genelkurmay Başkanı'ndan terörist mi olur?' söylemi de çelişki içermektedir. Kişilerin eylemlerinin ortağı olan komutana ceza vermesi adaletin gereğidir. Gerekçeli kararın yüzde 80'e yakın bölümü de tamamlanmıştır." nbsp;
BOZDAĞ: YOK HÜKMÜNDE
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Meclis'i yok saymasına Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tepki gösterdi. Bozdağ, "Hukuku, kanunu, anayasayı tanımayan hakimlerle ilgili yasal işlemler neyse bunu HSYK'nın yapması lazımdır. HSYK'nın yetkili dairesini göreve çağırıyorum. Kaldırılmış bir mahkemenin eski hakimleri, sanki mahkeme görevine devam ediyormuş, kendileri de o mahkemede görevliymiş gibi hareket edemez, koruma tedbirleri hakkında karar veremez. Şu anda verilmiş karar yok hükmündedir" dedi. HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur ise, şunları kaydetti: "O mahkemenin öyle bir yetkisi yok. Gerekçesini yazabilir ancak artık başka bir karar veremez. Aksi yetkisi gaspıdır. Mahkemelerin bir yasayı itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne götürebilmesi için baktıkları davanın konuyla ilgili olması gerekli. Böyle bir başvuru yapılırsa AYM, yetkisizlikten ret kararı verecektir." HSYK, söz konusu hakimler hakkında inceleme başlattı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...