Berkin Elvan son yolculuğuna uğurlandı

Berkin Elvan son yolculuğuna uğurlandı

GÜNDEM Haberleri

269 gündür komada uyutulan 15 yaşındaki Berkin Elvan son yolculuğuna uğurlandı. Berkin Elvan'nın cenazesi toprağa verildi

Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan ve yoğun bakımdaki 269. gününde hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan, son yolculuğuna uğurlandı. Berkin Elvan için Okmeydanı Cemevi'nde tören düzenlendi. Törene binlerce insanın yanı sıra milletvekilleri ve siyasi partilerin temsilcileri de katıldı. Törenin ardından omuzlara alınan cenaze, kortej eşliğinde Şişli güzergahından geçilerek Feriköy Mezarlığı'na götürüldü. Berkin Elvan'ın cenazesi, gözyaşları içinde burada toprağa verildi.


FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ
Öte yandan, kortejin içinde kalan itfaiye aracının şoförü zor anlar yaşadı. Aracın kontrolünü ele geçiren eylemciler, tehlikeli anlar yaşanmasına sebep olurken, şoför ise darp edildi.Sağduyulu vatandaşlar tarafından kurtarılan şahıs, E-5'ten geçen bir minibüse bindirilerek, olay yerinden uzaklaştırıldı.

BERKİN ELVAN'IN ANNESİ DAYANAMADI

Berkin Elvan son yolculuğuna uğurlandı

Gezi Parkı protestoları sırasında başına isabet eden gaz kapsülü sonucu komaya giren ve 269 gün sonra hayata gözlerini yuman 15 yaşındaki Berkin Elvan toprağa veriliyor. Berkin Elvan için ilk tören saat 12.00'de Okmeydanı Cemevi'nde düzenlendi. Berkin'in babası Sami Elvan, burada taziyeleri kabul etti. nbsp; Sabah saatlerinden itibaren cemevi önünde toplanan grup, "Umudun çocuğu Berkin Elvan" ve "15'inde bir fidan Berkin Elvan" şeklinde sloganlar attı. "Berkin Elvan ölümsüzdür, hesabını soracağız" gibi pankartlar taşıyan gruptakiler, Berkin Elvan'ın fotoğraflarını da taşıdı.

ALİ İSMAİL'İN ANNESİNDEN DESTEK
Eskişehir'deki Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybeten Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz da törene katılarak, Berkin'in ailesine destek olmaya çalıştı. Cemevi önünde bulunan kalabalık içinde fenalaşanlara ilk yardım ekipleri tarafından müdahale yapıldı.

Berkin Elvan son yolculuğuna uğurlandıVURULDUĞU YERE ÇİÇEKLER ATILDI
Berkin'in karanfillerle örtülen tabutu, cemevindeki törenin ardından helallik almak için evine getirildi. Dua okunmasından ardından helallik alındı. Bu sırada kalabalık grup, Berkin'in tabutunun üzerine çiçekler attı. Berkin Elvan'ın tabutunu omuzlara alan kalabalık, 15 yaşındaki gencin vurulduğu noktaya kadar yürüdü. Berkin'i uğurlamaya gelenler, sloganlar eşliğinde ellerindeki çiçekleri vurulduğu yere bıraktı.

KİLOMETRECE UZUNLUKTA KORTEJ
Kalabalık grup, daha sonra Feriköy Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti. Kilometrelerce uzunluktaki kuyruk, ağır ağır yürüyerek Şişli'ye ulaştı.

Berkin Elvan son yolculuğuna uğurlandıCADDE TRAFİĞE KAPATILDI
Bu arada, kortejin yürüyüşü nedeniyle Halaskargazi Caddesi trafiğe kapatıldı. Korteje, CHP, HDP ve ÖDP'nin de aralarında bulunduğu bazı siyasi partiler ile sendika ve sivil toplum kuruluşları da katıldı. Kortejin yürüyüşü sırasında bazı otomobillerin korna çalarak destek verdiği görüldü.

METROBÜS DURAĞINDA EYLEM
Bu arada, bir grup üniversite öğrencisi Okmeydanı'ndaki metrobüs durağında eylem yaptı. "Berkin Elvan ölümsüzdür" pankartı açan grup, çeşitli sloganlar attı.

Ayrıca, cemevindeki tören sırasında Okmeydanı esnafı kepenk kapatırken; alana giriş ve çıkışların yapıldığı yollar, barikatlarla kapatıldı.

Öte yandan; KESK ve DİSK, cenaze nedeniyle 1 günlük grev yapıyor.
Berkin Elvan son yolculuğuna uğurlandı
ARINÇ TÜRKİYE YASTA
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili üzüntüsünü belirtti. Tüm Türkiye'nin yasta olduğunu söyleyen Arınç, "Bütün Türkiye'ye, annelere, babalara, bütün gençlere başsağlığı diliyorum, sabır diliyorum" ded.Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili açıklama yaptı.Arınç, "Berkin Elvan'ın ölümünü duyduk. Çok acı bir olay. Dünden bugüne bütün Türkiye gerçekten yasta. Genç bir yavrumuzun hayatını bir sokak olayında kaybetmiş olması fevkalade üzüntü verici. Bugün cenazesinin kaldırılacağını biliyoruz. Ben Berkin Elvan yavrumuza Allah'tan rahmet diliyorum. Hayatının baharında henüz delikanlı çağında, ve Anadolu tabiriyle bıyıkları bile terlememiş olan bir fidanın düşüp ölüvermesi gerçekten üzüntü verici. Ona Allah'tan rahmet dilerken annesi, babası, kardeşleri onlara da sabır diliyorum. Başka yapacak bir şeyimiz yok. Onlara bol sabır diliyorum. Kendilerine ve hayatta olan evlatlarına uzun ömür diliyorum. Ve bütün Türkiye'ye, annelere, babalara, bütün gençlere başsağlığı diliyorum, sabır diliyorum" dedi.
Tüm Türkiye'nin yasta olduğunu ifade eden Arınç, "Bugün bazı siyasi partilerin seçim çalışmalarında müzik kullanmayacaklarını gazetelerden okudum. Buna da çok sevindim. Çok teşekkür ediyorum. Ben de bugün Bilecik'te seçim kampanyası boyunca müzikli yayın yapılmamasını arkadaşlarımdan rica edeceğim. En azıdan bu acıya ortak olduğumuzu, acıyı yüreğimizde hissettiğimizi göstermemiz bakımından.
Berkin Elvan son yolculuğuna uğurlandı
'BAŞBAKANIMIZIN DA BÜYÜK ÜZÜNTÜ YAŞADIĞINA İNANIYORUM'

Ben sayın Başbakanımızın da bütün hükümet üyelerimizin de açıklama yapanlar, yapmayanlar hepsinin de büyük üzüntü yaşadığına inanıyorum. Şu benim açımdan belki biraz daha teselli edici. Gezi olayları başladığında ben Başbakanvekiliydim. Olayların nereye sıçrayabileceğini, ne kadar büyüyebileceğini, bunlardan kimlerin yararlanmak isteyebileceğini az çok düşünmüştüm. Dolayısıyla tansiyonu düşürebilecek, gerginlikleri azaltacak çalışmalar yapılması gerektiğine inandım. O zamanki görüşmelerimiz, paydaşları bir araya getirmemiz ve masum bir olayken başlayan bu hadisenin sokak gösterileriyle ve yasa dışı örgütlerin kışkırtmasıyla nasıl bir hal alabileceğini gördüğümüz için bunlara dikkati çekmek istemiştim. Sonunda yaşanan olaylar, bugün belki 7 civarında hatırlayabildiğim kadarıyla vefat olayını önümüze getirdi. Küçük bir kıvılcımın ne kadar büyüyüp yangın haline geleceğini ve hiç istenmeyen olaylara yol açabileceğini, devlet adamları görmeli, güvenlik güçleri görmeli ama halkımız da görmeli" dedi

AK PARTİ'DEN BERKİN ELVAN AÇIKLAMASI
AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, Berkin Elvan'ın vefatı nedeniyle bugünkü seçim çalışmalarında müzik ve sesli anons sisteminin kullanılmayacağını belirtti.AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nca yapılan yazılı açıklamada, "Berkin Elvan'ın vefatı nedeniyle, bugün yapılacak seçim çalışmaları kapsamında, müzikli ve sesli çalışmalarla yapılan anonsların kullanılmaması istenmiştir. Berkin'in hepimizi büyük bir üzüntüye boğan vefatı sonrasında, ilçe teşkilatlarımız bugünkü seçim çalışmalarımızda, müzik ve sesli anons sistemlerini kullanmayacaktır" denildi.
Berkin Elvan son yolculuğuna uğurlandı
TUNCAY ÖZKAN DA BERKİN ELVAN'IN CENAZE TÖRENİNE KATILDI
Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanırken tahliye edilen gazeteci Tuncay Özkan da Berkin Elvan'ın cenaze törenine katıldı.Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan ve 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan için Okmeydanı Cemevi'nde düzenlenecek törene katılanlar, cemevi önünde toplandı.Sabah saatlerinden itibaren Cemevi ile Şark Kahvesi arasında toplanmaya başlayan grup, zaman zaman slogan attı. Çeşitli pankartların asıldığı alanda toplananlar, Berkin Elvan'ın fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıdı.Katılımcılardan cemevine girmek isteyenler, yoğunluk nedeniyle görevliler tarafından içeri alınmazken, kalabalık nedeniyle fenalaşan bir kişiye sağlık ekiplerince müdahale edildi.Tören öncesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanırken tahliye edilen gazeteci Tuncay Özkan da alana geldi.Öte yandan, cemevi çevresinde bulunan esnaflar kepenk kapatırken, alana giriş ve çıkışların yapıldığı yollar, bazı gruplar tarafından barikatlarla kapatıldı.Elvan'ın cenazesini mezarlığa götürecek cenaze aracı da cemevi önünde bekletiliyor.
(AJANSLAR)

YURTTA BERKİN ELVAN EYLEMLERİ

Gezi parkı olayları sırasında yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan için Türkiye'nin dört bir yanında protesto gösterileri bugün de devam ediyor.

ANKARA'DA OLAYLI GÖSTERİ

Berkin Elvan'ı anmak için Ankara Kızılay'daki Güven Park'ta yaklaşık bin 500 kişi toplandı. Ankara Barosu'na kayıtlı bir grup avukat ise, cübbeleri üzerlerinde ellerinde ekmeklerle Güven Parka geldi ve eylemcilere destek verdi. Burada toplanan eylemciler, çeşitli sloganlar attı ve dövizler taşıdı. Anma eylemine katılan bir gurup ise, kavşaktan geçmekte olan Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait kanalizasyon aracına tekmeler savurdu. Sürücü ise hızla olay yerinden uzaklaştı. Güven Park yakınlarında üniformalı polis ekipleri bulunmazken, TOMA'lar ise Atatürk Bulvarı üzerinde hazır bekletiliyor.

İZMİR'DE POLİS MÜDAHALESİ

İZMİR'de, Berkin Elvan'ın ölümünün ardından bugün de süren protesto eylemlerine, polis müdahale etti. Müdahalenin ardından tekrar toplanan yaklaşık 2 bin kişi Valilik önünde eylemini sürdürdü.

Bugün öğle saatlerinde, KESK ve DİSK, Tüm Yerel- Sen başta olmak üzere, sendika, meslek odası, bazı siyasi partiler ve derneklerin üyeleri Konak Meydanı'nda toplanmaya başladı. DİSK'e bağlı sendikaların üyeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde, KESK ve diğer kuruluşların üyeleri ise eski Sümerbank binanı önünde toplandı. DİSK Ege Temsilcisi Memiş Sarı, topluluğa yönelik olarak basın açıklaması yapmaya başladı. Sarı, Berkin Elvan'ın ölümüne neden olanların bulunup cezalandırılmasını istedi.

Bu sırada, eski Sümerbank binası önünde toplananlar, buradan yürüyüp, Belediye önündeki grupla birleşerek İzmir Valiliği önüne gitmek istedi. Ancak polis buna izin vermedi. Eyleme katılanlar, yerden söktükleri kaldırım taşları ve ellerindeki şişeleri polis araçlarına fırlattı. Bu arada bir eylemci TOMA'lardan birinin üzerine çıktı. Üzerine çıktığı TOMA'dan, suyu çevik kuvvet ekiplerine doğru yönlendirmek isteyen eylemci, plastik mermi ile bacağından vuruldu.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, DİSK Ege Temsilcisi Memiş Sarı, TMMOB İzmir Dönem Sözcüsü Ferdan Çiftçi, araya girip, eyleme katılanlardan ve polisten sağduyulu davranmalarını istedi. Bu girişimin ardından birleşen gruplar İzmir Valiliği önüne geldi. Polis Valilik önünde güvenlik önlemi alırken, yaklaşık 2 bin kişilik topluluğun eylemi sürüyor.

ADANA'DA BERKİN ELVAN EYLEMİ

Adana'da Alevi Platformu, bazı sendika ve siyasi parti üyeleri, Gezi Parkı eylemleri sürerken başından gaz kapsülü ile yaralanıp 269 gün sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan için eylem yaptı.

İnönü Parkı'nda toplanan yaklaşık 100 kişi, slogan atarak, Berkin Elvan'ın katilinin bulunmasını istedi. Eylemciler adına açıklama yapan Murtaza Moroğlu, "Katiller için açılacak soruşturmanın en kısa zaman etkili, tarafsız bir şekilde yapılmasını, sorumluların derhal yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz" dedi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı basın açıklamasının ardından bir süre daha slogan atan eylemciler dağıldı.

ANTALYA'DA BERKİN İÇİN YÜRÜYÜŞ

Berkin Elvan için KESK ve DİSK'in aldığı genel eylem kararının ardından düzenlenen yürüyüş Aydın Kanza Parkı'nda başladı. Sloganların atıldığı eylem sırasında en önde yer alan genç kızlar, bir ellerinde Berkin Elvan'ın fotoğrafı diğer ellerinde ekmekle yürüdü. Yürüyüş sırasında elinde Türk bayrağı ile kalabalığa seslenmeye kalkan bir kişi ile yürüyüşçü gençler arasında arbede çıktı. Selekler Çarşısı'nın içine kaçan kişiyi polis kurtarırken, kovalamacanın ardından yürüyüş normal akışında devam etti. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında, genel eylem kararıyla birlikte bugün cenaze kalkıncaya kadar Berkin'in yasının tutulacağı belirtildi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki basın açıklaması sonrası bir süre oturma eylemi yaparak Berkin'i anan yürüyüşçüler, daha sonra olaysız dağıldı.

SİVAS'TA BERKİN ELVAN EYLEMİ

Berkin Elvan için Sivas'ta da bir grup oturma eylemi yaptı. nbsp; Kent meydanında toplanan Sivas Demokrasi Platformu'na bağlı üyelere, Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri de destek verdi. nbsp;Grup adına konuşan Halkevleri Sivas Şube Başkanı Adnan Yılmaz, "Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirilen kitlesel protestolar, boykotlar ve eylemleriyle vicdan sahibi olan bütün halklar Berkin'e sahip çıkmış. Katillerin peşini bırakmayacağız" dedi.

Öğrenciler ellerinde ekmeklerle basın açıklamasına destek verirken, grup yaklaşık 10 dakika oturma eylemi yaptı. Eyleme küçük yaştaki çocukların da katılması dikkat çekti. Eylem sırasında şarkılar söyleyen, sloganlar atan grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.
Öte yandan üniversite öğrencileri, Berkin Elvan'ın ölümü nedeniyle dersleri protesto edeceklerini açıkladı.

BERKİN ELVAN İÇİN GAZİANTEP'TE TEMSİLİ UĞURLAMA

Berkin Elvan için öğle saatlerinde Gaziantep Alevi Kültür Derneği Cem Evi'nde tören düzenlendi. Törene katılmak isteyen vatandaşlar, sabah saatlerinden Alevi Kültür Derneği Cemevi'ne geldi. Kalabalık grup, burada hazırlanan temsili tabutu karanfillerle süslerken üzerine ekmek bıraktı.

Alanı dolduran çok sayıda kadın ve genç gözyaşlarına hakim olamazken, karanfillerle süslü tabutun başında uzun süre bekledi. Burada yapılan konuşmaların ardından temsili uğurlama töreni yapıldı. Yapılan törenin ardından tabut cenaze aracına konuldu. Törene katılan kalabalık grup, daha sonra cenaze aracının arkasında yürüdü. Kalabalık grup, yürüyüş boyunca sloganlar atarak 15 yaşındaki Berkin'in ölümüyle ilgili tepkilerini dile getirmeye çalıştı.

Bu arada Alevi Kültür Derneği yetkilileri, yürüyüş sırasında kalabalığa karışarak olası bir provokasyona karşı dikkatli olunması konusunda katılımcıları uyardı. Kalabalık grup, tekrar Alevi Kültür Derneği Cemevi'ne gelerek yürüyüşünü tamamladı. nbsp; nbsp;

ZONGULDAK'TA BERKİN ELVAN EYLEMİ

Zonguldak'ta da Berkin Elvan için bir araya gelen yaklaşık 300 kişi yürüyüş yaptı. Madenci Anıtı'nda toplanan kalabalık, 'Önce ekmeğini sonra hayatını çaldılar' pankartı ile kentin en işlek caddesi Gazipaşa'da yürüdü. 'Berkin Elvan ölümsüzdür', '15 yaşında 16 kilo', 'Affet bizi çocuk', 'Çocuklar uyurken sessiz olunur, ölürken değil' yazılı dövizler taşıyan kalabalık, sloganlarla tepkilerini sürdürdü. Geniş güvenlik önlemi alan polisin uyarısı üzerine yürümeye devam eden kalabalık, Valilik önünde bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı.

EDİRNE'DE BERKİN ELVAN EYLEMİ

Berkin Elvan için Edirne'de bir araya gelen yaklaşık 200 kişi yürüyüş düzenledi. Sendika ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de destek verdiği yürüyüşte sloganlar atılırken, Berkin Elvan'ın fotoğrafları ve isminin yazılı olduğu dövizler taşındı. Keşan'daki eylemse ise 100 üniversite öğrencisi katıldı.

Edirne Emek ve Meslek Örgütleri Platformu ve DİSK Trakya Bölge Temsilciliği tarafından organize edilen Berkin Elvan yürüyüşü için yaklaşık 200 eylemci belediye binası önünde toplandı. Afişler açıp sloganlarla Çiligirler Caddesinden geçerek trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi'ne kadar yürüyen eylemcilere çevredekilerde de destek oldu. PTT binası önünde hükümeti istifaya davet eden kalabalık Berkin Elvan fotoğraflarının yer aldığı gazete kupürleri ve dövizler açtı. Yaşamını yitiren Elvan için saygı duruşunda bulunan kalabalık daha sonra dağıldı.

KEŞAN'DAKİ EYLEM

Keşan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü binası önünde toplanan yaklaşık 100 üniversiteli, ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle Berkin için yürüyüşe geçti. Grup Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde bir süre oturma eylemi yaptı. nbsp; Öğrenciler, 'Berkin Elvan ölümsüzdür, adalet istiyoruz' yazılı afişi anıt önüne koyarak üzerine ekmek ve karanfil bıraktı. Oturma eyleminin ardından üniversiteli grup Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunduktan sonra dağıldı.

KTÜ'LÜ ÖĞRENCİLER BERKİN ELVAN İÇİN YÜRÜDÜ

Berkin Elvan için Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) bir grup öğrenci protesto yürüyüşü düzenledi. KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde toplanan yaklaşık 50 öğrenci, Rektörlük binasına kadar yürüyerek slogan attı. Berkin Elvan'ın fotoğrafı ile 'Berkin Elvan ölümsüzdür' yazısının buluduğu pankart açan öğrenciler, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunarak, 'Hepimiz Berkin'iz öldürmekle bitmeyiz' diye slogan attı.

TUNCELİ'DE LİSE ÖĞRENCİLERİ DERSE GİRMEDİ

Tunceli'de lise öğrencileri Berkin Elvan'ın ölümünü protesto etmek için yürüyüş düzenleyip, oturma eyleminde bulundu. Tunceli Emniyet Müdürlüğü'nden Berkin Elvan için, "Canlar yerine camlar kırılsın" tweet'i yazıldı.
Türk Telekom Fen Lisesi öğrencilerinin öncülük ettiği ve kentteki diğer liselerinde destek verdiği yürüyüşe yaklaşık 3 bin öğrenci katıldı. Türk Telekom Fen Lisesi önünde toplanan öğrenciler, ellerinden Berkin Elvan'ın fotoğrafları ve ekmeklerle sloganlar eşliğinde yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki kent merkezine geldi. Yürüyüşe katılanlar da destek verirken, öğrencilerin herhangi bir tatsızlık ile karşılaşmamasını istemeyen bazı öğretmenler de katılarak, öğrencileri sık sık uyardı.

Öğrenciler daha sonra bir süre oturma eyleminde bulundu. Eylemin ardından Seyit Rıza Parkı'na yürüyen öğrenciler, bir süre burada slogan attıktan sonra gittikleri Cumhuriyet Caddesi'ni bir süre trafiğe kapatan öğrenciler, daha sonra dağıldı.

"CANLAR YERİNE CAMLAR KIRILSIN"

Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, dün gece kentte yaşanan olaylarda bazı kişilerin gözaltına alındığı yönündeki haberler üzerine attığı Tweet'te, "Bazı yanlış haberler üretilmekte maalesef, hiçbir gözaltı yapılmamıştır. Tuncelimize geçmiş olsun, hiçbir yaralı da olmadı çok şükür" dedi.

Berkin Elvan için de Tweet atan Yılmaz, "Şu muhakkak, samimi, şevkat ve değer verme insanlarda yüzde 100 sonuç veriyor. Ülkemin başı sağ olsun rahat uyu kısa ömür" dedi. Tunceli Emniyet Müdürlüğü'nün resmi twitter hesabından ise, "Söylesek: gidenleri geri getirmez ama dilimiz. Bizler de anne babayız, bizim de yandı ciğerimiz, Berkin Elvan ölümsüzdür, hoşçakal Berkinim. Canlar yerine camlar kırılsın, Berkin Elvan ölümsüzdür, hoşçakal Berkinim, şehit vatan uğruna can verendir" diye yazdı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...