Tayland'daki Türk mülteciler için elçilikten açıklama

/ Kaynak: AA
Tayland'daki Türk mülteciler için elçilikten açıklama

DÜNYA Haberleri  / AA

Tayland'daki Türk diplomatlar, ülkede yakalanan ve Türk oldukları iddia edilen 220 mültecinin kimliklerini tespit etmeye çalışıyor.

Türkiye'nin Bangkok Büyükelçiliği'nden, ülkenin güneyindeki göçmen gözaltı merkezine gelen Türk diplomatlardan Ahmet Akay, kendisinden gruptakilerin kimliklerini tespit etmesinin istendiğini, bulgularını Türk yetkililere aktaracağını ifade ederken, bildiği kadarıyla mültecilerin belgelerinin bulunmadığını söyledi.
Türkçenin bir lehçesini kullandığı anlaşılan mültecilerin Türkiye'ye yerleştirilmek istediklerini belirten Akay, mültecilerin Türk vatandaşı olup olmadığı yönündeki soruya, ''Etnik köken ve vatandaşlık iki farklı şeydir. Buradaki insani bir durum'' yanıtını verdi.
Ahmet Akay, mültecilerin Türkiye'ye yerleştirilmesine izin verilmesi veya sığınmacı olarak sınıflandırılabilmesi yönündeki kararı Bangkok'taki Büyükelçiliğin veremeyeceğini bildirdi.
İki diplomatın, 78 erkek, 60 kadın ve 82 çocuk mültecinin kimliklerinin tespiti için Taylandlı yetkililerle çalışmak üzere pazar gününe kadar bölgede kalacakları belirtildi.
Taylandlı yetkililerin, ilk etapta kadınlarla çocukları başka bir merkeze yerleştirmek istediği ancak gruptaki erkeklerin bunu kabul etmediği kaydedildi.
Tayland emniyetinden Thatchai Pitaneelaboot, mültecilerin kimlikleriyle ve ülkenin güneyine nasıl geldikleriyle ilgili herhangi bir bilgi vermediklerini ifade ederek, grubun lideri olduğu sanılan bir kişinin, ''Türk'' olduklarını ve sadece Türk yetkililerle konuşabildiklerini söylediğini bildirdi.
Mülteciler, Hat Yai Uluslararası Havaalanı yakınındaki göçmen gözaltı merkezindeki çadırlarda iki gece geçirdi.
Bölgedeki Müslüman Taylandlı kadınlar, bugün öğleden sonra gruba helal gıda getirirken, Türk diplomatlarla Ankara'dan kalkan uçakla bölgeye gelen ve öğretmen olduğunu söyleyen Erkin Ezizi adlı kişiyi gören mültecilerin ağladıkları gözlendi.
Bazılarının Ezizi'yi kucakladığı, Ezizi'nin de bu kişileri rahatlamaya çalıştığı görülürken, Taylandlı bir tercüman, Türk pasaportuyla seyahat eden Ezizi'nin, lehçesinden anlaşıldığı kadarıyla Türkiye'de yaşayan bir Uygur olabileceğini söyledi.
Türk diplomatlar ve Ezizi, mültecilere Taylandlı göç yetkilileriyle işbirliği yapma çağrısında bulunurken, göç yetkililerinin de bugün Songkhla bölgesindeki konsoloslukta Çinli bir yetkiliyle kapalı kapılar ardında bir toplantı yaptıkları bildirildi.
Thatchai Pitaneelaboot, mültecilerin yerel unsurların da dahil olduğu insan ticareti şebekesiyle bağlantılı olduğundan şüphelendiklerini belirtti.
Tayland hükümetinden üst düzey yetkililer de AA'ya yaptıkları açıklamada, tüm dünyanın kendilerini izlediğinin ve dikkatli olmaları gerektiğinin farkında olduklarını söyledi.
Mülteciler için çalışan ancak adının gizli tutulmasını isteyen bir kaynak, mültecilerin Çin'in Sincan bölgesinden Uygurlar olabileceğini ileri sürerken, bunun kesinleşmesi durumunda diplomatik bazı sorunların çıkabileceğini söyledi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...