Kırım dümeni Rusya'ya kırdı

Kırım dümeni Rusya'ya kırdı

DÜNYA Haberleri

Referanduma katılan Kırımlıların yüzde 96.77'si iradesini 'Rusya'ya bağlanma' yönünde kullandı.

Ukrayna, bütün dünyanın gözleri önünde Kırım Rusya'ya kaptırıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kasım ayındaki sokak gösterileriyle hükümeti deviren Ukrayna'yı, Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ilhak ederek köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Kırım nbsp;önceki gün yapılan referandumla Rusya'ya bağlanmayı seçerken ABD Başkanı Barack Obama, aralarında Ukrayna eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in de bulunduğu 11 Ukrayna ve Rus hükümet yetkilisine yaptırım getirdiklerini açıkladı. Obama, "Rusya, Ukrayna'ya karışmaya devam ederse daha fazla yaptırım uygulamaya hazırız" dedi. Avrupa Birliği de, Rus ve Ukrayna vatandaşlarından oluşan 21 yetkiliye yaptırım uygulama kararı aldı. Söz konusu 21 kişiye AB ülkelerine seyahat yasağı uygulanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ancak listede Rusya Devlet Başkanı Putin ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gibi isimlerin ya da Putin'in yakın çevresinden isimlerin olmaması dikkat çekti. İngiltere, "Kremlin'den bazı isimlerin listeye eklenmesinden yana" tavır alırken Almanya'nın başını çektiği bir grup bu talebe karşı çıktı. Ukrayna, Moskova Büyükelçisini geri çağıracağını açıkladı. Sözde referandumun ülkedeki siyasi çözümü zayıflattığını bildiren NATO, Rusya'ya yarımadayı ilhak etmemesi için uyarıda bulundu. Bu arada Ukrayna Parlamentosu, 40 bin yedek askerin silah altına alınmasını öngören tezkereyi onaylarken ordu, ülkenin güneyine asker sevk etmeye de başladı. Öte yandan Kırım Parlamento sözcüsü Vladimir Konstantinov, yarımadada birliklerde görev yapan Ukrayna askerlerinin terhis edileceğini açıkladı. Konstantinov, terhis edilen askerlerin, sivil olarak Kırım'da yaşamaya devam edebileceklerini ifade etti. nbsp;

SÖZDE "BAĞIMSIZ KIRIM CUMHURİYETİ" İLAN EDİLDİ
Rusya yanlıları sonuçların açıklanmasının ardından sabaha kadar kutlama yaptı. Kırım Özerk Cumhuriyeti Meclisi'nin olağanüstü toplantısının ardından "Bağımsız Kırım Cumhuriyeti" ilan edildi. Ardından Kırım Başbakanı Sergey Aksinov, Rusya'ya bağlanmak için başvuruda bulunduklarını bildirdi. Rus Parlamentosunun cuma gününe kadar toplanıp bağlanma talebini görüşmesi bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...