İş adamları siyasete değil işine odaklandı

İş adamları siyasete değil işine odaklandı

Ekonomi Haberleri

Son üç ayda seçimlerin de etkisiyle artan siyasi tartışmalar ve gerilime rağmen, ekonomiye olan güvenle, iş dünyası yatırımlarına devam etti.

Türkiye'de son 10 yılda sağlanan siyasi istikrarla desteklenen ekonomik güç dengeleri, iş dünyasının faaliyetlerine devam etmesine sebep oldu. Son aylarda yerel seçimlerin de etkisiyle artan siyasi gerginlik ve tartışmalardan etkilenmeyen iş dünyası, yatırım ve ihracatına devam etti, uluslararası yatırımlar artış gösterdi. İş dünyasının siyasi tartışmalar yerine işini büyütmeye odaklandığını, rakamlar da teyit etti. 17 Aralık operasyonunun ardından başlayan siyasi tartışmalar ve seçim ortamından etkilenmeden işine devam eden, artan siparişler ve sanayi üretimindeki büyüme ve ihracat rakamları, bu trendin en önemli göstergesi oldu. En son açıklanan ocak ayı sanayi üretim verileri, yüzde 7.3 artarak beklentilerin üzerine çıktı. Aralık ayında da yüzde 7.1'le beklenti aşılmıştı. Geçtiğimiz yıl özellikle Avrupa'daki daralma ile artış hızı yavaşlayan ihracat da yılın ilk üç ayında büyüdü. Doğrudan yabancı yatırımlarda da beklenti büyürken, Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerden Fujitsu'nun Türkiye Genel Müdürü Ali Kançal, beklenti ve planlarında herhangi bir değişiklik yapmadıklarını belirterek, "İşimize bakıyoruz" mesajı verdi. İş dünyasının kendi dinamiklerine odaklandığını gördüğünü söyleyen Kançal, "Hangi müşterimize gitsek, herkes işini daha fazla ciddiye alıyor. Daha fazlasını nasıl yaparız, iç-dış pazarlarda nasıl daha fazla rekabetçi oluruz, maliyetlerimizi nasıl düşürürüz, kendimizi nasıl farklı kılarız diye düşünüyor. Hem insan kaynağı, hem bilgi ve beceri anlamında oldukça rekabetçi olduğumuzu düşünüyorum. Özellikle bilgi teknolojileri alanında dış pazarlara biraz daha ağırlık vermeliyiz" dedi. Çalıştıkları avuç içi damar doğrulama sistemiyle ilgili büyümenin hızlı olduğunu da söyleyen Kançal, 1300 hastaneye 4500 cihaz kurduklarını ifade etti.

Büyümede nbsp;hedefler nbsp;aşılabilir
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılına ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini yarın açıklayacak. Büyüme beklentisine ilişkin görüşünü açıklayan ekonomistlerin ağırlıklı görüşü, 2013 için hedeflenen yüzde 4'lük rakama ulaşılacağı yönünde oldu. Öte yandan Türk ekonomisi yılın 9 ayında yüzde 4 büyüdü. Orta Vadeli Program'da ise büyüme hedefi yüzde 3.6 olarak belirlenmişti. Ekonomistler ise, yılın son çeyreğinde sanayi ve üretim rakamlarının, OVP'deki yüzde 3.6'lık büyüme beklentisinin aşılacağına dair tahminleri güçlendirdiğini dile getiriyor.

İhracat tarihî nbsp;rekor kırdı
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıkladığı ihracat verileri de iş adamlarının yeni pazarlar için çabasını ortaya koydu. Buna göre, aralık ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.8 artarak 12 milyar 996 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aralık ayında otomotiv, kimyevi maddelerle hazır giyim, en fazla ihracat yapan sektörler olarak sıralandı. Ocak ayı ihracatı, 12 milyar 15 milyon lira ile bütün zamanların en yüksek ocak ayı ihracatı olarak kayıtlara geçti. Hazır giyim, ocak ayında en fazla ihracat yapan sektör olurken, 29 günlük şubat ayında 11.6 milyar dolarlık ihracat yapıldı. bu rakamla, son 12 aylık ihracat da yüzde 11.8 artmış oldu.


Sanayi üretimi nbsp;sürpriz yaptı
Siyasi tartışmaların ve operasyonların çokça konuşulduğu aralık ayından bu yana sanayi üretimi de peş peşe rekorlar kırdı. Aralık ayı sanayi üretimi, beklentilerin üzerinde artışla yüzde 7.1 arttı. Ocak ayı sanayi üretimi ise, yıla çok iyi bir başlangıç yaparak yüksek büyümeye 'devam' sinyali verdi. Ocak ayında sanayi üretimi yüzde 7.3 olarak gerçekleşti. Alt sektörler incelendiğinde ise madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yüzde 9.4, imalat sanayi endeksi yüzde 7.8 artarak, önümüzdeki aylara yönelik beklentiyi de yükseltti.


Uğur KÜÇÜK/TÜRKİYE GAZETESİ





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...