İlişkilerimiz daha güçlü ve örnek olacak

/ Kaynak: AA
İlişkilerimiz daha güçlü ve örnek olacak

GÜNDEM Haberleri  / AA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Katar temaslarına ilişkin, "İnanıyoruz ki gelecekte bu ilişkilerimiz, çok daha güçlü ve örnek olacak" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'nin Doha Büyükelçiliği konutunda onuruna verilen akşam yemeğinde Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi.

Arınç, topluluğa hitaben yaptığı konuşmada, gerek meclis başkanlığı, gerekse başbakan yardımcılığı görevleri süresinde Katar'a gelmediğini belirterek, "Bu defa hem El Cezire Forumu'nda konuşma yapmak, hem resmi temaslarda bulunmak üzere geldim. İki gündür buradayız. Bence çok faydalı görüşmeler oldu" diye konuştu.

Eski başbakanlar, bakanlar, devlet ve siyaset adamları, bürokratlar, gazeteciler ve akademisyenlerin katılımıyla forumun gerçekleştirildiğini söyleyen Arınç, ziyareti sırasında Katarlı yetkililer ve diğer bazı ülkelerden gelen misafirlerle temaslarda bulunduğunu ifade etti.

Arınç'a, konuşmasını çevirmesi için mütercim olduğu belirtilince, "Herkes benim söylediklerimi anlamıyor mu?" diye sordu. Arınç'a, salonda Arapların da bulunduğu söylendiğinde verdiği "Onlar da söylediklerimi hissetmişlerdir" yanıtı, gülüşmelere neden oldu.

"Onların başarıları bizi çok daha ileriye götürecek"

Katar'la ticaret ilişkilerinin doğalgaz dışında 700 milyon dolar civarında olduğunu kaydeden Arınç, konuşmasını şöyle sürdü:

"Ama bu ülkenin bir özelliği, burada Türk işadamları, yatırımcılar, müteahhitler çok büyük işler aldılar. Bir kısmının temsilcileri burada. Onlara da başarılar diliyorum. Bizdeki kayıtlara göre 13,5 milyar dolarlık önemli altyapı, ulaşım hizmetlerini Türkiye'nin ve dünyanın en seçkin şirketleri aldılar. İnşallah onların başarıları bizi çok daha ileriye götürecek. Onların bu aldıkları hizmetleri en başarılı şekilde tamamlamalarını temenni ediyorum."

"Katar'dan çok güzel intibalarla ülkemize dönüyoruz"

"Katar'la tarihten gelen dostluk, kültür, inanç beraberliğimiz var" diyen Arınç, "İki dost ve kardeş olarak hem siyasi hem ekonomik anlamda, şüphesiz bölgemizi ve dünyayı ilgilendiren konularda beraberliğimizi, anlayış birliğimizi devam ettirmekte fayda görüyoruz" ifadesini kullandı.

Arınç, Katar'dan çok güzel intibalarla Türkiye'ye döndüklerini dile getirerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelecekte çok daha güçlü ve örnek olacağını söyledi.

Arınç ayrıca "her yıl 20 binden fazla Katarlının Türkiye'yi ziyaret ettiğini, artık onların da Türkiye'de mülk sahibi olduğunu ve güzel Türkiye'de dört mevsimi beraber yaşayabileceklerini" sözlerine ekledi.

"Günümüz dünyasında hukuk evrenselleşiyor"

Yargıtay Başkanı Ali Alkan da Türkiye ile Katar arasında son yıllardaki siyasal ve ekonomik alandaki işbirliğinin, dünyada örnek gösterilecek düzeyde olduğunu vurguladı.

"Ortak tarih ve değerlerimizin katkısının olduğunun bilincindeyiz" diyen Kalkan, "Bu örnek ilişkiyi dışarıdan izliyorduk. Bunun yargı ayağının eksik olduğunu gördük. İşte biz bu eksik olan noktayı tamamlamak üzere Katar Yüksek Mahkemesi ile bir diyaloğa girdik. Karşılıklı çalışma ziyaretlerini gerçekleştirmeye başladık" diye konuştu.

Kalkan, her ülkenin kendi koşullarına göre mevzuatlarının olduğunu ancak bugünün dünyasında hukukun evrenselleştiğine dikkati çekerek, karşılıklı ziyaretlerle iki ülkenin evrensel hukuk kurallarında buluşmasına katkı sağlanacağına değindi.

Kalkan, "Hukuk alanındaki ilişkiler siyasal ve ekonomik alanla bir bütün olacaktır. Hepsi bir arada yürütüldüğünde Türkiye ve Katar'ın ileriye daha da ümitle bakacağını ümit ediyoruz" ifadesini kullandı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...