Cüneyt Çakır: '32 takımı ezberledim'

Cüneyt Çakır: '32 takımı ezberledim'

SPOR Haberleri

Dünya Kupası için aylardır çok sıkı çalışan Çakır, turnuvaya katılacak ülkelerin bütün maçlarını defalarca seyretmiş.

2002'de Japonya'da dünya üçüncülüğü, Euro 2008'de Avrupa üçüncülüğü elde eden Türkiye, bir büyük turnuvayı daha evinden izleyecek. Milli Takım 2014 Dünya Kupası vizesi alamadı. Ancak Türk hakemliğinin gururu Cüneyt Çakır ve ekibi Brezilya'da Türkiye'yi temsil edecek. nbsp;
Doğan Babacan'ın ardından tam 40 yıl sonra bir hakemimiz Dünya Kupası'nda düdük çalacak.
Cüneyt Çakır'la Sao Poulo'ya hareket etmesine saatler kala buluştuk. Heyecanlı değil aksine çok sakin ve kendinden emindi. Hakemler aslında konuşmayı çok sevmezler, zaten çoğu zaman da demeç-röportaj vermeleri yasaktır. Cevabını alabileceğiniz soruları özenle seçmeniz gerekir. Öyle "Kupayı kim alır, finali hangi ülkeler oynar, en çok hangi futbolcuyu beğeniyorsun, kaç maç yönetirsin, final yönetmeyi bekliyor musun?" gibi sorular hakeme asla sorulmaz. Biz de soruları seçerek sorduk...
- 32 ülke, 32 takım, büyük heyecan, kendini nasıl hissediyorsun?
"32 ülkeyi de adeta ezberledim. Grup maçlarını defalarca izledim. Görüntülerin tamamı çantamda. Ben Kolombiya'da 2011 U 21 Dünya Kupası'nda görev aldım. Ülkemizdeki 2013 U21 Dünya Kupası'nda görev aldım. Birçok oyuncuyu buralardan tanıyorum, Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Kupası'nda yönettiğim maçlardan tanıyorum. Yönettiğim eleme gruplarındaki milli maçlar var. Hiç rastlamadığım oyuncu ve ülkeleri de kasetlerden defalarca izledim."
- Çok büyük bir emek var değil mi?
" Ömer Abi, antrenmandan kalan saatlerim maç izlemekle geçiyor. Özellikle yeni maçları izliyorum. Çok eskilere gitmiyorum. Bu arada ligde yönettiğim maç ve seyahatler var. Avrupa maçlarım var. Böyle yoğun bir trafik içindeyim. Ama ben bu işe aşığım ve severek yapıyorum. Bu aşk olmasa bu iş olmaz."
- FIFA da seni UEFA gibi takip ediyor mu?
"FIFA Hakem Kurulu Başkanı Massimo Busacca, beni en az 10 defa çıplak gözle izlemiştir. Çok yakından takip ediyorlar. Antrenman programlarımıza kadar. Çok titiz bir takip var."
- Mesela ligde yönettiğin son Bursa-G.Antep maçını seyretmiş midir?
"Mutlaka seyretmiştir. Bilgisayarında bu maçın görüntüsü de vardır."
- Düdük çalacak 25 hakemi tanıyor musun?
"UEFA'dan gidecek olan 9 hakem var. Birbirimizi tanıyoruz. Defalarca beraber seminer gördük, atletik testlerden geçtik. Mesele Hollandalı Bjorn Kuipers'le Antalya'da kamp yaptık, finalde beraberdik. Diğer 16 hakemle de FIFA'nın yaptığı Brezilya'daki son seminerde beraber olduk. Turnuvaya kadar 10 gün yine birlikte olacağız."
-Ailenden Brezilya'ya gelecek olanlar olacak mı?
"Ailemden kimse gelmeyecek. İlk maçıma TFF Başkanı ile yöneticilerim ve Fatih Terim gelecek. Babam İstanbul'da. O, benim maçlarımı odada tek başına izler. Yanında kimse olmaz."
- İlgiyi nasıl değerlendiriyorsun?
"Türk halkının çok büyük bir duası ve sevgisi var. Bunu sokakta her an yaşıyorum. Dua ettiğini söyleyenler, gurur duyduklarını ifade edenler, fotoğraf çektirenler hiç eksik olmuyor. İnsanımızın sevgi ve ilgisi moral ve güç veriyor." nbsp;

nbsp;Cüneyt Çakır: '32 takımı ezberledim'
"BU ÜLKEDE BAŞARI ANLAŞILAMIYOR!"
Ülkemizde başarı kriterlerinin yeterince anlaşılamadığını düşünüyorum. Bizim için 40 yıl sonra bir ilki gerçekleştirmek büyük gurur. Türk hakeminin dünyadaki bütün turnuvalarda var olabilmesi için çabalıyoruz. Bu büyük emeğin farkına varılsın yeter. Bu durum hiç de sanıldığı kadar kolay değil. En büyük desteği genç hakemlerden alıyoruz. Onlar biliyor ki bizim esas hedefimiz Türk hakemliğini bir yerlere taşımak. Dileğim, açtığımız yoldan gençlerin arkamızdan gelebilmeleri..

FIFA BÖYLE TANITTI
Stephen King hayranı nbsp;

Cüneyt Çakır, FIFA'nın Dünya Kupası hakem kataloğunda tanıtıldı. Çakır'ın, Doğan Babacan'dan sonra Dünya Kupası'nda yer alacak olan 2. Türk hakem olduğunun altı çizilirken, 38 yaşındaki hakemimizin kariyerindeki başarılara da yer verildi. Çakır'ın, 2012'de Corinthians ile Chelsea arasındaki Dünya Kulüpler Kupası finalinde düdük çalmasının yanı sıra 2012'de Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Chelsea-Barcelona mücadelesini yönetmesi ve UEFA Avrupa Ligi'nde 2 yıl önce Fulham-Hamburg yarı finalinde düdük çalması gibi başarıları art arda sıralandı. Katalogda Cüneyt Çakır'ın, "Hakemler olarak her gün futbolla nefes alıyoruz ve yaşıyoruz; ama televizyonu kapattığımda ailemle dışarı çıkmayı seviyorum. Belki sinemaya veya iyi bir restorana... Ayrıca bir Stephen King hayranıyım ve iyi bir rock müzik dinleyicisiyim" ifadeleri yer aldı.
nbsp;Cüneyt Çakır: '32 takımı ezberledim'
Cüneyt Çakır ve yardımcıları Bahattin Duran ile Tarık Ongun, 40 yıl önce Dünya Kupası'nda maç yöneten Doğan Babacan'la poz verdi.

Kariyerinde yok yok!
gt; 1994'te hakemliğine başladı.
gt; 2001'de Süper Lig hakemi oldu.
gt; 2006'da FIFA kokardı taktı.
gt; 2007'de 19 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda görev aldı.
gt; 2009'da 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda yarı final (İngiltere-İsveç) yönetti.
gt; 2010'da UEFA Avrupa Ligi'nde yarı final rövanş (Fulham-Hamburg) maçı yönetti.
gt; 2011'de Kolombiya'da FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda açılış ve yarı final olmak üzere 5 maç yönetti.
gt; 2012'de Şampiyonlar Ligi Barcelona-Chelsea yarı finalini ve Avrupa Şampiyonası'nda biri yarı final (İspanya-Portekiz) olmak üzere 3 maç yönetti. Finalin 4. hakemi oldu.
gt; 2012 FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda Corinthians-Chelsea finalini yönetti
gt; 2013'te Ülkemizdeki FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda görev aldı ve açılış maçını yönetti.
gt; Süper Lig'de 211 maç, PTT 1. Lig'de 54 maç yönetti.
gt; 2014 Şampiyonlar Ligi finalinde 4. hakemlik yaptı.
gt; Şampiyonlar Ligi'nde 20; UEFA Avrupa Ligi'nde 16 maç yönetti.
gt; A milli takım düzeyinde nbsp;22 maç yönetti.
gt; 2014 Dünya Kupası Cüneyt nbsp;Çakır'ın görev alacağı 7. büyük nbsp;turnuva olacak.




Görüş
Çakır'ı sistem mi üretti?
Cüneyt Çakır hakemliğe 1994'te başlamış. nbsp;Son 20 yılda sırasıyla Şenes Erzik, Özkan Olcay, Abdullah Kiğilı, Haluk Ulusoy, Levent Bıçakcı, Hasan Doğan, Mahmut Özgener, M.Ali Aydınlar, Hüsnü Güreli, Yıldırım Demirören olmak üzere 10 TFF Başkanı görev yapmış.
Son 20 yılda sırasıyla Ahmet Güvener, Doğan Babacan, Ahen Tüzün, Hilmi Ok, Bülent Yavuz, Sabri Çelik, Ufuk Özerten, Mustafa Çulcu, Oğuz Sarvan, Yusuf Namoğlu, Zekeriya Alp olmak üzere 11 MHK Başkanı görev yapmış.
Yani istikrarlı bir futbol yönetimi olmamış.
Kurulan düzen ya da sistem Cüneyt Çakır'ı üretmedi.
O kendi tırnaklarıyla buralara geldi.
Ülke içindeki medya ve eski hakemler Cüneyt Çakır'ı desteklemek bir yana onu hep yıpratmak için çalıştı.
Avrupa kabul etmeseydi; belki ülke içinde kabul görmeyecekti.
Cüneyt Çakır çok çalıştı.
Hayatı antrenman yapmak ve maç izlemekle geçti.
Kalan zamanları da maç yönetmekle ve uçakta maç seyahatleriyle geçti.
Dünya Kupası'nı izleyecek olanların sayısı milyarlarla ifade ediliyor.
Cüneyt Çakır'ın orada olması ülke tanıtımı için önemli bir şans.
Ülke büyükleri, spor yöneticileri acaba bunun farkındalar mı?
Ömer Faruk Ünal / TÜRKİYE GAZETESİ
Fotoğraflar: Ali Çelik
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...