Obama Doğu Avrupa'ya güvence verdi

Obama Doğu Avrupa'ya güvence verdi

DÜNYA Haberleri

Obama, Polonya ve doğu Avrupalı komşularına Amerika'nın güvenliklerini koruma kararlılığının asla değişmez olduğu yolunda güvence verdi.

Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile birlikte yaptığı açıklamada Obama Amerika'nın bölgeye nbsp; daha fazla askeri malzeme ve ek birlik göndermeyi planladığını belirtti. Obama Amerikan Kongresini bu girişimin maliyetini karşılamak için 1 milyar dolarlık fon sağlamaya çağırdı.

Kongre onaylarsa Avrupa'ya Yeniden Güvence Girişimi için ayrılan fon kıtada askeri tatbikat, eğitim ayrıca nbsp; hava ve kara birliklerinin rotasyonu için kullanılacak.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre Obama Amerikan donanmasının nbsp; Karadeniz ve Baltık denizindeki NATO tatbikatlarına katılımını arttırmayı, ayrıca Rusya sınırındaki nbsp; Ukrayna, Gürcistan ve Moldova gibi NATO üyesi olmayan ülkelerin askeri yeteneğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Polonya Obama'nın dört günlük Avrupa gezisinin ilk durağı oldu. Obama, Polonya'da Ukrayna'nın yeni Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile de biraraya gelecek. Rusya'nın Ukrayna krizindeki rolü nedeniyle nbsp; yeni yaptırımlarla karşılaşabileceğini tekrarlayan Obama Moskova'yı nbsp; doğu Ukrayna'da barışı sağlamak için isyancılar üzerindeki nüfuzunu kullanmaya nbsp; çağırdı.

nbsp;Polonya'dan sonra nbsp; Belçika ve Fransa'yı da ziyaret edecek olan Obama Çarşamba ve Perşembe günü Brüksel'de G-7 zirvesinde Amerika'nın müttefikleriyle buluşacak. Zirveye Rusya ev sahipliği yapacaktı, ancak Batılı liderlerin, Kırım'ı ilhak eden ve Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıları destekleyen Moskova'yı boykot etmesi nedeniyle toplantılar Brüksel'e alındı.

Başkan Obama Cuma günü ise Fransa'da Normandiya Çıkartması'nın 70'inci yıldönümü nedeniyle Amerikan askerlerinin en çok kayıp verdiği "Omaha Kumsalı" denen kıyı şeridinde nbsp; bir konuşma yapacak.
D-Day adıyla bilinen Normandiya Çıkartması, İkinci Dünya Savaşı sırasında müttefik kuvvetlerin 5 Haziran 1944'te Nazi ordusuna karşı giriştiği nihai saldırının başlangıcı sayılıyor.

Voa

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...