BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Anne adayına kızartma uyarısı

Anne adayına kızartma uyarısı

Alman bilim adamları, patates kızartması, patates cipsi gibi kansere sebep olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren gıdaların hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesini istedi.



NÜRNBERG- Alman bilimadamları, patates kızartması, patates cipsi gibi kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren gıdaların hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesini önerdi. Nürnberg Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, yapılan araştırmalarda, anne sütünde ve anne karnındaki ceninde akrilamid maddesine rastlandı. Akrilamid zehrinin anneden sütüne ve cenine geçtiğini belirten bilim adamı Prof. Fritz Sörgel, patatesin hamile ya da emziren kadınlar için çok sağlıklı olduğunu, ancak patates kızartması, cipsi ya da fırında patates yenilmemesi gerektiğini söyledi. Kanser riski var Hamilelerin günde en fazla 20 nanogram akrilamid maddesi tüketebileceğini belirten Sörgel, 10 gram patates cipsinde 20 nanogram akrilamid bulunduğuna dikkat çekti. Emziren kadınların, doğumdan sonraki birkaç ayda bu maddeyi içeren gıdalardan uzak durması gerektiğini söyleyen Sörgel, bebeğin anne sütünden günde 10 nanogram akrilamid alabileceğinin altını çizdi. İsveç’te yapılan araştırmalarda, yetişkinlerde kilo başına alınan 1 nanogram akrilamid maddesinin 1000 kişiden 10’unda kansere neden olabileceğinin tespit edildiğini hatırlatan Sörgel, bebeklerin metabolizmasının daha hassas olduğunu kaydetti. Akrilamid maddesi, karbonhidrat ve aminoasitlerin yüksek ısıda kimyasal reaksiyona girmesinden oluşuyor. Bu zehrin, sinirlere zarar verdiği ve hayvanlarda kansere neden olduğu ispatlandı.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT