Kudretli paşalar artık er!

Kudretli paşalar artık er!

GÜNDEM Haberleri

Savcı 'darbe'den ağırlaştırılmış müebbet istedi. Mahkeme 'müebbet' verdi. Evren ve Şahinkaya'nın orgenerallik rütbeleri gitti.

Türkiye bir darbeyle daha hesaplaştı. Ankara Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 12 Eylül Davası'nda 2 yıl sonra karar çıktı. Darbeyi gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren (97) ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya (89) hakkında müebbet hapis cezası verildi. Ayrıca Evren ve Şahinkaya'nın askeri rütbeleri de sökülecek.12 Eylül davasının 22. duruşmasına müdahiller ve avukatları ile sanık avukatı katıldı. Ankara GATA'da bulunan Evren ve İstanbul GATA'da bulunan Tahsin Şahinkaya mahkemeye yine Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracığıyla hasta yataklarından katıldı. Hüküm öncesinde sesli ve görüntülü sistemle savunması sorulan Evren ve Şahinkaya'nın "Avukatlarımızın savunmasına katılıyoruz" sözlerinin ardından mahkeme heyetinin yaptığı müzakere sonrası Mahkeme Başkanı Oktay Saday kararını açıkladı.
AĞIRLAŞTIRILMIŞTI İNDİRİME GİDİLDİ
Saday; Evren ve Şahinkaya'nın 21 Aralık 1979'da dönemin Başbakanına verdikleri muhtırayla Anayasa'yı ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçunu işledikleri, 12 Eylül 1980'de de cebren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı tağyir, tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül eden TBMM'yi ıskat ve cebren men suçunu işledikleri gerekçesiyle eylemlerine uyan 765 sayılı TCK'nın 146/1. maddesi gereğince "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi. Sanıklar hakkında, zincirleme suç maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar verildiğini belirten Mahkeme Başkanı Oktay Saday, sanıkların duruşmadaki tavır ve hareketleri ile dosya kapsamı ele alınarak, takdiri indirimle bu cezanın "müebbet hapse" çevrildiğini kaydetti.
ER SAYILACAKLAR
Oktay Saday, Evren ve Şahinkaya hakkında, Askeri Ceza Kanunu'nun "askeri rütbelerin sökülmesini" düzenleyen 30. maddesinin uygulanmasına karar verildiğini de açıkladı. Bu kararla birlikte Evren ve Şahinkaya Orgenerallikten erliğe düşürülecek.

EMEKLİ BAŞSAVCI GÜNDEL: "Rapor almazlarsa cezaevine girerler"Evren ve Şahinkaya hakkında çıkan müebbet hapis kararına ilişkin olarak Emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gündel, "Adli Tıp'tan veya Adalet Bakanlığı'nın göstereceği bir sağlık kuruluşundan sağlık raporu almaları durumunda önce hasta mahkûmların kaldığı cezaevlerinde cezalarının infazı sağlanacak. Eğer sağlıkları buna da müsaade etmiyorsa, uygun gördükleri bir yerde cezaları infaz edilecek" dedi. nbsp;
Eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek ise, "Darbecilerin yargılanması ve hüküm giymeleri darbecilere karşı demokrasinin bir zaferidir. Türkiye'de bir ilktir ve siyasal hukuk tarihimiz açısından büyük öneme sahiptir. Bu davaya ve karara sembolik demek davayı küçümsemek olur. Bu davayı emsal bir dava olarak görmek lazım diye düşünüyorum. AK Parti iktidarının yargı alanındaki reformları olmasaydı, ne 12 Eylül darbecileri, ne de 28 Şubatçılar yargılanabilirdi. Bu gerçek bir yargılama. " şeklinde konuştu.



Haber Merkezi ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...