Juncker, İngiltere'ye rağmen seçildi

Juncker, İngiltere'ye rağmen seçildi

DÜNYA Haberleri

İngiltere Başbakanı Cameron'un itirazlarına rağmen AB liderleri, eski Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'i, AB Komisyonu Başkanlığı'na aday gösterdi.

ESKİ Sovyet ülkesi Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'la ortaklık anlaşmaları imzalayan Avrupa Birliği liderleri, Brüksel'deki zirvede Avrupa Komisyonu başkanlığına eski Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'ı (59) aday gösterdi. Görev süresi ekim ayı sonunda dolacak Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun koltuğuna aday gösterilen Juncker, geçen ay yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en çok oyu olan merkez sağ Avrupa Halk Partisi tarafından aday adayı gösterilmişti.

CAMERON: AVRUPA İÇİN KÖTÜ BİR GÜN

Juncker seçilirse beş yıl boyunca AB'nin en tepedeki koltuğunda oturacak. 28 ülkeli AB'de, Juncker'ın seçilmesine sadece İngiltere ve Macaristan karşı çıktı. Gelecek yıl İngiltere'de yapılacak genel seçimleri kazanması halinde ülkesinin AB üyeliğinden çıkmasını referanduma götürme sözü veren İngiltere Başbakanı David Cameron, karar sonrası yaptığı açıklamada, "AB liderleri ciddi bir hata yaptı. Bu Avrupa için kötü bir gün. Alınan karar ulusal hükümetlerin ve parlamentoların altını oyarken, Avrupa Parlamentosuna yeni yetkiler veriyor" dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, kararsızlık yaşamasına rağmen Juncker'in adaylığını destekledi, daha sonra Fransa ve İtalya'dan da benzer açıklamalar gelmişti. AB'nin anayasası kabul edilen Lizbon Anlaşması'na göre, AB Komisyonu başkanının atanması için üye ülkeler arasında nitelikli çoğunluk aranıyor. Dolayısıyla İngiltere ve Macaristan'ın karşı çıkması sonucu değiştirmeyecek.

PARLAMENTO SEÇECEK

Ancak oylamaya gidildiğinde AB içinde bu tür bir bölünmüşlük görüntüsünün aleniyet kazanacak olması, Birlik'in itibar kaybetmesinin yanı sıra İngiltere'nin üyeliğiyle ilgili tartışmaların da şiddetlenmesine neden olacak. Avrupa Parlamentosu'nda yapılacak komisyon başkanlığı seçiminin tarihi ise 14-17 Temmuz olarak belirlendi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...