Mısır'da darbenin birinci yıl dönümünde kan aktı

/ Kaynak: AA
Mısır'da darbenin birinci yıl dönümünde kan aktı

DÜNYA Haberleri  / AA

Mısır'daki askeri darbenin birinci yılında gösterilere karşı başkent Kahire ve Giza'daki birçok meydan güvenlik güçleri tarafından kapatıldı.

Güvenlik güçleri, Kahire'deki Tahrir Meydanı'nın giriş ve çıkışlarını zırhlı araç ve tel örgülerle kapattı. Meydana yaya ve araç girişine izin verilmezken, çevrede güvenlik güçlerine ait araçların yoğunluğu dikkati çekti.Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarının yanı sıra Kahire'nin ana caddelerinde, bakanlık ve polis binaları çevresinde de güvenlik önlemleri arttırıldı.İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Hani Abdullatif AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Tahrir Meydanı, sabahın erken saatlerinde kapatıldı. Meydana araç geçişine izin verilmedi ve bu durum gün sonuna kadar devam edecek" dedi.
Kahire Uluslararası Havaalanı ve Süveyş Kanalı'nda da "yoğun" güvenlik önlemlerinin alındığı belirtildi.
Öte yandan, darbe karşıtları tüm engellemelere rağmen Giza, El-Buhayra, Şarkiye, Dekahliye, İsmailiye, Minya ve Asyut'ta sabah erken saatlerden itibaren yürüyüşler düzenleyerek insan zincirleri oluşturdu.
- İhvan üyelerine gözaltı
AA muhabirine konuşan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) avukatlarından Cemal Abdulhamid, "Polis, İskenderiye, Kahire, Giza, Minya, Sevhac, Asyut ve Port Said gibi çeşitli kentlerde onlarca İhvan üyesinin evlerine baskın düzenledi, birçok kişiyi gözaltına aldı" dedi.
Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi'nin darbenin birinci yılında "Büyük Öfke Günü" altında Tahrir, Rabia ve Nahda meydanlarında gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulunduğunu hatırlatan Abdulhamid, gözaltı operasyonlarının bu çağrılar nedeniyle yapıldığını ifade etti.
Baskın ve gözaltılara ilişkin herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.
- Gösteri ve patlamalar
Giza kentinde bugün sabah saatlerinde iki güvenlik noktasının önüne kimliği henüz belirlenemeyen 4 kişi tarafından 2 el yapımı bomba atıldı. Olaylarda ölen ya da yaralanan olmadı.
Bir diğer patlama ise Giza'daki El-Atabi Camisi yakınındaki bir evde gerçekleşti.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdullatif, olaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bir terörist Kerdase'deki bir dairede bomba yapımıyla uğraşıyordu. Bomba patladı ve terörist öldü. Olayda 1 kişi de yaralandı" diye konuştu.
Kahire'nin doğusundaki El-Abbasiye bölgesinde bulunan Hava Kuvvetleri Hastanesi'nin önünde dün gece geç saatlerde bomba yüklü bir araç infilak etmiş, olayda ölen ya da yaralanan olmamıştı.
Mısır'da askeri darbenin meydana geldiği 3 Temmuz 2013'ten bu yana darbe karşıtları hemen hergün gösteri ve yürüyüşler düzenleyerek Mursi'nin yeniden göreve gelmesini istiyor.
Mısır yönetimi 25 Ocak 2011'deki halk ayaklanmasının odağı durumundaki Tahrir Meydanı'nda darbe karşıtlarının toplanmasına izin vermiyor. Darbe karşıtları 3 Temmuz 2013'ten bu yana çeşitli defalar Tahrir Meydanı'na girmeye çalışmış ancak güvenlik güçlerinin müdahalesi ile karşılaşmıştı.
Mısır'da 3 Temmuz 2013'te ordu yönetime el koymuş, seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi görevinden uzaklaştırılmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...