'Yüzde 45'e varan ÖTV yerli otomobil için engel'

'Yüzde 45'e varan ÖTV yerli otomobil için engel'

Ekonomi Haberleri

Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği Genel Sekreteri Özgür Tezer, yüzde 45'lere varan ÖTV'nin yerli otomobil üretimini ve yatırımları engellediğini söyledi

Fransa, Almanya, İtalya, İspanya gibi ülkelerde sadece KDV olduğunu, bunun da yüzde 15-27 aralığında değiştiğini söyleyen Tezer, "Bizde ise hem KDV, hem ÖTV var. Devlet diyor ki, otomobilin matrahı üzerinden ÖTV hesaplayın. Bu yüzde 45. Bunun üzerinden yüzde 18 KDV hesaplıyorsunuz. Yani hem araçtan, hem KDV'den ÖTV almış oluyorsunuz. Uganda'da bile böyle bir sistem yok. Yerli marka üretmek istiyorsak ÖTV'yi zamanla azaltmalı ve ortadan kaldırmalıyız. Hiçbir AB ülkesinde ÖTV yok" diye konuştu. Tezer, "Türkiye dizaynından motoruna, civatasına kadar araç yapıyor. Yerli otobüslerimiz, savunma araçlarımız var. Yerli otomobili elbette yaparız. Mustafa Koç çıktı, 'bu ticari intihardır' dedi. Koç, üretim yapamayacak adam değil ki. 'Yaparım ama yeterli pazar bulamam' diyor. Meksika'nın da yerli markası yok ama 33 markaya üretim yapıyor. Acilen teknolojik üretim yapıp bu alanda ihracatımızı artıralım" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...